Ambasador Rusije u IS Petnica (foto: IS Petnica)
Ambasador Rusije u IS Petnica (foto: IS Petnica)
04.08.2017, 15:06

"Važno je da svaka zemlja ima razvijenu sopstvenu nauku"

č: | fb:

Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije u Srbije Aleksandar Čepurin posetio je danas Istraživačku stanicu Petnica, naš najpoznatiji obrazovni centar za talentovane srednjoškolce i studente.

 

Ambasador Čepurin je imao priliku da obiđe laboratorije za hemiju, fiziku, biologiju, arheologiju i geologiju, koje su opremljene po najmodernijim standardima za obrazovne institucije. Tokom posete bilo je prilike i za razgovor sa mladim rukovodiocima programa, doktorima nauka i studentima doktorskih studija, kao i stručnim saradnicima IS Petnica, koji dolaze sa mnogih naših fakulteta i naučnih instituta.

 

- Vrlo je važno da svaka zemlja ima razvijenu sopstvenu nauku. Na taj način ona može da se nosi sa izazovima današnjice. Ali je za naučnike veoma važno da njihova postignuća budu takva da menjaju ceo svet.- rekao je ambasador Čepurin obraćajući se mladim naučnicima angažovanim u Petnici.

 

Ambasador Rusije u IS Petnica

Ambasador Rusije u IS Petnica (Foto: IS Petnica)

Poseta predstavnika Rusije bila je prilika za razgovor o intenziviranju naučne i obrazovne saradnje između Istraživačke stanice i sličnih centara za mlade, ali i univerziteta i naučnih instituta ove države.

 

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika. Ove godine obeležava 35 godina rada.

 

 

Aktuelno

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 21 sati 47 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...