Objekat Divčibare turista (foto: Darija Ranković)
Objekat Divčibare turista (foto: Darija Ranković)
22.07.2014, 21:17

Efekti projekta vrednog skoro 100.000 evra

č: | fb:

Pre tri godine potpisan je ugovor o realizaciji projekta „Studija izvodljivosti za novi turistički proizvod Divčibara“, čija je ukupna vrednost 98.443 evra, od čega Evropska unija finansira 80.443 evra u okviru IPA programa. Realizacija projekta počela je u martu 2011. godine i, prema najavama, trebalo je da traje deset mesec i da se već nakon tog perioda vide efekti. Međutim, ni nakon tri godine efekti, kao ni to gde je utrošen novac, nisu poznati.

Cilj projekta "Studije izvodljivosti za novi turistički proizvod Divčibare", kako je objašnjeno pre tri godine, jeste da poveže atrakcije i proizvode i tržištu predstavi Divčibare, ne samo kao turističku destinaciju, već i kao novu, atraktivnu lokaciju pogodnu za investiranje Plan je bio i da se obezbedi osnova za unapređenje i razvoj turističkih proizvoda, da se stručno sagledaju turistički, ekološki, kao i najširi kulturološki aspekti i da se sa argumentima iznetim u Studiji izvodljivosti upoznaju odgovorne institucije, gradovi i opštine, mala i srednja preduzeća, turističke organizacije i da se animira javnost. Kroz ovaj projekat trebalo je da se pronađu najbolja rešenja za unapređenje ponude Divčibara i uvođenje novih sadržaja kako bi ovo turističko mesto bilo konkurentno na tržištu Srbije i regiona. Projekat je trebalo da realizuje projektni tim iz Odeljenja za lokalni razvoj i privredu Gradske uprave Valjevo, zajedno sa predstavnicima partnerskih opština Kosjerić i Požega i Turističkom organizacijom Ribnica iz Mionice.

Kakvi su efekti, nakon tri godine, projekta „Studija izvodljivosti za novi turistički proizvod Divčibara“ u koji je uloženo blizu 100.000 evra?

Da li su Divčibare postale atraktivna lokacija pogodna za investitore, da li je obeztbeđena osnova za razvoj turističkih proizvoda, da li su pronađena najbolja rešenja za unapređenje ponude Divčibara i uvođenja novih sadržaja? Načelnik Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove Nenad Branković nije konkretno odgovorio na pitanje kakvi su efekti Studije izvodljivosti za novi turistički proizvod Divčibara. „Ono što je bilo predviđeno projektom je realizovano. Ako pažljivo proučite taj projekat, možete videti šta je sve urađeno. Neke druge okolnosti su umanjile značaj tog projekta”, rekao je Branković ne precizirajući koje okolnosti su umanjile značaj projekta. Branković, takođe, nije odgovorio na pitanje za koje aktivnosti i poslove je utrošeno blizu 100.000 evra.

- Bilo je tu nekih investicija, ali neodgovarajućih. U svakom slačaju projekat je imao svoje aktivnosti, svoj budžet, svoja sredstva i nadzor. Ali, kada su u pitanju Divčibare postoje daleko veći izazovi koji prevazilaze mogućnosti tog projekta a koje je neophodno rešiti da bi se Divčibare i dalje razvijale. Pre svega treba rešiti velike infrastrukturne probleme. Osnov za dalji razvoj Divčibara je završetak i usvajanje izmena plana generalne regulacije. To je ključni uslov da bi se uspostavila stabilna osnova za dalji razvoj Divčibara i rešavanje, pre svega, komunalnih problema- kaže načelnik Odeljenja za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove Nenad Branković.

Gradilište na Divčibarama

Gradilište na Divčibarama (Foto: Darija Ranković)

Plan generalne regulacije za turističko mesto Divčibare odbornici Skupštine grada usvojili su u septembru 2008. godine. Međutim, već više od godinu dana radi se na izmenama i dopunama tog  plana. U Odeljenju za urbanizam grada najavljuju skori završetak tog posla.

- O izmenama Plana generalne regulacije Divčibara izjašnjavaće se Komisija za planove grada Valjeva početkom avgusta, sledi javni uvid koji će trajati mesec dana. Tek nakon toga, predlog izmena i dopuna Plana generalne regulacije za turističko mesto Divčibare ide pred odbornike Skupštine grada na usvajanje, što neće biti pre oktobra- kaže načelnica Odeljenja za urbanizam Jasna Aleksić

Plan generalne regulacije ili kako reče Nenad Branković „ključni uslov da bi se uspostavila stabilna osnova za dalji razvoj Divčibara” neće biti donet do jeseni, a do tada nema radova niti rešavanja brojnih infrastrukturnih problema na Divčibarama.

Aktuelno