Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
26.05.2017, 10:28

Rehabilitovan Nikola Kalabić

č: | fb:
Viši sud u Valjevu rehabilitovao je nekadašnjeg komandanta Gorske garde Jugoslovenske vojske u otadžbini, potvrđeno je danas Kolubarskim.rs u Višem javnom tužilaštvu u koje je stiglo rešenje o rehabilitaciji nekadašnjeg četničkog komandanta doneto 27. aprila i obrazloženo na 36 kucanih strana.
 
 
Postupajući sudija Dragan Obradović utvrdio je tokom postupka, koji je pokrenula Kalabićeva unuka Vesna Kalabić, da se ništavim smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu, donetim od aprila do oktobra 1945. godine, a koje se odnose na Nikolu Kalabića.
 
 
Ništavim se smatra i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946, kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina. Ništave su i pravne posledice ovih odluka, pa se "rehabilitovano lice Nikola Kalabić smatra neosuđivanim".
 
 
Postupak pred Višim sudom trajao je pet godina, a prethodio mu je postupak pred Osnovnim sudom u Valjevu, kojim je utvrđeno da je uz pomoć relevantnih svedoka iz poratnog vremena da je Kalabić ubijen u jednoj pećini u klisuri reke Gradac, kod Valjeva, te da prema tome nije mogao ni da izda svog komandanta Dragoljuba Dražu Mihailovića.
 
 
Viši tužilac u Valjevu rekao je Kolubarskim.rs da će se svakako žaliti Apelacionom sudu u Beogradu.

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 55 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 dan 15 sati

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara