Registracija Prijava preko FB
Jovan Marković (foto: www.newmediateam.rs)
Jovan Marković (foto: www.newmediateam.rs)
29.11.2017, 12:31

Jovan Marković u timu Srbije na olimpijadi u Holandiji

č: | fb:

Učenik Valjevske gimnazije Jovan Marković je u timu Srbije koji će se takmičiti na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Holandiji od 3. do 12. decembra.

 

Međunarodna juniorska naučna olimpijada je svetsko takmičenje iz hemije, biologije i fizike za učenike uzrasta do 15 godina.

 

Pored Jovana Srbiju će predstavljati: Dobrica Jovanović i Miloš Milićev iz Matematičke gimnazije, Anja Petrović i Maša Đurić iz OŠ "Nikolaj Velimirović" iz Šapca, Petar Damjanović iz OŠ "Nada Matić" iz Užica.

 

- U osnovnim školama se ne obezbeđuju znanja dovoljna za ovo takmičenje, jer je program olimpijade sačinjen po ugledu na programe azijskih zemalja u kojima učenici do 15 godina uče mnogo više nego kod nas. U našoj osnovnoj školi uči se samo oko 30 posto programa olimpijade. Na olimpijadi se podrazumeva znanje trigonometrije i logaritama koji se kod nas uče u prvom i drugom razredu gimnazije. I pored toga, kroz odgovarajuće pripreme, naši učenici steknu potrebna znanja pa imaju zavidne uspehe na ovom takmičenju - rekao je profesor dr Mićo Mitrović, koji zajedno sa Biljanom Maksimović i Vladimirom Čubranovićem sa Fizičkog fakulteta u Beogradu predvodi učeničku ekipu.

Tim Srbije sa profesorom Mićom Mirkovićem

Tim Srbije sa profesorom Mićom Mirkovićem (Foto: www.newmediateam.rs)

 

Profesor Mitrović je dodao da se učenici za olimpijadu biraju kroz sistem takmičenja osnovaca, preko školskog, opštinskog, okružnog i Državnog takmičenja, Srpske fizičke olimpijade i Izbornog takmičenja. Izborno takmičenje i Juniorska olimpijada se odvijaju u vreme kada su učenici upisali srednju školu. Kroz najveći deo takmičenja učenike spremaju njihovi nastavnici u osnovnoj školi, a pre završnog, Izbornog takmičenja, učenici se pripremaju na Fizičkom fakultetu u Beogradu.

 

Međunarodna juniorska naučna olimpijada u Holandiji je 13. po redu. Od 2004. do danas Srbija je osvojila jednu zlatnu medalju, više od dvedeset srebrnih i bronzanih medalja.

 

Odlazak olimpijaca na Medjunarodnu juniorsku naučnu olimpijadu podržali su Ministarstvo prosvete, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i KPMG, koji je obezbedio avio-karte za članove i vođe tima, kotizacije i sve prateće troškove.

Aktuelno

Teodor Tošić (foto: MariArs.2019)
Iz redakcije Pre 4 sati 2 minuta

"Just a Moment" Teodora Tošića

Samo trenutak je bio dovoljan u subotnjoj emisiji Zorana Kesića da Srbija, a i van naše zemlje, upozna talentovanog Teodora Tošića iz Valjeva.   Dvadesetjednogodišnji Teodor Tošić je...  · 1 komentar

Aleksandar Vučić (foto: skrinšot)
Trupni portret Pre 10 sati 55 minuta

Ko koga ovde zavitlava

Poslednji, pu pu pu, javni nastup slavnog predsednika Vučića, završio se najslavnije. Izvinio se ministru doktoru Stefanoviću, što je, na RTS-u, rekao da je njegov otac Branko zaposlen u GIM-u....

Loklaci dele info materijal (foto: Đorđe Đoković)
Lokalci delili informativni materijal o "aferi Krušik" Pre 12 sati 53 minuta

"Politika masnih profita u džepovima ljudi bliskih vlasti"

Aktivisti Lokalnog fronta Va, obeležavajući dva meseca od kako je uhapšen uzbunjivač Aleksandar Obradović, delili su informativni materijal o "aferi Krušik". Skrenuli su pažnji i na činjenicu da je...  · 1 komentar