Rotarijanci u IS Petnici (foto: Kolubarske.rs)
Rotarijanci u IS Petnici (foto: Kolubarske.rs)
07.07.2017, 06:58

"Rotari pravi promenu u lokalnoj zajednici"

č: | fb:

Na početku svog mandata predsednik jedne od najvećih svetskih nevladinih organizacija Rotari Internacionala Jan Rajzli obreo se u Srbiji kako bi se upoznao sa ovdašnjim rotarijancima i sa projektima koje Rotari pokret realizuje u Srbiji.  

 

- Tema ove godine je "Rotari pravi razliku i promenu" i moja namera je da vidim kako Rotari klubovi u Srbiji, pa i u Valjevu, prave promenu u svojoj lokalnoj zajednici - izjavio je Rajzli koji je posetio Istraživačku stanicu Petnica gde je održao sastanak sa rotarijancima iz desetak klubova zapadne Srbije.

 

Jan Rajzli i novinari

Jan Rajzli i novinari (Foto: IS Petnica)

- Rotari nastoji da svakodnevno pravi promene u svojim sredinama. Pokušavamo da poboljšamo život ljudi i unapredimo stanje u lokalnim zajednicama, ali želimo da se i mi rotarijanci promenimo i budemo bolji – rekao je u razgovoru sa novinarima Jan Rajzli.

 

Jan Rajzli će u narednih godinu dana biti na čelu međunarodnog Rotarija organizovanog u više od 30 hiljada klubova u 180 zemalja.

 

Rotarijanci iz Srbije i Crne Gore realizovali su brojne humanitarne projekte u svojim sredinama, od pomoći zdravstvenim ustanovama, preko škola do socijalno ugroženih.

 

- U ovoj godini nameravamo da aktivnosti usmerimo ka obrazovanju, mladima i studentima, bilo kroz pomoć u rekonstrukciji i opremanju škola, kao i kroz stipendiranje učenika, i to bi bio naš lokalni cilj za ovu godinu. Planiramo da realizujemo i tri velika projekta. S druge strane naš predsednik je predložio neke globalne ciljeve kojima će se posvetiti svi Rotari klubovi u svetu, posebno u oblasti ekologije i zaštite životne sredine – rekao je Branislav Ranđelović guverner rotarijanskog distrikta D-2483 koji okuplja 65 klubova iz Srbije i Crne Gore.

 

Svoju posvećenost ekologiji i zaštiti životne sredine pokazao je u Petnici Jan Rajzli koji je sa kolegama iz Valjeva i drugih gradova Srbije zasadio tri stabla u dvorištu Istraživačke stanice. Zasaditi drvo i tako doprineti zdravoj životnoj sredini i podizanju ekološke svesti biće zadatak u naredne dve godine svih rotarijanaca u svetu.

 

Božić, Rajzli i Ranđelović zasadili drvo

Božić, Rajzli i Ranđelović zasadili drvo (Foto: Kolubarske.rs)

- Pozvao sam sve rotarijance u svetu, a ima nas 1,2 miliona, da svako zasadi bar po jedno drvo, tako da ćemo imati najmanje 1,2 miliona novih stabala širom zemaljske kugle. I upravo to jedno zasađeno drvo biće promena kojoj stremi Rotari, za bolju i zdraviju životnu sredinu – poručio je u Petnici predsednik Rotari Internacionala Jan Rajzli.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 sati 15 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 23 sati 11 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...