Fotografija (kolaž) (foto: Đorđe Đoković)
Fotografija (kolaž) (foto: Đorđe Đoković)
03.01.2018, 10:15

Kako je izgledala godina za nama (drugi deo)

č: | fb:

Danas pregled najznačajnijih događaja ili onih koje ćemo sigurno pamtiti i koji su obeležili 2017. godinu i to od 1. jula do 31. decembra ili do ponoći kada smo dočekali u radosti i veselju Novu 2018. godinu.

 

Počela, pa prekinuta rekonstrukcija zgrade na Desankinom vencu, zahvaljujući donaciji GP "Greda" urađena fasada na zgradi u kojoj su smeštena odeljenja neurologije i pedijatrije. V. d. direktora tri javna preduzeća u v. d. "tehničkom mandatu". Štrajkovali radnici "Gorenja".

Grad kupio zemlju Vidoja Vujića. Na 12. Festivalu duvan čvaraka bilo četvoro ministara u Vladi Republike Srbije. Gradonačelnik Valjeva vređao i pretio osnovnom tužiocu. 12. decembra Valjevo bilo najtopliji grad sa 21 stepenom...

 

JUL

 

03. 07. 2017.

JP "Putevi Srbije" finansira rekonstrukciju puta Valjevo-Beloševac u dužini od tri kilometra. Vrednost radova, koji su počeli danas a trajaće do kraja juna, je 60 miliona dinara.

 

Rekonstrukcija zgrade na Desankinom vencu

Rekonstrukcija zgrade na Desankinom vencu (Foto: Đorđe Đoković)

03. 07. 2017.

Počela rekonstrukcija jedne od najlepših građevina u Valjevu, u koju će biti uloženo preko 30 miliona dinara, biće završena sredinom avgusta. Na Desankinom vencu biće kabinet gradonačelnika i njegovog zamenika, kao i sala za svečane sednice Skupštine grada, za prijeme i za venčanja.

Klizište na putu Poćuta-Bebića Luka

Klizište na putu Poćuta-Bebića Luka (Foto: Đorđe Đoković)

 

04. 07. 2017.

Završeni su radovi na sanaciji velikog klizišta i oštećenja na lokalnom putu od Poćute do Bebića Luke, nastalih još pre tri godine u majskim poplavama, a afaltiran je i deo puta koji vodi do manastira Pustinja.

Počeli radovi na rekonstrukciji Pantićeve ulice od Dušanove do Ulice Vuka Karadžića u dužini od skoro pola kilometra. 

  

11. 07. 2017. 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović imao je saobraćajni udes na obilaznici oko Beograda kod Ostružnice. Kako saznajemo u udesu niko nije povređen, a pored vozača i gradonačelnika, u službenom automobilu "skoda superb", bile su odbornica u Skupštini grada Gorica Božić i njena ćerka.

 

Gorenje

Gorenje (Foto: Đorđe Đoković)

12. 07. 2017.  

Radnici druge smene fabrike "Gorenje Valjevo" obustavili su proizvodnju večeras oko 19 časova nezadovoljni ishodom pregovora o povećanju zarada fabričkog sindikata i uprave kompanije "Gorenje".

 

14. 07. 2017.

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je zabranio načelnici komunalne policije da razgovara sa novinarima, tako da nismo dobili odgovore na pitanja o problemima parkiranja žitelja Tešnjara i roditelja čija deca ne mogu bezbedno da se igraju na Desankinom vencu.

 

15. 07. 2017.

Priznanje "Kapetan Miša Anastasijević" uručeno je preduzećima i pojedincima za doprinos razvoju Kolubarskog i Mačvanskog okruga, kao i Srbije u celini. Među 17 dobitnika je Grad Valjevo, kao najuspešnija lokalna samouprava u regionu.

Zgrada neurologije i dečjeg

Zgrada neurologije i dečjeg (Foto: Đorđe Đoković)

 

20. 07. 2017.

Zahvaljujući donaciji GP "Greda" urađena je termoizolaciona fasada na zgradi u kojoj su smeštena odeljenja neurologije i pedijatrije Opšte bolnice. Vrednost radova na fasadi površine 950 metara kvadrtatnih je oko dva milona dinara, a završeni su za nešto više od mesec dana.

 

20. 07. 2017.

Mesna zajednica Prijezdić uputila je Gradu Valjevu opomenu pred tužbu zbog toga što još uvek nije saniran put od Kamenitovca do Mratišića i još nekoliko pristupnih puteva koje su oštetili kamioni iz obližnjih kamenoloma, kao i zbog toga što nije ispoštovan Protokol koji je potpisan prošle godine.

 

20. 07. 2017.

Današnjom odlukom Višeg suda u Valjevu pritvor do 30 dana produžen je načelniku Gradske uprave Aleksandru Vujić Subotiću (1983) i službeniku te uprave A. Đ. (1983), dok je ukinut grupi vlasnika i odgovornih lica u preduzećima iz Valjeva, Šapca i Novog Sada.

 

21. 07. 2017.

Rezultati  prijemnog ispita na fakultete doneli su sjajne vesti u valjevsku muzičku školu, budući da će od oktobra, čak šest mladih Valjevaca, svršenih maturanata MŠ "Živorad Grbić" nastaviti svoje školovanje na muzičkim akademijama u Beogradu i Novom Sadu.

Dacie dusteri u dvorištu Direkcije

Dacie dusteri u dvorištu Direkcije (Foto: Đorđe Đoković)

 

21. 07. 2017.

Četiri bele "dacie duster" koje je Grad Valjevo kupio za potrebe Policijske uprave skoro mesec dana su parkirane u dvorištu gde je nekada bila Gradska direkcija na Pećini, dok je peti automobil "reno megan grandtour", takođe kupljen za policiju, jedno vreme bio na parkingu Grada Valjeva.

 

24. 07. 2017.

Višegodišnji problem koji sa vodosnabdevanjem u letnjem periodu imaju žitelji Beloševca, Mrčića, Pauna i Klinaca biće rešen ovog leta izgradnjom buster stanice. Direktor Vodovoda Đorđe Mlanović kaže da će tri miliona dinara, koliko će koštati radovi, obezbediti ovo javno preduzeće iz sopstvenih sredstava.

 

AVGUST

 

02. 08. 2017.

Vršioci dužnosti direktora u tri javna preduzeća (Toplana, Vodovod, Vidrak) su još uvek na tim funkcijama i pored toga što im je mandat istekao 22. jula. Oni su u "tehničkom mandatu jer javno preduzeće ne može biti bez direktora", glasi objašnjenje sekretara Skupštine Grada.

 

10. 08. 2017.

Na tender za pružanje usluga reprezentacije, koji je objavljen pre dva meseca, nije se niko javio, ali to ne znači da Grad Valjevo neće imati posrednika za ove usluge, i to zahvaljujući Ugovoru o raskidu ugovora. Usluge će Gradu, i bez novog tendera, nastaviti da pruža Studio M koji je, po prethodnom tenderskom postupku, ugovor za pružanje usluga reprezentacije zaključio 30. decembra 2015. godine na period od godinu dana.

 

15. 08. 2017.

Žitelji Ulice Kneza Jovice u Tešnjaru organizovali su jednočasovni protest na raskrsnici ulica Kneza Jovice i Milovana Glišića, i na taj način pokušati da "nateraju" gradsko rukovodstvo da reši problem njihove ulice na kojoj se još pre tri godine otvorila rupa duboka dva metra.

 

17. 08.2017.  

Grad Valjevo ima 36 automobila koji su na raspolaganju funkcionerima i nekolicini zaposlenih. Službeni automobil "dacia duster", koji vozi gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, prešao je 1.014 kilometara za 12 dana u julu. Gradonačelnik je u subotu 1. jula u isto vreme bio i u Beogradu i u "lokalu", vozeći se u dva automobila. Gadonačelnik je 12. jula u isto vreme bio u Beogradu i u Osnovnom sudu u Valjevu. Istog dana, 12. jula gradonačelnik je potpisao nalog za upotrebu službenog vozila "škoda superb" i to od 04 do 18 časova na relaciji Valjevo-Beograd, Beograd-Valjevo, pa ponovo Valjevo-Beograd, Beograd-Valjevo. Gradonačelnik tog dana poslao vozača u Beograd po dr Paju Momčilova, ginekologa i savetnika odbrane dr Slobodana Gvozdenovića, a nakon suđenja vozač je dr Momčilova odvezao nazad u Beograd.

Reno megan

Reno megan (Foto: Đorđe Đoković)

 

18. 08. 2017.  

Gradski funkcioneri su sa šest službenih automobila za 21 dan u julu prešli oko 10.100 kilometara. Rekorder je "reno megan", koji je za 19 dana prešao 3.289 kilometara, na drugom mestu je "škoda superb" (stara) sa 2.652 kilometra za 13 dana, koja je na raspolaganju pomoćnicima gradonačelnika, načelnicima gradske uprave, članvima Gradskog veća, Skupštini... Na trećem mestu je "dacia duster", koju, kako piše na putnom nalogu, vozi zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić, sa 1.854 pređena kilometra za 21 dan...

Marko Louis

Marko Louis (Foto: Đorđe Đoković)

 

21. 08. 2017.

Marko Louis i Zemlja gruva bili su "šlag na tortu" drugog Mountain music fest-a (MMF), koji je održan u subotu na Divčibarama, a koji je u svakom pogledu prevazišao prošlogodišnji. Preko 2.500 posetilaca uživalo je u ovogodišnjem muzičkom festivalu, na kome su još nastupili Kralj Čačka, ZAA, Uroš Spasojevič Project i Valternativa Radio.

 

24. 08. 2017.

Odlukom Ministarstva privrede 8. avgusta 2017. godine je raskinut Ugovor o privatizaciji Radio Valjeva. Postupak poništaja privatizacije sproveden je u Agenciji za privredne registre Srbije 22. avgusta 2017. godine.

 

SEPTEMBAR

 

04. 09. 2017.

Radovi na rekonstrukciji oštećenog korita Kolubare i izgradnja neregulisanog dela obale reke ukupne dužine oko četiri kilometra počeli su danas. Rok za završetak radova, za koje je iz evropskih fondova obezbeđeno oko tri miliona evra, je septembar 2019. godine.

 

11.09.2017.

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je za Radio Valjevo izjavio da je "formiran kolegijum koji donosi sve najvažnije odluke". I dok kolegijum donosi odluke, Gradsko veće i Skupština odmaraju. Sednica Gradskog veća je održana 28. jula, a sednica Skupštine grada bila je 31. jula, tako da je avgust prošao, a da ni izvršna, ni zakonodavna vlast nisu donele ni jednu odluku.

 

12. 09. 2017.

Meštani Gornje Bukovice dobili su novi most preko reke Medojevice, čija je vrednost 4,4 miliona dinara. "Most dosta zanči za naše selo jer obezbeđuje prelazak preko reke koja posle velikih kiša toliko nabuja da je nemoguće preći", kažu meštani.

Ulica dr Pantića

Ulica dr Pantića (Foto: Đorđe Đoković)

 

14. 09. 2107.

Ulica dr Pantića od Dušanove do Ulice Vuka Karadžića otvorena je za saobraćaj nakon tromesečnih radova. Završeno je asfaltiranje saobraćajnice i trotoara, dok je u toku prepodneva priključena i nova rasveta. U toku su radovi u Pantićevoj od Dušanove do Radničke ulice.

 

15. 09. 2017.

Apelacioni sud u Beogradu nije prihvatio predlog Višeg tužilaštva u Valjevu da se produži pritvor bišem načelniku jedne od gradskih uprava Aleksandru Vujiću Subotiću (34) i službeniku te uprave Aleksandru Đuriću (34), koji su uhapšeni 20. juna zbog sumnje da su nameštali tendere, primali mto i zloupotrebili službeni položaj.

 

18. 09. 2017.

U prvoj akciji besplatnih preventivnih pregleda, koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, pregledano je 212 građana Valjeva i okolnih opština Kolubarskog okruga. Nakon pregleda novootkrivenih sa hipertenzijom je 20, poremećaj srčanog ritma ima sedam, a dijabetes 13 osoba.

 

19. 09. 2017. 

Borko Aleksić, profesor fizičkog vaspitanja, nije više šef kabineta valjevskog gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića. Kako saznaju Kolubarske.rs iz izvora bliskih naprednjacima, tako je odlučio gradonačelnik "po preporuci" i to "vrha SNS-a", koji je nezadovoljan "nekim poslovima Borka Aleksića".

Izjava za medije

Izjava za medije (Foto: Đorđe Đoković)

21. 09. 2017.

Valjevski novinari su ponovo na poziv gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića obilazili radove kojih nema, a za koje obećava da će početi "ovih dana". Već viđeno! Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je ispred škole u Žabarima, na mestu koje je određeno za "davanje izjava za medije", saopštio da će javno preduzeće EPS u naredne dve godine sa 500 miliona dinara finansirati zamenu drvenih za betonske bandere u ruralnom području.

 

22. 09. 2017.

Završena je rekonstrukcija fiskulturnog bloka u Ekonomskoj školi u koju je uloženo oko sedam miliona dinara, saopštio je kabinet gradonačelnika Valjeva. Kako se navodi u saopštenju, radovi su realizovani u okviru projekta Ministarstva privrede, za unapređenje lokalne i regionalne infrastrukture, koje je obezbedilo polovinu potrebnog novca za rekonstrukciju fiskulturne sale Ekonomske škole, dok je drugu polovinu novca obezbedio grad Valjevo.

 

24. 09. 2017.

Aca Lukas održao je koncert pred nekoliko hiljada ljudi. Procene su da je na koncertu bilo i do 4.000 ljudi, koji su "do poslednjeg mesta" ispunili plato Centra za kulturu, a publike je bilo na mostu i u parku s druge strane Kolubare.

 

25. 09. 2017.  3302

Gradsko veće je usvojilo predlog Odluke o zameni poreskog duga Društva "Vujić Valjevo" za parcele u Železničkoj ulici, pored zgrade stare železničke stanice, i zemljišta u Petnici pored fabrike "Vujić voda" i u blizini SRC Petnica.

 

28. 09. 2017.

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović ima dva konsultanta, koja novcem iz budžeta Grada paušalno plaća svakog meseca 130.000 dinara. Jedan od savetnika je dr Paja Momčilov, specijalista ginekologije, dok je drugi Saša Drajić, advokat. 

 

29. 09. 2017.

Grad je za oko 195 miliona dinara kupio građevinsko zemljišta u Popučkama, koje je u vlasništvu Vidoja Vujića, čime je potvrđeno ranije pisanje Kolubarskih.rs da će za potrebe industrijske zone biti kupljeno upravo zemljište Vidoja Vujića.

 

30. 09. 2017.

Preduzetnik Zoran Mitrović (SNS), vlasnik SZTR "M-gradnja", imenovan je za v. d. direktora Stubo-Rovni "Kolubara". Predlog vladajuće koalicije da Mitrović bude v.d. direktora javnog preduzeća prihvatili su odbornici Skupštine grada bez rasprave ili "u paketu sa drugim kadrovskim rešenjima". 

 

OKTOBAR

 

02. 10. 2017.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović (SNS) uvredio je za skupštinskom govornicom odbornika dr Milana Markovića (SNS), rekavši da je njegova diskusija "salata od reči". (Salata od reči je najteži poremećaj mišljenja po formi. Karakteriše ga izgovaranje potpuno besmislenih i nepovezanih reči i rečenica, bez ikakve forme i smisla. Pacijenta nije moguće razumeti i ovo stanje se viđa kod shizofrenije, Vikipedija).

 

02. 10. 2017.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada dr Zorica Jocić smenjena je sinoć sa tog mesta na sastanku odborničke grupe kome su prisustvovala 21 od 26 odbornika sa liste SNS-a. Kako nezvanično saznaju Kolubarske.rs, za njenu smenu je glasalo 17 odbornika, četvoro je bilo protiv, dok petoro odbornika nije prisustvovalo sastanku.

 

05. 10. 2017.

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učestvovanje u postupku privatizacije Valjevske pivare, objavila je televizija N1.

Festival duvan čvaraka

Festival duvan čvaraka (Foto: Kolubarske.rs)

 

08. 10. 2017.

Održan 12. Festival Duvan čvaraka. Procene su da je bilo 50.000 posetilaca. Pobednik 12. "Čvarkijade" je ekipa "Milenijum" iz Jovanje kojoj je pripala novčana nagrada od 35.000 dinara. Drugo mesto i 25.000 dinara osvojila je ekipa "Robaje", dok je trećeplasirana ekipa valjevske Poljoprivredne škole kojoj je pripala novčana nagrada od 15.000 dinara.

 

Zabavno-avanturistički park na Divčibarama

Zabavno-avanturistički park na Divčibarama (Foto: Đorđe Đoković)

 

10. 10. 2017.

U okviru projekta, koji sa deset miliona dinara finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, završen je zabavno-avanturistički park za decu na Divčibarama, dok će obeležavanje biciklističkih i pešačkih staza biti okončano do kraja novembra.

 

12. 10. 2017.

Nakon radova na rekonstrukciji Dušanove ulice od Ulice vladike Nikolaja do Karađorđeve, koje finansira JP Putevi Srbije, i rekonstrukcije vodovodne mreže za koju je novac obezbedio Grad, biće rekonstruisani, mada nije bilo u planu, i to sredstvima iz budžeta trotoari u Dušanovoj ulici.

 

17. 10. 2017.  2936

Valjevski Dom zdravlja je nenamenski potrošio preko 1,1 milion dinara, utvrdio je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) i naložio ovoj zdravstvenoj ustanovi da novac vrati.  

Republički fond za zdravstveno osiguranje je, nakon kontrole poslovnja valjevskog Doma zdravlja za prvih šest meseci u delu koji se odnosi na ugovorene obaveze, utvrdio nenamensko trošenje sredstava.

 

19. 10. 2017.

Već skoro četiri meseca, zbog navodne rekonstrukcije laboratorije u Domu zdravlja, građani Valjeva su prinuđeni da laboratorijske analize umesto u Domu zdravlja rade u Opštoj bolnici, gde se čeka i po nekoliko časova zbog velikog broja pacijenata. 

 

20. 10. 2017.

Gradsko rukovodstvo je, posle nekoliko reformskih poteza poput formiranja gradonačelnikovih komisija, kolegijuma, Kabineta gradonačelnika, zatvaranja sednica Gradskog veća za novinare..., odlučilo da povuče i prvi retrogradni potez. Gradsko veće je, na današnjoj sednici, donelo odluku da će se "poslovi koji se odnose na javno informisanje vršiti u okviru Odeljnja za poslove organa Grada, pa se iz tog razloga brišu iz nadležnosti Kabineta gradonačelnika". 

 

25. 10. 2017.

Predmet istrage državnih organa su i javne nabavke, koje je raspisalo JKP Vidrak, čija je ukupna vrednost oko 15,5 miliona dinara, saznaju Kolubarske.rs. Dokumentacija za šest, od 18 javnih nabavki koje su raspisane u periodu od 1. juna prošle do 1. juna ove godine, nije u Vidraku jer se, kako je Kolubarskim.rs odgovoreno iz tog preduzeća, "nalazi u državnim organima".

Bujica odnela deo asfaltnog puta za Aničiće

Bujica odnela deo asfaltnog puta za Aničiće (Foto: Đorđe Đoković)

 

25. 10. 2017.

Zbog obilnih padavina, za 48 časova na teritoriji Valjeva palo je 87 litara kiše, sinoć se izlila reka Gradac kod nove brane. Bujica odnela deo novog asfaltnog puta za Aničiće u dužini od oko 15 metara, tako da su domaćinstava tog dela Gradca  "odsečena od sveta".

 

26. 10. 2017.

Gradsko veće usvojilo je odluku o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Valjeva, kojom su predviđene novčane kazne i do 100.000 dinara. 

 

NOVEMBAR

 

1. 11. 2017.

Od 1. novembra počeće sa radom deo službe laboratorije Opšte bolnice u renoviranim prostorijama u Domu zdravlja Valjevo, saopšteno je iz Opšte bolnice i Doma zdravlja. Kako se navodi u saopštenju Opšte bolnice, "služba laboratorije Opšte bolnice obavila je preseljenje opreme u rekonstruisan i obnovljen prostor primarne zdravstvene zaštite". Međutim, prostor nije renoviran, samo je okrečen.

Laboratorija u Domu zdravlja

Laboratorija u Domu zdravlja (Foto: Đorđe Đoković)

 

2.11. 2017.

Holding korporacija "Krušik" postala je vlasnik "Krušik-Akumulatora", nakon javne prodaje, po početnoj ceni od oko 72 miliona dinara. Kako su preneli valjevski mediji, od te sume je 12 miliona dinara uplaćeno kao depozit za učešće na javnoj prodaji, dok jsu dva objekta "Akumulatora" plaćena oko 60 miliona dinara.

 

3. 11. 2017.

Gradsko rukovodstvo je odlučilo da formira još jednu ustanovu kulture u našem gradu.  Umesto dosadašnjeg KUD "Abrašević" biće osnovan Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" Valjevo.

 

Šesta škola

Šesta škola (Foto: Đorđe Đoković)

8. 10. 2017.

I pored najave da će se đaci OŠ "Milovan Glišić" u novu školsku zgradu preseliti "najverovatnije 8. novembra" to se neće dogoditi zbog toga što još uvek nije obezbeđena neophodna dokumentacija. Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović nije bio voljan da odgovori na pitanje novinara o završetku škole u Brđanima, niti da precizno kaže da li će se đaci peseliti 8. novembra.

 

11. 11. 2017.

Prilikom iseljavanja Radio Valjeva iz zgrade na Desankinom vencu, koja je u vlasništvu Grada, učinjena je materijalna šteta od 517.304 dinara, procenili su sudski veštaci. Umesto da naplati štetu Grad dodatno "častio" Radio Valjevo sa 244.000 dinara.

 

15. 11. 2017.

Završeni su radovi na rekonstrukciji barske pruge na deonici od Resnika do Valjeva, u dužini od 77,6 kilometara. Ovom modernizovanom trasom od Valjevo do Beograda putovaće se 65, umesto dosadašnjih 100 minuta, a vozovi će dostizati brzinu od 100 kilometara na sat.

 

22. 11. 2017.

Valjevski Vodovod posetili su ambasador Danske Anders Kristian Hougard i Danska grupa za tehnologiju voda. Skup pod nazivom "Dansko – srpski dani voda 2017", koji su zajednički organizovali Ambasada Kraljevine Danske i Danska grupa za tehnologiju voda pod pokroviteljstvom JKP Vodovod i grada Valjeva.

 

23. 11. 2017.  2188

U izveštaju o internoj reviziji Nacionalne službe za zapošljavanje filijala Valjevo navodi se da je najviše nepravilnosti bilo kod dodele državnog novca za subvencionisanje stručne prakse i samozapošljavanja. Predmet interne revizije, ovaj put, bile su mere aktivne politike zapošljavanja i budžetsko računovodstveno i finansijsko izveštavanje u filijali Valjevo za period od 1. januara 2016. do 30. juna 2017. godine

 

24. 11. 2017.

Grad Valjevo ne duguje EPS-u za isporučenu električnu energiju tako da ne postoji ni jedna zakonska prepreka da angažujemo Hrvatsku elektroprivredu (HEP) za snabdevanje strujom javne rasvete i semafora, rečeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravi. 

Ulična rasveta na Desankinom vencu

Ulična rasveta na Desankinom vencu (Foto: Đorđe Đoković)

 

27. 11. 2017. 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović. je političkim pritiskom, uvredama i pretnjama pokušao da utiče na rad Osnovnog javnog tužilaštva Valjevo i to u predmetima za koje je lično zainteresovan. U izveštaju poverenika za samostalnost javnog tužilaštva dr Gorana Ilića, navodi se da je "gradonačelnik S. koristeći svoju funkciju i ističući pri tom svoj politički položaj narušio ravnotežu dozvoljene i potrebne kritike zarad ostvarivanja uticaja na rad i odlučivanje javnog tužilaštva, što njegovom postupanju daje karakter političkog pritiska".

 

27. 11. 2017.

Svečana akademija povodom 150 godina postojanja valjevske bolnice održana u Centru za kulturu. Daleke 1867. godine tadašnji okružni fizikus (lekar) Franc Tesar i nekoliko viđenijih građana odlučili su da, posle više pokušaja, napokon osnuju bolnicu u Valjevu. 

 

DECEMBAR

 

03. 12. 2017.

Prema podacima meteorološke stanice u Valjevu, visina snega u gradu je oko 13 centimetara, a sneg jačeg intenziteta počeo je da pada noćas oko tri časa. Temperatura u podne bila je jedan stepen iznad nule. Na Divčibarama visina snega je oko 20 centimetara.

 

04. 12. 2017.

Valjevska policija uhapsila je dvojicu radnika vojne fabrike "Krušik" osumnjičenih za krađu 11,3 kilograma eksploziva "TNT". Uhapšeni su u trenutku kada su automobilom "reno megan senik" prevozili, kako se sumnja, ukradeni eksploziv, koji je bio skriven u prtljažniku u kanti za poludisperzione boje.

 

05. 12. 2017. 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, podneli su dopunu krivične prijave protiv službenika za javne nabavke u okviru Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Valjeva i odgovornog lica  SZR "Simon" iz Valjeva, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, saopštio je MUP Srbije.

 

Gradska kuća

Gradska kuća (Foto: Đorđe Đoković)

05. 12. 2017.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, u redovnom postupku podneli su dopunu krivične prijave protiv bivšeg odgovornog lica Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Grada Valjeva, odgovornog lica Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove i bivšeg odgovornog lica ove Gradske uprave, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja, saopštio je MUP Srbije.

 

12.12. 2017.

Valjevo je danas sa temperaturom od 21 stepen, koliko je izmereno u 13 časova, bilo najtopliji grad u Srbiji. Među temperaturnim rekorderima ovog 12. decembarskog dana su još Loznica i Požega sa 20 stepeni, dok je u Beogradu u 13 časova temperatura bila 17 stepeni.

 

13. 12. 2017.

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije finansiraće sa 200 miliona dinara sanaciju kanalizacije na Divčibarama i klizišta u Ulici Ive Andrića, saznaju Kolubarske.rs. Država će 110 miliona dinara uložiti u sanaciju fekalne kanalizacije na Divčibarama,

 

22. 12. 2017.

Pred Višim sudom u Valjevu danas je održano prvo pripremno ročište u procesu protiv Sretena Nikolića (22) iz Valjeva osumnjičenog da je 30. oktobra prošle godine ubio Damjana Dragojlovića (25) radnika obezbeđenja kafića "Zipa" i ranio još troje gostiju.

Aleksandar Ranković

Aleksandar Ranković (Foto: Đorđe Đoković)

28. 12. 2017.

Fotoreporteri će morati da napuste skupštinsku salu nakon usvojenog dnevnog reda sednice Skupštine grada, odlučili odbornici većine koju čine naprednjaci i socijalisti. Odbornik SNS-a Aleksandar Ranković, nezadovoljan kako izgleda na fotografiji koju su objavile Kolubarske.rs u okviru izveštaja sa sednice Skupštine grada, zatražio je da se fotoreporterima zabrani prisustvo u skupštinskoj sali, osim na početku sednice, jer se njihovim prisustvom "remeti koncentracija i narušava dostojanstvo Skupštine".

 

28. 12. 2017.

Odbornik Milan Gajić (SNS) zatražio je od predsednika Skupštine da zabrani ulazak u zgradu ljudima koji nisu odbornici ili akreditovani novinari. Poručio je da je "prošlo vreme hijena i frontova i umesto da odu u Sinđelićevu u onu ustanovu ispod Petog puka oni dođu u Skupštinu".

Osvajači na Divčibarama

Osvajači na Divčibarama (Foto: Kolubarske,rs)

 

31. 12. 2017.

U Valjevu bez organizovanog dočeka Nove godine. Organizovanog dočeka uz "Osvajače" bilo na Divčibarama, Novu godinu čestitao gradonačelnik Valejva Slobodan Gvozdenović. Rečenica da "ova gradska vlada uz svesrdnu pomoć srpske vlade želi da Divčibare vrati na vrh turističke mape Srbije", propraćena smehom.

 

2017. godinu pamtićemo i po poseti ministara i premijerke

 

Najčešći gost beše ministar Aleksandar Vulin, prvo kao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a potom i dva puta kao ministar vojni.

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin (Foto: Kolubarske.rs)

 

20.05. 2017.

Peta konferencija pod nazivom  "Aktuelnosti u edukaciji i rehabilitaciji osoba sa smetnjama u razvoju", danas je održana u Valjevu. Na ovom skupu govorio je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin u Krušiku

Aleksandar Vulin u Krušiku (Foto: Kolubarske.rs)

09. 08. 2017.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je HK "Krušik" u Valjevu. Ministar je objasnio da se "pozivanje svih radno sposobnih za vojnu i civilnu obuku" odnosi samo na one koji su služili vojsku, i to bez obzira na to da li su žene ili muškarci. On je u Valjevu, prilikom posete "Krušiku", poručio da "neće od civila praviti vojnike".

 

28. 08. 2017.

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević boravio je u Valjevu gde je razgovarao sa gradskim funkcionerima i sa predstavnicima Udruženja boraca. Poseta ministra bila je, čini se, tajna jer o tome nisu bili upoznati ni u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, ni valjevski novinari.

 

Ministri na Čvarkijadi

Ministri na Čvarkijadi (Foto: Kolubarske.rs)

08. 10. 2017.

Na "Čvarkijadi" bila četiri SPS ministra. Prvi potpredesednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović obišli su nekoliko štandova, probali su specijalitet valjevskog kraja, dok se ministar Aleksandar Antić oprobao i u majstorstvu pravljenja duvan čvaraka.

 

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović (Foto: Đorđe Đoković)

15. 11. 2017.

Završetak radova barske pruge na deonici od Resnika do Valjeva obeležen je ulaskom u železničku stanicu Valjevo dizel motornog  voza, koji je nabavljen iz ruskog kredita, u kome su bili ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, predstavnici Ruskih železnica, kompanije RŽD Internešnal, Železnica Srbijel i novinari.

Premijerkla Ana Brnabić u IS Petnica

Premijerkla Ana Brnabić u IS Petnica

 

24. 11. 2017.

Premijerka Srbije Ana Brnabić otvorila je danas u Istraživackoj stanici "Petnica" (ISP), 16. Konferenciju "Korak u nauku" na kojoj su predstavljeni rezultati istraživackih projekata 130 srednjoškolaca iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore, učesnika letnjih programa te naučne ustaove za rad sa mladim talentima.

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin (Foto: Đorđe Đoković)

 

23. 12. 2017.

U kasarni "Vojvoda Živojin Mišić"  danas je 217 vojnika na služenju vojnog roka, među njima i 48 devojaka, iz 1. i 2. Centra za obuku u Somboru i Valjevu položilo zakletvu. Polaganju zakletve prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 1 sati 17 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...