Kolubara kod belog mosta (foto: Đorđe Đoković)
Kolubara kod belog mosta (foto: Đorđe Đoković)
05.03.2018, 12:48

Nema opasnost od izlivanja Kolubare

č: | fb:

Nema opasnosti od izlivanja reka u valjevskom kraju, niti se očekuju veći problemi zbog topljenja snega sa okolnih brda, izjavio je za Kolubarske.rs, Đorđe Malešević, šumarski inženjer za zaštitu od erozija i bujica, sektorski rukovodilac u "Eroziji".

 

Malešević kaže da je situacija stabilna i da za sada nema opasnosti od izlivanja Kolubare, niti izlivanja ostalih reka u valjevskom kraju.

 

Navodi da je juče zabeležen manji porast Kolubare, a danas je u stagnaciji, što potvrđuje i nivo od 66 centimetara koliko je jutros izmereno na mernoj stanici kod Doma kulture.

 

"Vodostaj Kolubare treba da dostigne 150 centimetara da bi bila proglašena redovna odbrana od poplava, dok za proglašenje vanredne odbrane od poplava nivo Kolubare treba da bude 200 centimetara", objašnjava Malešević. 

 

Radovi nakratko prekinuti

 

Zbog snega, niskih temperatura i visokog vodostaja Kolubare, privremneo su prekinuti radovi na izgradnji neregulisanog dela reke u dužini od kilometar i po, od mosta na obilaznici do kompanije Austroterm, koji su počeli pre šest meseci. Prema rečima Đorđa Maleševića biće nastavljeni sledeće nedelje, čim se stabilzuje vodostaj Kolubare.

 

Kratkotrajni prekid radova, zbog loših vremenskih uslova, neće uticati na rokove za završetak radova, a to je septembar 2019. godine.

 

Pored izgradnje neregulisanog dela Kolubare, u planu je i rekonstrukcija dva i po kilometra oštećenog rečnog korita Kolubare od Grand hotela do kompanije Austroterm, dok su radovi od parka na Pećini do mesta spajanja Jablanice i Obnice završeni. Za uređenje korita Kolubare iz evropskih fondova obezbeđeno je oko tri miliona evra.

Aktuelno

Učesnici Večeri jezika (foto: SŠ 1300 kaplara)
Veče za pamćenje Pre 12 sati 59 minuta

Putovanje u prošlost, na srpskom i stranim jezicima

I ovog maja, učenici i profesori Srednje škole "Hiljadu trista kaplara" pripremili su Veče jezika, manifestaciju koja je prvi put održana 2015. godine. Na republičkom takmičenju na engleskom jeziku...

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 1 dan 16 sati

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 9 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu 17.05.2024

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 9 komentara