Tužilaštvo (foto: Đorđe Đoković)
Tužilaštvo (foto: Đorđe Đoković)
10.04.2018, 06:54

Krivične prijave protiv načelnika gradskih uprava

č: | fb:

Lokalni front Va je podneo krivičnu prijavu, protiv Vladana Jerinića (SPS), doskorašnjeg v. d. načelnika Gradske uprave i njegovog zamenika Aleksandra Purića (SNS) zbog sumnje da su nabavili potrošni materijal bez prethodno raspisanog tendera i tako oštetili budžet Valjeva.

 

I pored Komisije za praćenje javnih nabavki, koju je početkom oktobra prošle godine formirao gradonačelnik a na čijem je čelu Mihailo Milutinović, nije ispoštovan postupak javne nabavke, otuda se postavlja pitanje i odgovornosti predsednika Komisije.

 

Aktivista Lokalnog fronta Željko Trifunović kaže da postoje osnovane sumnje da su Jerinić i Purić u periodu od avgusta prošle pa do februara ove godine učinili više istovrsnih krivičnih dela.

 

Oni su, kao službena lica, i to Jerinić koji je u to vreme bio v. d. načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove, i Aleksandar Purić, koji je bio načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove, iako su znali da Grad Valjevo nije sproveo postupak javne nabavke za nabavku potrošnog materijala, svojim potpisima dali saglasnost da se kupi potrošni materijal za potrebe gradskih uprava. Vladan Jerinić je odobrio i plaćanje, i pored tiga što roba nije nabavljena u skladu sa Zakonu o javnim nabavkama.

 

- Osumnjičeni su omogućili da posao dobije "Servis birotehnika" - Tomislav Mićić preduzetnik Valjevo bez ikakve odluke, konkurencije, ponude pa čak i bez zaključenog uovora, i pored toga što je prema Zakonu bilo potrebno sprovesti postupak javne nabavke. N ataj način su toj preduzetničkoj radnji omogućili protivpravnu imovinsku korist, a na štetu budžeta Grada Valjeva. Imamo dokaze da je izvršeno plaćanje u milionskom iznosu, a na osnovu plana javnih nabavki možemo osnovano sumnjati da se radi o višemilionskom iznosu – kaže Trifunović.

Željko Trifunović

Željko Trifunović (Foto: Đorđe Đoković)

Trifunović objašnjava da je javna nabavka bila planirana Planom javnih nabavki za 2017. godinu u iznosu od 2.916.666 dinara sa PDV-om, takođe i Gradska prava za društvene delatnosti, finasije, imovinske i inspekcijske poslove u svom planu je imala nabavku vrednu 1,9 miliona dinara, a koje nisu po zakonu sprovedena jer je potrošni materijal od navedene preduzetničke radnje nabavljan protivno odredbama Zakona o javnim nabavkama. 

 

- Da su osumnjičeni postupali zajedno i po prethodnom dogovoru proizilazi iz činjenice da je za obe gradske uprave, čiji su načelnik, odnosno v. d. načelnika bili osumnjičeni, potrošni materijal nabavljan na isti protivzakonit način, u istom vremenskom periodu, od iste preduzetničke radnje "Servis birotehnika" - Tomislav Mićić preduzetnik Valjevo. Dakle, osumnjičeni su istoj preduzetničkoj radnji svojim nezakoniteim postupanjem pribavili protivpravnu imovinsku korist – navodi Željko Trifunović.

 

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, Lokalni front je Višem javnom tužilaštvu u Valjevu podneo krivičnu prijavu protiv Jerinića i Purića i, kako reče Trifunović, očekuju da Tužilaštvo pokrene postupak protiv osumnjičenih, radi provere navedenih sumnji.

 

- Ukoliko nadležni organi budu radili svoj posao, verujemo da će utvrditi i odgovornost gradonačelnika kao lica najodgovornijeg za trošenje budžetskih sredstava grada Valjeva. Takođe, verujemo da će nadležni iz ovoga utvrditi i odgovornost predsednika komisije za praćenje javnih nabavki - rekao je Željko Trifunović.                                                                                                                                                                                                                                                         

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 18 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju 2.05.2024

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara