Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
27.02.2018, 07:57

Zbog nestanka struje ne radi automatska meteorološka stanica

č: | fb:

Automatska meteorološka stanica postavljena je u julu na Divčibarama, tako da bi na sajtu http://www.meteos.rs/ams/divcibare/ams.html trebalo da se vide dnevni i mesečni vremenski podaci, kao što su brzina vetra, temperatura, visina snega, vrednost solarne radijacije i vazdušni pritisak.

 

Međutim podaci, koji se očitavaju sa automatske meteorološke stanice (AMS) i koji se mogu pročitati na sajtu, "zamrznuti" su 14. februara u 14.40 časova. Tada je zabeležena temperatura od -2,8 stepeni, dok je visina snega 14,6 centimetara.

 

Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju, automatska meteorološka stanica se do sada "kvarila" tri puta, a problem je u tome što na Divčibarama često nestaje struja i po nekoliko časova.



Sagovornik Kolubarskih.rs objašnjava da kada je napajanje električnom energijom stabilno, problema nema što se tiče slanja podataka preko mobilne telefonije, ali problema ima sa obnavljanjem internet veze nakon prekida mreže ili nestanka struje, zbog toga što to neko treba da uključi na licu mesta. Takođe zbog nestanka struje, desilo se da je "kartica mobilne telefonije spržena" tako da je morala biti zamenjena.

 

Prema nezvaničnim podacima visima snega na Divčibarama je oko 30 centimetra. 

 

Postavljanje automatske meteorološke stanice na Divčibarama je finasirao Grad sa 2,1 milion dinara, najviše zbog toga kako bi svakodnevno 24 časa bili dostupni podaci i sa ove planine, naročito u zimskom periodu, o visini snega i temperaturi.

 

Inače, problem struje na Divčibarama je višedecenijski. Bez obzira na to što je napajanje obezbeđeno dalekovodima iz dva pravca, još uvek nema stabilnog snabdevanja. Izgradnja samo jedne trafostanice bi rešila problem sa strujom na Divčibarama, što ni ove godine nije u planu, sudeći po tome da o izgradnji trafostance niko ne priča, niti ima najava da će se raditi ove godine.

 

Obavešteni da je AMS počela da radi, ali niko neće da odgovori zbog čega skoro dve nedelje ne radi

 

Podsećam da je medijima početkom februara dostavljena vest da se na sajtu http://www.meteos.rs/ams/divcibare/ams.html od sada mogu videti vremenski podaci za Divčibare. "Podaci se očitavaju sa automatske meteorološke stanice koja je izgrađena na Divčibarama, a radove je finansirao grad Valjevo", navedeno je u saopštenju iz kabineta gradonačelnika.

 

Međutim, iz kabineta gradonačelnika sredinom februara nije dostavljena vest da se na sajtu ne mogu videti vremenski podaci za Divčibare uz objašnjenje zbog čega ne radi automatska meteorološka stanica.

 

Niko iz Gradske uprave nije znao da odgovori na pitanje zbog čega ne radi automatska meteorološka stanica, kada će proraditi, kao ni na pitanje da li će Grad u ovoj godini rešiti problem struje na Divčibarama koje su "četvrti planinski turistički centar u Srbiji", kako je početkom januara prilikom posete Divčibarama izjavio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. 

Aktuelno