Najbolji studentski timovi (foto: COR)
Najbolji studentski timovi (foto: COR)
30.06.2017, 09:36

Pobednik "Osečina moje mesto"

č: | fb:

Studentski tim "Osečina moje mesto", u kome su Marijana Matić, Bojana Simić i Siniša Pavić, je pobednik studentskog konkursa na temu "Kako povećati i efikasnije trošiti lokalne budžete na primeru grada i opština Kolubarskog okruga".

Ovaj konkurs, na kome je učestvovalo sedam studentskih timova, je raspisan u okviru projekta "Trošenje lokalnih budžeta" Centra za održiv lokalni i regionalni razvoj Šušeoka uz podršku Vlade SAD.


Tim "Osečina moje mesto" je u svom radu, baveći se budžetom opštine Osečina, kao glavne probleme naveo nepoštovanje rokova propisanih budžetskim kalendarom, lošu komunikaciju sa budžetskim korisnicima, nizak nivo znanja o budžetskom procesu, nedostatak pisanih procedura, nizak nivo transparentnosti, politički uticaj na stručne službe, nerazvijenost programskog budžeta...

 

Pobednički tim kao rešenje identifikovanih problema predložio je bolju edukaciju, usklađen sistem komunikacije sa akterima budžetskog procesa, povećanje transparentnosti, efikasan mehanizam odgovornosti, adekvatan sistem monitoringa i evaluacije programskog budžeta.

 

Finalno takmičenje

Finalno takmičenje (Foto: COR)

Na finalnom takmičenju, koje je održano u seoskom turističkom domaćinstvu "Ecco Impuls" u Šušeoki, tim iz Osečine bio je bolji od studentskog tima RRP 3/Valjevo, čiji je rad posvećen budžetu Valjeva, u kome su bili Nevena Milošević, Ana Živojinović, Nataša Damnjanović, dok je treće mesto osvojio tim "Budućnost Lajkovca" koji su činili Bojana Aničić, Nikola Josipović i Sandra Đokić.

 

Studentski timovi su novčano nagrađeni, prvoplasirani sa 45.000 dinara, 30.000 pripalo je drugoplasiranom, dok je trećeplasirani tim nagrađen sa 15.000 dinara. Nagrade su obezbeđene zahvaljujući donatorima i sponzorima iz Valjeva.

 

Takmičenje je održano sa ciljem da se promoviše debata među mladima o temama koje su bitne za njihove lokalne sredine, kako bi se više zainteresovali i uključili u rešavanje problema sa kojima se suočavaju mesta u kojima žive. Takođe, članovi studentskih timova imali su priliku i da se predstave prisutnim predstavnicima iz biznis i javnog sektora i tako skrenu pažnju potencijalnih poslodavaca. Nezvanično saznajemo da će se jedan takav aranžman zasnovati u opštinskoj upravi Osečina sa članom tima "Osečina – moje mesto".

 

Centar za održiv lokalni i regionalni razvoj Šušeoka će nastojati da u sledećoj godini, uz pomoć donatora i sponzora, organizuje studentsko takmičenje na aktuelnu temu koja će biti rezultat dogovora biznis i javnog sektora, a u kojem će učešće uzeti sve visokoškolske i fakultetske institucije iz Kolubarskog okruga.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 14 sati 38 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...