Zorana Mihajlović na brani Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Zorana Mihajlović na brani Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
20.04.2018, 12:13

Akumulacija će vodom snabdevati i Ljig

č: | fb:

Vodom iz akumulacije Stubo-Rovni, pored Valjeva, Lajkovca, Lazarevca, Uba i Mionice, snabdevaće se i opština Ljig, saopštila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja infrastrukture Zorana Mihajlović.

 

Ona je nakon obilaska akumulacije "Rovni" najavila da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obezbediti 50 do 60 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za završetak izgradnje višenamenskog hidrosistema "Stubo-Rovni".

 

- Raspisaćemo javni poziv da se taj projekat uradi tokom ove godine. Takođe, u ovoj godini će cela Vlada, zato što to ne može samo jedno ministarstvo, razgovarati na koji način ćemo nastaviti dalja ulaganje zbog toga što nije potreban mali novac. Znam da je deo od 6,5 miliona evra već obezbedila Kancelarija za javna ulaganja, a ostalo očekujem da se, negde do septembra, na Vladi dogovorimo na koji način ćemo finansirati kako bi to imali u budžetu za 2019. godinu. Znači ono što ćemo raditi u ovoj godini je završetak projektno-tehničke dokumentacije. Dakle, moramo ovo da završavamo kako ne bi došli u situaciju da za deset godina pričamo da se akumulacija radi 40 godina – poručila je Mihajlović.

Zorana Mihajlović na brani Stubo-Rovni

Zorana Mihajlović na brani Stubo-Rovni (Foto: DjordjeDjokovic)

 

U projekat Regionalnog višenamenskog sistema Stubo-Rovni, koji se gradi već 29 godina, uloženo je do sada oko 80 miliona evra, uključujući izgradnju brane i akumulacije, cevovoda i postrojenja za preradu vode, a procenjuje se da je za kompletan završetak potrebno još oko 20 miliona evra. Ako bi bila obezbeđena sva neophodna sredstva, za tri do četiri godine mogli bi biti završeni radovi i sistem pušten u rad.

 

- Akumulacija jeste strateški važno pitanje, jer kada govorimo o vodosnabdevanju Srbije, mislim da je to najvažnija stvar za budućnost za narednih 20, 30 i više godna o čemu kao država moramo da vodimo računa - rekla je nakon obilaska brane Stubo-Rovni potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja infrastrukture Zorana Mihajlović.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 12 sati 28 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 9 sati 37 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 12 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara