Ručna pumpa za vodu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Ručna pumpa za vodu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
11.07.2017, 07:05

Godinama bez vode na 35 stepeni

č: | fb:

Višegodišnji problem koji sa vodosnabdevanjem imaju žitelji Beloševca, Mrčića, Pauna i Klinaca može biti rešen spuštanjem crpne stanice u Mrčiću na nižu kotu, kao i rekonstrukcijom tog dela vodovodne mreže. Za te radove potrebno je oko šest miliona dinara, a time bi bio rešen problem sa kojim se svakog leta suočava nekoliko stotina domaćinstava ovih sela.

 

- Pet dana smo bili bez vode. Ni kap nam nije dolazila 24 časa. To nije humano, a ni normalno da u 21 veku, na pet kilometara od centra Valjeva, na temperaturi od 35 stepeni budete bez vode. I tako već godinama. Ma šta godinama, više od decenije se savkog leta patimo bez vode. I šta sve nismo probali i koga sve nismo molili da nam reši problem, i niko ništa, a svi se zaklinju u poljoprivredu, seljaka i selo!", ljutit je jedan žitelj Klinaca.

 

Gradsko rukovodstvo se godinama ne izjašnjava o ovom problemu, niti pokazuje spremnost da ga reši. U planu komunalne izgradnje, među projektima i radovima koji su planirani za ovu godinu a za koje će iz budžeta biti izdvojeno 94.1 miliona dinara, ne nalazi se rekonstrukcija vodovodne mreže i crpne stanice u Mrčiću. 


Vodovodna mreža i crpna stanica sa koje se vodom snabdevaju ova četiri sela nadomak Valjeva projektovana je pre više od 20 godina za određen broj domaćinstava, a u međuvremenu je u tom delu izgrađena mini industrijska zona, zbog čega je potrošnja vode značajno povećana, a sve drugo je ostalo na nivou od pre dve i više decenija.

 

Pojedine crpne stanice rade na granici, pitanje je kada će stati, to je poznato rukovodstvu i Vodovoda i grada, a rešenja i remonti ne koštaju mnogo.

 

Šef službe održavanja, rekonstrukcije i izgradnje valjevskog Vodovoda Goran Antonijević kaže da se problem sa vodosnabdevanjem tih sela posebno javlja u letnjim mesecima, ali i oko 19. decembra, kada je takođe povećana potrošnja vode, ali zbog slave.

 

- U petak smo, pored povećane potrošnje vode zbog visoke temperature, imali dodatni problem jer je nakon nevremena nestalo struje, pumpe nisu radile, tako da se ispraznio sistem za čije je punjenje potrebno nekoliko sati – kaže Antonijević.

 

Dodaje da su bili prinuđeni, a to je samo privremeno rešenje, da jedan deo cevovoda kod kafane "Beli" u Mrčiču zatvore od 22 časa uveče do 8 časova ujutro kako bi se napunila komora crpne stanice u Mrčiću i tom privremenom rešenju često pribegavaju u sličnim situacijama, kako bi obezbedili vodosnabdevanje ugroženim selima.

 

Goran Antonijević

Goran Antonijević (Foto: Kolubarske.rs)

Objašnjava da je problem u tome što, pri visokim temperaturama i velikoj potrošnji vode u Valjevu, do crpne stanice u Mrčiću ne dolaze dovoljne količine vode.

- Projekat treba da definiše rešenje, a ono može biti da se crpna stanica spusti na nižu kotu i o tome se već dugo godina priča, međutim to zahteva neka ozbiljnija sredstva. Tehnički direktor Vodovoda je ponovo dao službi razvoja zadatak da taj problem reši i uradi projekat, a nakon toga bi trebalo i obezbediti sredstva. - navodi šef održavanja.

 

Problem sa vodosnabdevanjem je evidentan u svim visinskim zonama grada kao i u još pojedinim selima u okolini Valjeva, poput Popučaka i Zabrdice.

 

Goran Antonijević apeluje na građane da racionalno troše vodu, da ne zalivaju betone i travnjake, što je uostalom gradskom odlukom zabranjeno i kažnjivo.

 

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara