Centar Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Centar Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
27.10.2017, 07:05

Realizovana samo trećina planiranih investicija

č: | fb:

Gradsko veće je usvojilo izveštaj o izvršenju budžeta za devet meseci ove godine u kome su prihodi realizovani oko 68 posto, rashodi 59 posto, dok neutrošena sredstva iznose oko 8,5 posto u odnosu na ukupan budžet Grada.

 

U odluci o budžetu, koju su krajem prošle godine usvojili odbornici Skupštine grada, vidi se politika gradske vlasti koju će voditi u ovoj godini, dok se u izveštaju o izvršenju budžeta vidi iskrenost i sposobnost da tu politiku i ostvari.

 

Izvršenje budžeta bi trebalo da bude 75 posto. Međutim.

 

Gradsko veće je usvojilo izveštaj o izvršenju budžeta Grada za prvih devet meseci ove godine, gde piše da je od planiranih javnih sredstava u iznosu od 3,26 milijardi, ostvareno 2,2 milijarde dinara.  

 

Po isteku devet meseci ili 75 posto vremena u ovoj godini, ostvareni su prihodi po osnovu poreza od oko 70 posto, po osnovu donacija i transfera oko 67 posto, drugi prihodi u iznosu oko 60 posto, prihodi od imovine oko 72 posto i prihodi od novčanih kazni i oduzete imovine 52 posto, što znači da su svi prihodi ostvareni ispod 75 posto ili ispod planiranog nivoa za prvih devet meseci.

 

Što se tiče rashoda budžeta u prvih devet meseci, veću realizaciju od 75 posto planiranih troškova ostvarili su jedino, kako piše u izveštaju, "ostali rashodi", sa 78 posto, dok su svi drugi rashodi ispod nivoa planiranih, a najbliži ostvarenju plana su rashodi za zaposlene oko 73 posto.

Slede: Otplata glavnice 72 posto, subvencije 71 posto, socijalna pomoć 66 posto, otplata kamata 64 posto, donacije i transferi 63 posto, korišćenje usluga i dobara 62 posto, a daleko ispod proseka su kapitalni izdaci 40 posto i izdaci za osnovna sredstva 27 posto.  

 

Od ukupno planiranih 1, 68 milijardi dinara za investicije (kapitalni izdaci i osnovna sredstva) potrošeno je 585 miliona dinara, što znači da je samo 34 posto investirano u poboljšanje kvaliteta života građana. Istovremneo izdaci za održavanje gradske administracije, odnosno rashodi za zaposlene, za robe i usluge, koji su planirani na godišnjem nivou od 1,5 milijardi dinara, ostvareni su u iznosu od oko milijardu dinara ili oko 67 posto.

 

O izvršenju budžeta grada Valjeva za devet meseci ove godine izjašnjavaće se odbornici Skupštine grada na sednici koja je zakazana za 3. novembar.

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 1 dan

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara