Polaganje venca na spomenik pilotu Milenku Pavloviću  (foto: Đorđe Đoković)
Polaganje venca na spomenik pilotu Milenku Pavloviću (foto: Đorđe Đoković)
24.03.2018, 12:23

Sećamo se svih koji su izgubili život u NATO agresiji

č: | fb:

Polaganjem venaca na spomenik pilotu pukovniku Milenku Pavloviću i spomenik palim borcima od 1990. i žrtvama agresije 1999. godine, obeležen je u Valjevu Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanje.

 

Polaganje venca na spomenik palim borcima

Polaganje venca na spomenik palim borcima (Foto: Đorđe Đoković)

Na današnji dan pre 19 godina NATO je bombardovao Saveznu republiku Jugoslaviju. Operacija Savezničkih sila "Milosredni anđeo" trajala je do 10. juna 1999. 

 

Za 78 dana ubijeno je najmanje 2500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi. Bombardovanje je završeno 10. juna potpisivanjem sporazuma u Kumanovu o povlačenju naše vojske s Kosova i Metohije. Poslednji gađani cilj je bila kasarna u Uroševcu.

 

Gotovo da nije bilo grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja agresije nije našao na meti snaga NATO-a. Valjevo je među gradovima koji su najviše bombardovani.

 

Agresija na naš grad je počela 14. aprila 1999. godine. Poginulo je troje, a povređeno preko 50 građana. Na Valjevo i okolinu je palo 215  bombi, a najviše 150 bombi je bačeno na fabriku "Krušik". U bombardovanju Valjeva je uništena zgrada MUP-a, kao i objekti u Pričeviću i na Divčibarama, srušeno je pet stambenih zgrada, oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća u Valjevu.

 

U herojskoj odbrani na nebu iznad Valjeva, 4. maja poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović.

Miroslav Pimić

Miroslav Pimić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Vence na na spomenik pilotu pukovniku Milenku Pavloviću i spomenik palim borcima od 1990. i žrtvama agresije 1999, položili su predstavnici Grada, Kolubarskog okruga i Vojske Srbije. 

 

Ove godine niko od gradskog rukovodstva nije položio venece na spomenik heroju i spomenik palim borcima i žrtvama agresije. Grad je predstavljao pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić, koji se nije obratio prigodnim govorom jer, kako je novinarima rečeno, "govori i izjave nisu predviđene, takav je dogovor u celoj Srbiji". 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 22 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...