Kajl Skat u IS Petnica (foto: IS Petnica)
Kajl Skat u IS Petnica (foto: IS Petnica)
13.07.2017, 08:44

"Učite i radite ono što volite", poručio petničarima Kajl Skat

č: | fb:

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat posetio je Istraživačku stanicu Petnica gde je razgovarao sa polaznicima programa iz oblasti biologije, hemije, računarstva, antropologije i informatike.

Posetu je započeo obilaskom laboratorija za fiziku, arheologiju, biologiju, hemiju i geologiju, i tata se upoznao sa mogućnostima koje u Petnici postoje za kvalitetan obrazovni rad sa učenicima zainteresovanim za prirodne, društvene i tehničke nauke.

 

Kajl Skat u IS Petnica

Kajl Skat u IS Petnica (Foto: IS Petnica)

U razogovru sa upravom Istraživačke stanice Petnica gospodin Skat se najviše interesovao za regionalni aspekt i otvorenost programa u Petnici za učenike koji dolaze iz drugih država bivše Jugoslavije, kao i za međunarodne programe.

 

- Prvi put sam u istraživačkoj stanici Petnica. Kako sam mnogo toga lepog čuo o vama drago mi je da sam konačno došao da se i sam uverim u te priče. Ohrabruje činjenica da ovde na programima vezanim za nauku možemo videti toliko devojčica, što je u SAD ređi slučaj. Koliko vidim ovde je ključ u načinu rada i odnosu mentora i predavača sa učesnicima. Vrlo je važno što u Petnici negujete kritičko razmišljanje i naučni metod kao način zaključivanja. Sve to je, uz učenje celog života, važno za budući profesionalni uspeh, i sposobnost prilagođavanja novim okolnostima – rekao je ambasador Skat u razgovoru sa polaznicima programa u Petnici, srednjoškolcima iz cele Srbije, ali i regiona.

 

Istraživačka stanica Petnica ove godine obeležava 35 godina uspešnog rada, kroz 4000 programa prošlo je oko 50000 učesnika.

 

Razgovor sa polaznicima američki ambasador je iskoristio da čuje šta talentovani srednjoškolci iz ovog dela Evrope misle o budućnosti, i ličnoj, i civilizacijskoj. Tom prilikom su mu predstavljeni i naučni projekti na kojima ovi mladi ljude uspešno rade. Zanimala ga je i lična motivacija učesnika ovih programa za bavljenjem naukom, i dodatnim učenjem tokom letnjeg raspusta.

Kajl Skat u IS Petnica

Kajl Skat u IS Petnica (Foto: IS Petnica)

 

Ambasador SAD gospodin Kajl Skat je na kraju posete ovim mladim ljudima poručio: "Učite i radite ono što volite. Kako to volite bićete vrlo uspešni, a samim tim ćete biti u prilici i lepo da zaradite. Ali je važno da postoji ljubav i entuzijazam prema onome što volite".

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara