Nekadašnji kapm Breza (foto: Kolubarske.rs)
Nekadašnji kapm Breza (foto: Kolubarske.rs)
19.02.2018, 09:43

Grad planira da "stavi u funkciju sportski teren" u kampu Breza?!

č: | fb:

Gradsko rukovodstvo je predložilo, a Skupština grada usvojila, "Plan realizacije ključnih elemenata u cilju unapređenja turističkih potencijala prostora Divčibara u periodu od 2018. do 2020. godine".

 

Na prvi pogled, naročito zbog "ključnih elemenata u cilju unapređenja turističkih potencijala prostora Divčibara", čini se da je gradsko rukovodstvo rešilo da se ozbiljno i studiozno posveti razvoju Divčibara naredne tri godine.

 

Međutim čitajući Plan zaključujem da je ovo još jedan trofejni Plan koji svaka vlast donosi stvarajući predstavu da je upravo ona ta koja će rešiti višegodišnje probleme, koje niko do sada nije hteo, a ni znao da reši. Pravilo koga se pridržava svaka vlast jeste da je za rešavanje svakog problema važno imati strategiju i doneti plan. Kakav plan, manje je bitno!

 

U ovom Planu na 16 strana, polovina su grafički prikazi, pobrojani su svi infrastrukturni i komunalni problemi Divčibara, predložene su kratkoročne i srednjoročne mere unapređenja infrastrukture i komunalnog opremanja, preciziran je i mahanizam donošenja odluka i upravljanje realizacijom plana "Divčibare 2020"... U Planu je planirana izgradnja već završenih ili započetih objekata i sadržaja.

Plan Divčibare 2020

Plan Divčibare 2020

Već na prvoj strani Plana, autor naglašava da "Plan Divčibare 2020 nije strateški dokument, već dokument koji predviđa dinamičnu izgradnju (rekonstrukciju) adaptaciju postojećih resursa i infrastrukture, sa uvođenjem novih sadržaja u cilju stvaranja osnovnih uslova za definisanje strateškog opredeljenja razvoja Divčibara kao turističkog mesta u godinama koje dolaze".

 

Zanimljivo je da gradsko rukovodstvo planira u naredne tri godine "dinamičnu rekonstrukciju" i kampa "Breza"!?  U okviru "plana srednjoročnih mera za unapređenje turističkih pratećih sadržaja u periodu 2018-2020. godine", piše da je u planu "stavljanje u funkciju sportskog terena sa ogradom, rasvetom i mini tribinama u kampu Breza do konačnog definisanja i izbora namene ovog prostora".

 

Da li se gradsko rukovodstvo, ali i odbornici Skupštine grada koji su usvojili Plan, sećaju da su kamp "Breza", prošle godine ili pre osam meseci, prodali firmi "Sport agent" iz Beograda, čiji su vlasnici Jovan i Miloš Teodosić? Da li je gradskom rukovodstvu poznato da ne postoji sportski teren, koji oni planiraju da "stave u funkciju", porušen je, jer su već počeli pripremni radovi za izgradnji hotela sa sportskim terenima, tako da je taj prostor već "konačno definisan i izabrana je namena".

 

Takođe, u naredne tri godine, kako piše u Planu, planirano je "projektovanje i izgradnja dečjeg igrališta u centru Divčibara po uzoru i iskustvu na slično igralište u parku Pećina u Valjevu". U Planu još piše da će u naredne tri godine biti završeno obeležavanje i promocija planinarskih i biciklističkih staza na Divčibarama.

 

Da li je gradskom rukovodstvu, ali i odbornicima Skupštine grada koji su usvojili Plan, poznato da je dečje igralište u centru Divčibara već izgrađeno, kao i da su obeležene i promovisane planinarske i biciklističke staze? To je prošle godine finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa deset miliona dinara.

Dečji park na Divčibarama

Dečji park na Divčibarama (Foto: Kolubarske.rs)

Obeležena planinarska staza

Obeležena planinarska staza (Foto: Kolubarske.rs)

 

Pored ovih "planiranih" projekata za naredne tri godine, a koji su već realizovani, u Planu su i projekti koji su u domenu naučne fantastike s obzirom na to da na Divčibarama, osim glavne Valjevske ulice, nema pošteno asfaltirane ulice.

 

Tako gradski vizionari u "Planu realizacije ključnih elemenata u cilju unapređenja turističkih potencijala prostora Divčibara u periodu od 2018. do 2020. godine" imaju u planu izradu studije opravdanosti za izgradnju mini aerodroma i heliodroma, kao i izradu stidije opravdanosti lokacije Divčibare za solarnu mini elektranu!

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 7 sati 1 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 9 sati 38 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara