Registracija Prijava preko FB
Železnička stanica Valjevo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Železnička stanica Valjevo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
15.11.2017, 13:07

Od Valjeva do Beograda vozom za 65 minuta

č: | fb:

Završeni su radovi na rekonstrukciji barske pruge na deonici od Resnika do Valjeva, u dužini od 77,6 kilometara. Ovom modernizovanom trasom od Valjevo do Beograda putovaće se 65, umesto dosadašnjih 100 minuta, a vozovi će dostizati brzinu od 100 kilometara na sat.

 

Vrednost radova, koji su završeni u roku sredinom novembra, je oko 80 miliona dolara, a finansirani su iz ruskog kredita čija je ukupna vrednost 800 miliona dolara.

Završetak radova obeležen je danas ulaskom u železničku stanicu Valjevo dizel motornog  voza, koji je takođe nabavljen iz ruskog kredita, u kome su bili ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, predstavnici Ruskih železnica, kompanije RŽD Internešnal, Železnica Srbijel i novinari.

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ministarka Mihajlović je podsetila da je posle 40 godina rekonstruisano i modernizovano 77,6 kilometara pruge Beograd-Bar i to sredstvima ruskog kredita koji je "čekao na realizaciju" nekoliko godina.

"Kada smo pre tri godine formirali novu Vladu i kada sam imenovana za ministarku saobraćaja, ruski kredit nije korišćen i nijedan jedini dolar nije bio potrošen. Danas je ugovoren zahvaljujući radu, energiji, iskustvu svih, a pre svega Ruskih železnica. Rekonstruisana je deonica Resnik-Valjevo, znam da nije dovoljno, ali je početak i sigurna sam da nećemo čekati još četiri decenije da bi dobili kompletno modernizovanu prugu Beograd-Bar. Na ovoj pruzi od Resnika do Valjeva su vozovi na pojedinim delovima išli brzinom manjom od 30 kilometara na sat", rekla je Mihajlović.  

 

Najavila je da će u naredne tri godine Srbija imati najmanje 520 kilometara pruge gde će prosečna brzina biti između 120 i 150 kilometara na sat.

 

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović (Foto: Đorđe Đoković)

 "Na deonici pruge od Resnika do Valjeva više neće biti laganih vožnji", rekao je direktor "Infrastruktura železnice Srbije" Miroljub Jevtić. Navodi da je posle 60 godina urađen remont najznačajnijeg objekta na deonici, a to je tunel "Bela reka" u dužini od 3,8 kilometara. Remontovano je 17 mostova, 12 propusta, na 27 putnih prelaza promenjena je signalno-sigurnosna oprema, izgrađeno je 14,5 kilometara novih odvodnih kanala pored pruge, sanirano je deset kosina koje su predstavljale veliki problem na barskoj pruzi...

 

Obnova barske pruge na deonici Resnik-Valjevo je počela 15. jula 2016. godine, a radovi koje je izvela ruska kompanije RŽD Internešnal su završeni u roku, 13. novembra 2017. godine.

 

Opravdano kašnjenje

 

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović i gosti iz Rusije danas u Valjevo nisu stigli "po redu vožnje" kako je bilo najavljeno u 10.30, nego su kasnili pola časa. Poručili su da to neće biti praksa i da je današnje kašnjenje opravdano.

Naime, danas su u Beogradu predstavnici "Infrastruktura železnice Srbije", Ruskih železnica i kompanije RŽD Internešnal, pre dolaska u Valjevo, potpisali Aneks osnovnog Ugovora za rekonstrukciju, modernizaciju i izgradnju dvokolosečne železničke pruge na deonici Stara Pazova-Novi Sad dužine 40 kilometara, koja je deo železničke pruge Beograd-Budimpešta.  

Aktuelno

Slava SNS (foto: valjevo.sns.org.rs)
Najava promena na čelu Gradskog oodbora SNS Pre 5 sati 13 minuta

Slava SNS bez predsednika valjevskih naprednjaka

Predsednik Gradskog odbora SNS Slobodan Gvozdenović, dojučerašnji gradonačelnik Valjeva, nije bio na slavi Srpske napredne stranke. Ali je bio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji nije član...  · 19 komentara

Gimnazija (foto: DjordjeDjokovic)
“Valjevski gimnazijalci” Pre 5 sati 15 minuta

Gost online tribine prof. dr Aleksandar Milenković

Valjevska gimnazija, u okviru programa obeležavanja 150 godina postojanja, svakog četvrtka organizuje online tribine "Valjevski gimnazijalci". Gost pete tribine je prof. dr Aleksandar Milenković.

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 8 sati 35 minuta

U Valjevu još 22 osobe zaražene koronom

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje od 28. oktobra u Valjevu su još 22 osobe zaražene koronavirusom. Nema novozaraženih u Osečini i Ljigu, dok su u Mionici četiri, Ubu tri i u...  · 1 komentar

Tehnička škola (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Izmena u tekstu "Korona u školama i firmama" Pre 6 sati 25 minuta

U Tehničkoj školi je jedno, a ne dva odeljenja na onlajn nastavi

U tekstu "Korona u školama i firmama", koji je objavljen u Kolubarskim.rs 28. oktobra pogrešno smo preneli podatak iz tabele Zavoda za javno zdravlje Valjevo o broju odeljenja koja su u izolaciji,...