Registracija Prijava preko FB
Jovan Marković (foto: www.newmediateam.rs)
Jovan Marković (foto: www.newmediateam.rs)
29.11.2017, 12:31

Jovan Marković u timu Srbije na olimpijadi u Holandiji

č: | fb:

Učenik Valjevske gimnazije Jovan Marković je u timu Srbije koji će se takmičiti na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Holandiji od 3. do 12. decembra.

 

Međunarodna juniorska naučna olimpijada je svetsko takmičenje iz hemije, biologije i fizike za učenike uzrasta do 15 godina.

 

Pored Jovana Srbiju će predstavljati: Dobrica Jovanović i Miloš Milićev iz Matematičke gimnazije, Anja Petrović i Maša Đurić iz OŠ "Nikolaj Velimirović" iz Šapca, Petar Damjanović iz OŠ "Nada Matić" iz Užica.

 

- U osnovnim školama se ne obezbeđuju znanja dovoljna za ovo takmičenje, jer je program olimpijade sačinjen po ugledu na programe azijskih zemalja u kojima učenici do 15 godina uče mnogo više nego kod nas. U našoj osnovnoj školi uči se samo oko 30 posto programa olimpijade. Na olimpijadi se podrazumeva znanje trigonometrije i logaritama koji se kod nas uče u prvom i drugom razredu gimnazije. I pored toga, kroz odgovarajuće pripreme, naši učenici steknu potrebna znanja pa imaju zavidne uspehe na ovom takmičenju - rekao je profesor dr Mićo Mitrović, koji zajedno sa Biljanom Maksimović i Vladimirom Čubranovićem sa Fizičkog fakulteta u Beogradu predvodi učeničku ekipu.

Tim Srbije sa profesorom Mićom Mirkovićem

Tim Srbije sa profesorom Mićom Mirkovićem (Foto: www.newmediateam.rs)

 

Profesor Mitrović je dodao da se učenici za olimpijadu biraju kroz sistem takmičenja osnovaca, preko školskog, opštinskog, okružnog i Državnog takmičenja, Srpske fizičke olimpijade i Izbornog takmičenja. Izborno takmičenje i Juniorska olimpijada se odvijaju u vreme kada su učenici upisali srednju školu. Kroz najveći deo takmičenja učenike spremaju njihovi nastavnici u osnovnoj školi, a pre završnog, Izbornog takmičenja, učenici se pripremaju na Fizičkom fakultetu u Beogradu.

 

Međunarodna juniorska naučna olimpijada u Holandiji je 13. po redu. Od 2004. do danas Srbija je osvojila jednu zlatnu medalju, više od dvedeset srebrnih i bronzanih medalja.

 

Odlazak olimpijaca na Medjunarodnu juniorsku naučnu olimpijadu podržali su Ministarstvo prosvete, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i KPMG, koji je obezbedio avio-karte za članove i vođe tima, kotizacije i sve prateće troškove.

Aktuelno

Parking u centru grada (foto: Kolubarske.rs)
U planu sređivanje još dva Pre 3 sati 4 minuta

Završena rekonstrukcija parkinga u centru grada

Završena je rekonstrukcija parkinga preko puta zgrade Skupštine grada, između Karađorđeve i Ulice Vuka Karadžića. U planu je sređivanje još dva parkinga u centru grada.

Razgovori pod lipom (foto: Kolubarske.rs)
"Razgovori pod lipom" o brutalnim, nasilnim, vulgarnim napadima na neistomišljenike Pre 19 sati 54 minuta

"Institucije će jednog dana proraditi"

Linč i progon, kojima su u Srbiji izloženi neistomišljenici aktuelne vlasti, su najbrutalniji, najnasilniji i najvulgarniji do sada, zaključak je "Razgovora pod lipom". Profesor Čedomr Čupić,...

Gradska kuća Lajkovac  (foto: www.lajkovac.org.rs)
Program manifestacije Dani Lajkovca 20.07.2019

Koncerti Leksington benda i Dženana Lončarevića

Najatraktivniji programi manifestacije Dani Lajkovca 2019 biće koncerti Leksington benda 29. jula i Dženana Lončarevića 30. jula. Koncerti će biti održani na platou ispred Gradske kuće od 22 sata.