Protivgradna stanica (foto: Đorđe Đoković)
Protivgradna stanica (foto: Đorđe Đoković)
05.05.2017, 12:46

U Kolubarskom okrugu ima dovoljno protivgradnih raketa

č: | fb:

Protivgradne stanice na teritoriji Valjeva trenutno raspolažu sa 192 protivgradne rakete, dok na stanicama u ostalim opštinama Kolubarskog okruga ima u proseku oko šest raketa.

 

"To je sasvim dovoljan broj protivgradnih raketa za ovo doba godine i početak sezone odbrane od grada", rekao je za Kolubarske.rs Zoran Babić, načelnik centra odbrane od grada Hidrometeorološkog zavoda Srbije (HMZS). Dodaje da je jedino pet stanica na teritoriji opštine Osečina ostalo bez raketa.

Zoran Babić

Zoran Babić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kolubarski okrug je u samom vrhu u Srbiji po broju aktiviranih protivgradnih stanica. Od 90, koliko ih ima na teritoriji Kolubarskog okruga, trenutno je u funkciji 84, što je odličan rezultat, a za to su u velikoj meri zaslužne i lokalne samouprave, koje, kao i Hidrometeorološki zavod Srbije (HMZS), izdvajaju oko 4.000 dinara za strelce.

 

"Sa svim lokalnim samoupravama u Kolubarskom okrugu imamo odličnu saradnju, jedino nam Osečina ne pomaže u nabavci protivgradnih raketa. Već godinama sve opštine i grad Valjevo kupuju rakete, a opština Ub je, osim što nabavlja rakete, sve svoje protivgradne stanice renovirala, izgrađene su i tri nove koje smo pre neki dan preuzeli. Lajkovac je prošle godine renovirao svojih šest protivgradnih stanica. Osečina se, verovatno iz finansijskih razloga, nikad nije ujključila u program pomoći nabavke raketa, tako da je trenutno pet stanica ostalo bez njih. Pokušaćemo danas i sutra da preraspodelimo rakete sa drugih stanica, kako bi bar nekoliko obezbedili za Osečinu", navodi naš sagovornik.

 

Pet opština Kolubarskog okruga brani radarski centar Valjevo, dok Ljig brani centar na Bukulji. U Valjevu je 30 protivgradnih stanica aktivno, jedino je van funkcije Degurić.

 

Ove godineje iz budžeta Valjeva izdvojeno dva miliona dinara za kupovinu 64 protivgradne rakete koje su nedavno uručene Radarskom centru na Blizonjskom visu, dok je prošle godine finansirana nabavka 174 protivgradne rakete. Pored dva miliona dinara za kupovinu raketa, budžetom je predviđeno i 2,5 miliona dinara za naknade strelcima koji su angažovani na protivgradnim stanicama na teritoriji Valjeva.

 

Sezona odbrane od grada počela je 15. aprila i trajeće šest meseci

 

"Najveće nevreme ove godine bilo je 3. maja kada smo osmatrali preko 80 posto teritorije Srbije na kojoj su registrovani procesi. Dejstvovalo je devet od 13 centara, ispaljeno je preko 450 raketa sa 155 protivgradnih stanica u Srbiji. I to su normalne pojave i aktivnosti za ovo doba godine“" kaže Zoran Babić.

 

Dodaje da su maj i jun nestabilni meseci, pa će tako i ove godine biti bar 60 posto nestabilnih dana u ova dva meseca. Navodi primer da je prošle gosdine u junu bilo 26 od 30 dana sa grmljavinskim nepogodama, što je sasvim normalno za klimu Srbije.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 17 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...