Aktivisti Lokalnog fronta ispred bilborda (foto: Đorđe Đoković)
Aktivisti Lokalnog fronta ispred bilborda (foto: Đorđe Đoković)
11.04.2018, 07:02

Šta će biti sa bilbordom i da li će biti uklonjen?

č: | fb:

Aktivisti Lokalnog fronta Valjevo podneli su komunalnoj inspekciji prijavu bespravno postavljenog bilborda i zahtev za njegovo uklanjanje 19. marta, međutim još uvek nema nikakve reakcije gradske vlasti i inspekcijskih organa, koji su dužni da postupaju u skladu sa zakonom.

 

Aktivista Lokalnog fronta Valjevo Đorđe Petković podseća da je agencija Ami media group Ivan Jezdimirović preduzetnik, nezakonito, bez odobrenja i saglasnosti nadležnih organa, postavio led bilbord na zgradu Centrala u centru grada još 15. februara.

 

Petković kaže da je komunalna inspekcija, u skladu sa važećim propisima, bila dužna da u roku od 48 časova ukloni bilbord.

 

- Ali reakcije nema, niti se iko od čelnika grada založio za poštovanje zakona i gradskih odluka. Dakle, skoro mesec dana od postavljanja bilborda, ne oglašava se niko nadležan pa ni sam gradonačelnik i njegov zamenik, a setimo se kako i koliko su bili "hrabri" da treniraju strogoću kada je jedan građanin nelegalno izgradio prelaz preko reke Banja u Petnici do svoje kuće. Podsećam da taj građanin još uvek ne može nikako da dođe do svoje kuće, kao i da mu je gradska vlast bez ikakvih "papira" i potrebnih dokumenata zatvorila i prelaz preko vode koji je tu oduvek postojao. Mosta u Petnici ni danas nema, a ni jasne namere da uskoro bude izgrađen – podseća Đorđe Petković.

 

Aktivisti Loklanog fronta Valjevo su sredinom marta na uglu Karađorđeve i Ulice Vuka Karadžića održali performans i tada skrenuli pažnju nadležnima da je led bilbord nelegalno postavljen na zgradu Centrala, čime neko stiče ozbiljnu zaradu. 

Performans Lokalnog fronta

Performans Lokalnog fronta (Foto: Đorđe Đoković)

 

U prijavi i zahtevu za uklanjanje led biloborda navode da je bilbord postavljen protivno odredbama Zakona o oglašavanju, Zakona o kulturnim dobrima, gradske Odluke o manjim montažnim objektima privremenog karaktera i Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalnih delatnosti.

 

Takođe piše da je agencija morala pribaviti saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture i uslove za postavljanje led bilborda, s obzirom na to da zgrada Centrala predsetavlja nepokretno kulturno dobro. Nije pribavljeno ni odobrenje Gradske uprave za postavljanje bilborda, niti je pribavljena saglasnost vlasnika zgrade.

 

"Bilbord je postavljen u blizini semafora na udaljnosti od oko pet metara, što je protivno odredbi čl. 55 Odluke o manjim montažnim objektima privremenog karaktera u kojoj piše da je minimalno rastojanje između bilborda ili reklamnog objekta i saobraćajnog znaka najmanje 15 metara", navodi se u prijavi koju su aktivisti Lokalnog fronta Valjevo podneli komunalnoj inspekciji Valjeva.

 

Đorđe Petković kaže da reakcije komunalne inspekcije još uvek nema i ponovlja pitanje: "Šta će biti sa bilbordom i da li će biti uklonjen"?

 

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 47 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju 2.05.2024

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara