Pobednički mural (foto: Đorđe Đoković)
Pobednički mural (foto: Đorđe Đoković)
19.05.2017, 08:52

Izabran mural za zgradu na Desankinom vencu

č: | fb:

Povodom obeležavanja jubileja 35 godina postojanja, kompanija Bosis iz Valjeva je organizovala konkurs za idejno rešenje murala na temu "Valjevo u budućnosti", na javnoj fasadi, na Desankinom vencu. Mural je poklon gradu i jedna od aktivnosti posvećenih lokalnoj zajednici i našem gradu, u godini proslave jubileja, navodi se u saopštenju kompanije Bosis.

 

Pobednik konkursa je idejno rešenje pod nazivom "Budućnost  je u tvojim rukama", mladog umetnika Andreja Žikića Arteza iz Beograda. Prema rečima autora, pobednički mural je na više nivoa povezan sa Valjevom:

 

- Kreiranjem optičke iluzije uklapanja u postojeći ambijent, stvorena je konekcija između grada i prirode, tj između Valjevskih planina koje se vide u pozadini i izgrađene strukture prisutne u samom prostoru. Žena prikazana na muralu treba da asocira posmatrača na majku ili majku prirodu, koja na svojim leđima nosi budućnost grada, dok je sudbina grada u sadašnjem trenutku u njenim rukama (žena u rukama drži nekoliko objekata prisutnih u samom gradu). Dete reprezentuje budućnost i poziva nas da se vratimo prirodi kroz vraćanje prirodnih elemenata u urbani prostor. Sadašnjost je u našim rukama, a budućnost u rukama naše dece -  rekao je autor pobedničkog murala.

 

Radovi na muralu, koji kompanija Bosis poklanja gradu, biće završeni do 25. maja, a svečano otkrivanje biće održano 2. juna u 17 časova na centralnom događaju proslave 35 godina postojanja kompanije Bosis.

 

O autoru pobedničkog murala

 

Andrej Žikić Artez je rođen u Beogradu 1988. godine, diplomirao je na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu 2013. godine.

Proteklih 15 godina bavi se muralima i uličnom umetnošću pod pseudonimom ‘Artez’ i trenutno je jedan je od najistaknutijih domaćih umetnika koji se bave ovom umetnošću .

 

Aktivan je na internacionalnoj sceni – svoj trag je ostavio na mnogim fasadama u evropskim gradovima – Berlinu, Zagrebu, Helsinkiju, Rimu, Bukureštu, Parizu, ali u u brojnim gradovima širom Argentine, Brazila i Indije.

 

U pauzama između putovanja živi i radi u Beogradu.

 

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 13 sati 57 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 16 sati 33 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara