Mejina česma (maj 2017.) (foto: Đorđe Đoković)
Mejina česma (maj 2017.) (foto: Đorđe Đoković)
05.05.2017, 07:00

Mejina česma uskoro obasjana reflektorima

č: | fb:

Mladi istraživači nisu se zaustavili samo na sređivanju Mejine česme, čišćenju, uklanjanju korova i popločavanju platoa, nego su krenuli u nove akcije. Mejina česma će uskoro biti i osvetljena, što je praktično nastavak akcije koju su započeli članovi Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda". Osim javne rasvete, postoji spremnost sponzora da finansiraju i obnovu Mejine česme, najavljuje član Društva istraživača Nenad Đorđić, jedan od inicijatora akcije.

 

Nakon što su sredili nekada omiljeno izletište uz Gradac, mladi istraživači žele da nastave akciju, jer kako kažu neplanirano se nametnula i druga faza radova.

Nenad Đorđić objašnjava da je, kada su pisali projekat i konkurisali za sredstva kod Ministarstva omladine i sporta i Grada, namera bila da se očisti prostor oko Mejine česme i da se postovi mobilijar i info tabla o istorijskom značaju česme.

 

"Tek kada smo krenuli da čistimo i uklanjamo korov, šiblje i travu, videli smo šta sve Mejina česma krije i da to može biti istorijski spomenik. Kada smo sve očistili i kada su nam se ukazale te kamene podzide, stare nekoliko decenija, i sva veličina česme, odlučili smo da na sve moguće načine pokušamo da postavimo i osvetljenje. Već smo u nekim pregovorima, imamo obećanje da će biti urađena i javna rasveta i to ovih dana", najavljue Đorđić.

Nenad Đorđić

Nenad Đorđić (Foto: Đorđe Đoković)

 

On kaže da, po projektu sa kojim su konkurisali, nije bilo u planu popločavanje prostora ispred česme, kao ni popravljanje urušene i oštećene kamene podzide, međutim i to je "u hodu sređeno, onoliko koliko su finansije dozvolile".

 

"Sada, kada je naša akcija izazvala veliku medijsku pažnju i pohvale sugrađana, javljaju nam se mnogi sponzori koji su spremni da finansijski pomognu kompletnu rekonstrukciju Mejine česme. Ukoliko bismo uspeli da prikupimo neka značajnija sredstva mogli bi u potpunosti da obnovimo česmu i prostor oko nje. A to bi podrazumevalo, pre svega građevinske radove, obnavljanje urušenih delova podzide, ali i oštećenih delova česme. Već radimo procenu vrednosti tih radova, želja nam je da se ne radi parcijalno, nego da se kompletno sanira česma i prostor", kaže Nenad Đorđić.

 

Dodaje da su akciju sređivanja Mejine česme pomogli brojni prijatelji istraživača i da nije bilo njih ne bi uspeli sve da urade, s obzirom na nedovojna sredstva koja su im po projektu odobrena. Otuda veruje da će prijatelji istraživača pomoći i nastavak radova ili kompletnu rekonstrukciju.

 

Osim što je projekat "Uređenje prostora Mejine česme" sa kojim su istraživači konkurisali za sredstva iz gradske kase, u okviru sufinansiranja projekata od javnog interesa udruženja građana, jedina pomoć Grada ogleda se u poklonu tri klupe koje su postavljene pored Mejine česme.

 

Nenad Đorđić i članovi Društva istraživača "Vladimir MandićManda" pokazali su da svaka ideja uz dobru organizaciju, posvećenst, volju, želju i rad, rađa nove ideje i nove akcije. A njihove akcije su i primer kako se brzo i jednostavno rešavaju problemi. 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 40 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 20 sati 35 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 3 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...