<p>Predrag Bleki Savić</p> (foto: Đorđe Đoković)
<p>Predrag Bleki Savić</p> (foto: Đorđe Đoković)
14.07.2014, 08:38

Prava pitanja, pogrešne adrese. Nezaboravna obećanja

č: | fb:

Za mene je poslednja konferencija za novinare valjevskog SNS bila izvesno osveženje; posle valjda neizbežnih tema o zdravstvenom  stanju gradonačelnika, radu/neradu  javnih preduzeća i ko je šta, kada i kako u Valjevu učinio ili počinio, postavljeno je i jedno pravo pitanje: zašto nas zaobilaze nove investicije i šta radi Odeljenje za lokalni razvoj osim što prima platu?

Očevidno, pitanje je iskrslo u funkciji sve vidljivije  kampanje SNS za lokalne izbore. Potpuno opravdano, jer ovo pitanje bi, bar u Valjevu, trebalo da bude ispred i iznad svih ostalih.

A zašto tvrdim da valjevski SNS sa ovim pitanjem nije ozbiljan? Zato što ga nisu postavljali dok su gradsku vlast u svojim srećnijim vremenima delili sa SPS i ostalim partnerima, tadašnjim i budućim.

Dokaz?

Na jednoj od poslednjih prošlogodišnjih sednica Gradske skupštine odbornici naprednjaka bez komentara su usvojili Izveštaj o radu gradonačelnika i Gradskog veća za period 6. jul 2012.-15. oktobar 2013, zajedno sa poglavljem Privreda i investicije  na stranama 27,28 i 29. izveštaja. Rad Gradske uprave na “privlačenju investicija”, dakle, dobio je prelaznu ocenu. Nikome tada nije zasmetalo što je jedini rezultat punih 15 meseci zajedničkog upravljanja gradom konačno krpljenje industrijske zone “Stefil”, sa nekoliko desetina ( novih?) radnih mesta.

Drugo, ova tema se lansira umesto objašnjenja/opravdanja/izvinjenja za sva ona nezaboravna obećanja koja je SNS izneo u kampanji 2012. i posle nje. Ogromna sredstva iz Rusije (S.Gvozdenović i D.Krstić, maj 2013.) nisu stigla. Od 160 miliona evra obećanih za razvoj odbrambene industrije (A.Vučić, jun 2013.) do “Krušika” je stiglo nešto ili ništa.  Ambasadori  arapskih zemalja koje je SNS sredinom decembra doveo  kao potencijalne investitore nisu nam se više javljali. Samo mesec dana pred štrajk upozorenja “Krušik” nije bio pred zatvaranjem, već na novom početku (M.Petković)…

Idemo malo dalje u istoriju:  maj 2012. dr. Dobrivoje Grujičić:

 „Zato ćemo mi kad dođemo na vlast konačno završiti sve ono što je potrebno Valjevu pa i pokriti bazen, izgraditi put M4, prugu Valjevo-Loznica, Halu sportova. Pokrenućemo javnoprivatno partnerstvo. Zašto su domaći investitori u nepovoljnijem položaju od stranih ? I to ćemo promeniti i njihov status izjednačiti. Rešićemo pitanje Srbijanke što će unaprediti poljoprivrednu proizvodnju u ovom kraju i baviti se infrastrukturnim projektima jer se tek tu ova vlast nema čime pohvaliti,“ rekao je Grujičić .

Rezultati? Pitajte u “Srbijanki”, “Gradcu”, “Valjevoputu”, “Bemaku”, “15. septembru”…Pitajte koliko je nezaposlenih na evidenciji danas više nego tog maja 2012.

A sada ono najteže pitanje: da li je Odeljenje za lokalni razvoj zaista jedini krivac što investitori koji dan i noć trče po Srbiji i nude  stotine miliona i milijarde evra, rublji, dolara i juana neprestano zaobilaze Valjevo? Ima li to možda neke veze sa neumornim dvogodišnjim radom vlade SNS  na stvaranju uslova za privlačenje investicija?

Citiram (nije plagijat!) vest koju je objavio “Tanjug” a preneo B92, 10. jula 2014:

“Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je da Vlada Srbije prvi put (podvukao P.S.) ozbiljno i hrabro ulazi u teške reforme.

Upoznajući poslanike nemačkog Bundestaga Andreasa Šokenhofa i Hansa-Joakima Falenskog sa pravcima ekonomskih reformi koje će vlada sprovesti u narednom periodu (opet podvukao P.S.) , Stevanović je najavio da Ministarstvo privrede priprema paket mera i zakona koji će predstavljati injekciju razvojnoj komponenti vladine ekonomske politike( i dalje tekst podvlači P.S.), paralelno sa fiskalnom konsolidacijom.

“Novim zakonodavnim merama se stvara ambijent (opet P.S.) ne samo za privlačenje investicija, već se unapređuje položaj poslodavaca i radnika” , kazao je Stevanović.

Da pokušamo da shvatimo šta je g. Stevanović poručio Nemcima:

 

  1. Vlada Srbije prvi put ulazi u reforme.

(Tek sada? Šta su ministri radili osim što su primali plate?)

       2. Vlada Srbije ozbiljno ulazi u reforme.

(Do sada, dakle, nisu bili ozbiljni!)

        3. Reforme će se sprovesti u narednom periodu

(Ima vremena, još uvek nalazimo kreditore za milion i po evra dnevno!)

         4. Razvojna komponenta vladine ekonomske politike nije najboljeg zdravlja i treba joj injekcija

( Slavimo Beograd!  Dobiće razvojnu injekciju, kao najmanje razvijen?)

           5. Novi ambijent tek se stvara…

/ambijenat (lat. ambire, obilaziti; opkoljavati) sredina, okolina, društvo u kome neko živi i radi.

ambijent (lat. ambiens) onaj koji obilazi i moli za mesto ili za rad; molilac

Vujaklija: Leksikon stranih reči i izraza, Prosveta, Beograd, 1980./

Hiljade valjevskih ambijenata ( od ambiens) pitaju da li je bar nešto urađeno da se, ovde, u gradu, gradskim propisima, potpomogne razvoj malih i srednjih preduzeća, povoljnim kreditima i smanjenjem taksi i firmarina, što je bilo jedno od glavnih predizbornih obećanja  valjevskog SNS?

Jeste. Na dan 28. oktobra 2013. odbornici SNS su, zajedno sa ostalima i bez ikakve diskusije, usvojili gradsku odluku o porezima na imovinu kojom je propisano da privredni subjekti u prvoj zoni (čitav grad plus Divčibare!) plaćaju porez na osnovicu koja iznosi 1 155,19 evra za kvadratni metar po kursu od 28. oktobra. Bez obzira gde se objekt nalazi i koliko je star…

Niste zadovoljni? Sram vas bilo, a dobićete pokriveni bazen!

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 16 sati 55 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 14 sati 5 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara