Rekonstrukcija stare fabrike vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
Rekonstrukcija stare fabrike vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
04.04.2018, 07:01

Rekonstrukcija stare fabrike vode na Pećini posle 36 godina

č: | fb:

Prva faza radova, čija je vrednost 6,5 miliona dinara, na rekonstrukciji stare fabrike vode na Pećini biće završena do sredine maja. Radovi, koje JKP Vodovod finansira iz sopstvenih sredstava, obuhvataju revitalizaciju flokulatora i taložnika, kao i građevinske radove sa zamenom stolarije na objektu. 

Rekonstrukcija stare fabrike vode na Pećini

Rekonstrukcija stare fabrike vode na Pećini (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Vodovoda Đorđe Milanović kaže da je reč o strateški važnoj odluci s obzirom na to da stara fabrika vode nije rekonstruisana 36 godina, a bitna je za vodosnabdevanje grada naročito imajući u vidu da će JP Kolubara (Stubo-Rovni) preuzeti postojeću fabriku vode na Pećini odakle će vodom snabedvati i druge opštine Kolubarskog okruga, a ne samo Valjevo.

 

- Važno je za Vodovod, ali i za grad, to što pomeramo stvari sa mrtve tačke i što konačno radimo nešto po pitanju stare fabrike vode. Malo je reći da je ona bila u lošem stanju. Uz rekonstrukciju crpnih stanica, "Bair" i "Janka Jankovića", koje smo već uradili, i uz one koje planiramo pre svega Radino brdo, Mrčić i Paune, smatram da ove godine radimo jako bitne stvari za vodosnabdevanje grada i to za duži vremenski period – kaže Milanović.

 

Đorđe Milanović i Darija Ranković

Đorđe Milanović i Darija Ranković (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Vodovoda objašnjava da je stara fabrika vode na Pećini puštena u rad 1958. godine sa kapacitetom od 120 litara u skundi, što je tada bilo dovoljno za Valjevo. Međutim, širenjem grada i povećanjem broja stanovnika bilo je potrebno da se poveća kapacitet, tako da je ta fabrika vode rekonstruisana 1982. godine i imala je kapacitet 243 litara vode u sekundi.

 

- Kada je napravljena nova fabrika vode na Pećini, u neposrednoj blizini te stare, skoro kompletno vodosnabdevanje Valjeva je obezbeđeno sa tih novih postrojenja, samo je jedan manji deo grada pokrivala stara fabrika vode koja je obezbeđivala 30 litara u sekundi. Sada, kada budu završeni radovi na rekonstrukciji, kapacitet stare fabrike vode biće 350 litara u sekundi, čime obezbeđujemo dodatne količine vode koje će omogućiti stabilno snabdevanje grada – navodi Milanović.

Rekonstrukcija stare fabrike vode na Pećini

Rekonstrukcija stare fabrike vode na Pećini (Foto: Đorđe Đoković)

 

On naglašava da Vodovod iz sopstvenih sredstava finansira radove na rekonstrukciji stare fabrike vode, otuda početak druge faze zavisi od priliva sredstava.

 

- U zavisnosti od naplate potraživanja iz prethodnog perioda, donećemo odluku i o eventualnom raspisivanju tendera za drugu fazu radova, koja bi podrazumevala rekonstrukciju filterskih polja, nabavku opreme za rad filtera i pneumatske zatvarače, a vrednost druge faze je oko 15 miliona dinara – kaže direktor JKP Vodovod Đorđe Milanović.

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara