Skupštinska sala (foto: Đorđe Đoković)
Skupštinska sala (foto: Đorđe Đoković)
24.07.2014, 14:36

Vraćanje Jokića, rasplet ili novi zaplet

č: | fb:

Gotovo dvogodišnju krizu gradske vlasti u Valjevu, sa kratkotrajnim izlivima ljubavi najjačih koalicionih partnera, dodatno je zakomplikovala presuda Upravnog suda Srbije po kojoj je Mihailo Jokić, dotadašnji predsednik Skupštine grada, 28. februara nezakonito smenjen. Ovo tim pre što se slične presude naziru i u slučajevima SNS direktora pojedinih javnih preduzeća i ustanova izabranih po konkursu. Šta Valjevci mogu novo očekivati u načinu funkcionisanja gradske vlasti, što do sada nije već viđeno?

SPS će kao najjača stranka poprilično heterogene koalicije nastojati, ako hoćete i u inat „dušmanima“, da sačuva sve tanju većinu od bar 26 mandata. Pritom je trenutno neizvesno da li će, kako je najavljivano, a od čega sada mnogi „peru ruke“, i GG Pobeda, slično SNS, biti izbačena iz vladajuće većine, pa samim tim i ostati bez nekoliko rukovodećih mesta među kojima je i pomoćnik gradonačelnika Dragoljub Krstić.

To bi, možda, moglo značiti i da će se eventualno udovoljiti Pobedinoj želji za smenom Vojkana Stepanovića, vd direktora Apotekarske ustanove i na to mesto dovođenje izvesnog mr Marka Nikolića, za koga se pouzdano ne zna ko je i odakle je, a sve u nakani da se među apotekare, na pristojnu platu, „ugura“ nekoliko nemedicinskih radnika (o tome ko su oni i čiji su, drugi put)! Valjda su se gradski glavari dovoljno opekli sa nezakonitim rekviriranjem apotekarske „škode oktavije“, koja je morala da bude vraćena. Njen egzekutor bio je, pre godinu dana, tadašnji zamenik gradonačelnika Dragoljub Krstić, sve za vakta Stepanovićeve prethodnice na mestu direktora. Taj „slučaj“ je Valjevu dodatno doneo lošu sliku u medijima Srbije.

Naprednjaci, po svemu, ne razmišljaju o obnovi koalicione saradnje sa socijalistima, uporno se zalažući za vanredne lokalne izbore. U tome imaju podršku svog stranačkog vrha, uvereni da će, na talasu popularnosti Aleksandra Vučića, lagodno pobediti. Svesni su te činjenice i u SPS, kao i njegovi koalicioni partneri, što u Gradskoj skupštini dodatno, grčevito čuva tesnu vladajuću većinu, ako ona još postoji. U tom kontekstu, nije, eventualno, nemoguće ni raspuštanje gradskog parlamenta, kada se za to stvore uslovi, i uvođenje prinudne uprave do vanrednih lokalnih izbora. Doduše, uočljiva su „njušenja“ viđenih aktivista „dva oka razroka“...

 
Skupština

Skupština (Foto: Đorđe Đoković)

Kako je sve „krivo nasađeno“

Zarad razumevanja sadašnje situacije i dileme iz naslova ovoga teksta (Rasplet ili novi zaplet) valja podsetiti na početke konstiutuisanja aktuelne vlasti posle majskih izbora 2012. godine. SPS-PUPS-JS-SDPS i SNS-NS-PSS imali su po 11 (od 51) mandata, DS devet, GG Pobeda osam, a Pokret za Valjevo, LDP-SPO, DSS i URS po tri. SNS je najpre ostao pri predizbornoj koaliciji (docnije su ga napustili NS i PSS), a SPS je okupio manje partenere sa po tri odbornika (bez LDP, sa SPO), pa je, slavodbitno, pred kamerama VTV-a, potpisan koalicioni sporazum dva „velika“ partnera (učinili su to Đorđe Milićević i dr Dobrivoje Grujičić) uz prilično maglovite priče o političkim platformama za preporod Valjeva. U opoziciji su ostali DS i LDP sa ukupno 11 mandata.

Na konstutivnoj sednici započeo je „cirkus“, koji, sa povremenim pauzama, traje do danas. Deo SNS, bez dr Grujičića, ali sa Mihailom Jokićem, dr Milanom Markovićem i Zoricom Jocić na čelu, zapeo je tada da u vladajuću koaliciju ugura i Pobedu. Nedolične scene trajale su čitavog dana, dr Grujičić je fizički maltretiran uz dodatne pretnje otvaranjem afera o navodnim malverzacijama koje je počinio kao hirirg Valjevske bolnice, životno zainteresovan da bude direktor Zdravstvenog centra! SPS nije bio oduševljen, nije se mnogo ni mešao u sve to, gledajući sa strane na nakane uticajnog dela SNS. Kada su te nakane i realizovane, već viđeni zamenik gradonačelnika Vitomir Mitrović (SNS) ostao je bez fotelje, što je jednako teško podneo kao i docnije smenjivanje (28. februara) sa tog mesta koga se ipak domogao nakon Krstićeve ostavke izazvane „aferom apotekarske ’škode’“. 

Uvođenjem Pobede u vladajuću koaliciju od 40 odbornika, pod okriljem naprednjaka, uočljive su i prve naprsline u Gradskom odboru SNS u kojem se uočavaju (bar) tri struje. Nesporazumi se dodatno produbljuju postavljenjem, u maju 2013, dr Milana Markovića za poverenika, nakon dr Grujičićevog ustoličenja u fotelju vd direktora Opšte bolnice, i traju do danas najnovijim zahtevom „nezadovoljnog dela članstva“ za hitnim unutarstranačkim izborima zbog ustrojstva i načina rada novog poverenika dr Slobodana Gvozdenovića, kome se osporava legitimitet zbog toga što „nema papir“ o tome da ga je Vučić imenovao.

Predsedništvo

Predsedništvo (Foto: Đorđe Đoković)

Tumačenja „na lastiš“

Pobeda se dugo držala uz SNS, a okrenula se SPS posle odluke dr Gvozdenovića da sa još petoro odbornika te Grupe građana i formalno pređe u tabor naprednjaka, čiji je sada poslanik u Narodnoj skupštini Srbije. Odnosi SPS-SNS se potom zaoštravaju do pucanja saradnje, što je formalizovano na sednici gradskog parlamenta 28. februara, kada su smenjeni Jokić i Mitrović, ali i pomoćnik gradonačelnika Radojica Rstić, prebeg iz Karićevog PSS, pa direktori i predsednici i članovi upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova sa kvote naprednjaka.

Presudu Upravnog suda Srbije, bar „na prvu loptu“ obe strane tumače kako im odgovara. Mihailo Jokić kaže kako je on predsednik Gradske skupštine i svojoj „naslednici“ na tom mestu Slavici Pantelić Cupać (PSS) toplo preporučuje da ništa ne potpisuje kako ne bi načinila krivično delo. Socijalisti pravno proučavaju poslatak iz Beograda smatrajući kako je, pod uslovom da Upravni sud nije pogrešio time što je Statut grada stavio iznad Zakona o lokalnoj samoupravi, moguće da se samo Jokić vrati na posao. Nikako i da su sve druge odluke pravno ništave jer su ih donosili odbornici a ne predsednica parlamenta!

Sekretar Skupštine grada Aleksandar Janković (SPS), rekao je danas za Kolubarske.rs kako je presuda Upravnog suda Srbije iznenađujuća ali će biti primenjena u roku od 30 dana, kako je njom i naloženo.

„Od Upravnog suda ćemo zatražiti dodatna pojašnjenja o tome kako da primenimo tu presudu ne želeći da eventualno načinimo novu grešku ako smo jednom već pogrešili. Takođe, koristićemo i mogućnost vanrednih pravnih lekova poput žalbe Vrhovnom kasacionom sudu Srbije“, precizirao je Janković. Dodao je, takođe, da je presuda jasna u onom delu da proizvodi pravno dejstvo samo po osnovu tužbenog zahteva Mihaila Jokića o njegovom nezakonitom razrešenju sa funkcije predsednika Gradske skupštine, što se ne odnosi na ostala razrešenja i odluke o smenama, odnosno na sve aktivnosti Skupštine grada nakon sednice održane 28. februara.

Kako bilo, politička ćeranijna traje, kraja joj se ne vidi, a Valjevo odavno „tone u Srbiju“, što bi svojevremeno rekao književnik Radovan Beli Marković.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 15 sati 51 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 18 sati 28 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara