Gvozdenović, Jokić, Mihailović (foto: Đorđe Đoković)
Gvozdenović, Jokić, Mihailović (foto: Đorđe Đoković)
23.04.2018, 06:47

Promocija, podrška i pomirenje

č: | fb:

Potpredsednica Vlade Srbije, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović boravila je u petak u Valjevu iz tri razloga, kaže sagovornik Kolubarskih.rs blizak vlasti i navodi da je ministarka došla zbog promocije, ali i sa zadatkom da pruži podršku gradskom rukovodstvu, tačnije Slobodanu Gvozdenoviću, kako bi građanima Valjeva pokazali da u SNS-u, ali i među koalicionim partnerima naprednjacima i socijalistima, nema problema!

 

Državnom i partijskom rukovodstvu, kako navodi naš izvor, u ovom delikatnom trenutku najmanje su potrebni problemi i na lokalnom nivou. S obzirom na to da već duže vreme postoje podele i nesuglasice unutar SNS-a, posebno nakon što je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović javno napao narodnog poslanika Mihaila Jokića, kao i zbog loših odnosa između koalicionih partnera SNS-a i SPS-a, ova poseta je bila javna demonstacija podrške valjevskoj vlasti, poziranje, slikanje i predstava da se u Valjevu nešto radi.

 

Državne limuzine na gradskom parkingu

Državne limuzine na gradskom parkingu (Foto: Đorđe Đoković)

A da bi predstava ostavila što jači utisak, ministarka Mihajlović je sa dvadesetak saradnika među njima direktori Koridora i Puteva Srbije, u osam automobila, došla u Valjevo. Imala je tri izjave za novinare na tri lokacije i sastanak sa rukovodstvom grada, Kolubarskog okruga i predsednicima susednih opština. Usput je podelila i 12 rešenja o ozakonjenju objekata. 

Izjava za novinare na putu

Izjava za novinare na putu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prva izjava za novinare, ali bez novinarskih pitanja, bila je na putu, ali bukvalno na putu Valjevo-Beograd, u Iverku i trajala je 2.34 minuta. Ministarka je saopštila da je "odluka doneta i da će se sigurno raditi brza saobraćajnica od Valjeva do auto-puta na Koridoru 11". Rekla je da je vrednost investicije 50-60 miliona evra i da će "zamoliti CIP, koji je pravio generalni projekat, da uradi projektno-tehničku dokumentaciju".

 

Onda su se ministarka Mihajlović, gradonačelnik Gvozdenović, a pored njega niko drugi nego narodni poslanik Jokić, kao i načelnik Kolubarskog okruga, direktori CIP-a, Koridira i Akumulacije Stubo-Rovni, okupili oko generalnog projekta, koji je CIP uradio 2012. godine, razgledajući ga sa velikom pažnjom i interesovanjem kao da ga prvi put vide ili kao da je ispred njih idejni projekat. Poziranje za fotoreporetere i kamermane sa obaveznim prstom na nekom detalju: "evo, tu je pruga, tu će put, tamo je Kolubara".

 

Razgledanje projekta deonice do Koridora 11

Razgledanje projekta deonice do Koridora 11 (Foto: Đorđe Đoković)

A da je odluka doneta i da će se sigurno graditi brza saobraćajnica, kao i da "postoji zahtev Ministarstva građevine upućen CIP-u da se uradi projekat puta sa četiri trake od Popučaka do Nepričave", govorio je tačno pre godinu dana na konferenciji za novinare SNS-a narodni poslanik Mihajlo Jokić. O izgradnji tog puta je najmanje tri puta u poslednjih šest meseci govorio i gradonačelnik Slobodan Gvozdenović naglašavajući da je "znatna suma novca u republičkom budžetu izdvojena za projektovanje te deonice".

 

Kolubarske.rs su još u januaru pisale da je izdvojeno 36 miliona dinara za izradu "idejnog projekta sa studijom opravdanosti za izgradnju državnog puta prvog B reda Loznica-Valjevo-Ćelije do Nepričave".

Na brani Stubo-Rovni

Na brani Stubo-Rovni (Foto: Đorđe Đoković)

 

Karavan kreće dalje. Pravac brana "Stubo-Rovni". Isti scenario. Postavljena tabla, na njoj znak i naziv javnog preduzeća, karta od pre 29 godina, ispisani nazivi opština, koliko novca je uloženo, a koliko još treba. Ispred table, okruženi novinarima, ministarka i domaćini, gledaju, klimaju glavom, direktor pripremio i govor.

 

Sledi druga izjava za novinare, i ovaj put bez pitanja. Trajala je 2.50 minuta. Ministarka je najavila da će njeno Ministarstvo obezbediti 50 do 60 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za završetak izgradnje višenamenskog hidrosistema "Stubo-Rovni".

 

Ni ovaj put ministarka nije saopštila ništa novo. Da će država uložiti u hidrosistem Stubo-Rovni obećao je predsednik Aleksandar Vučić u Loznici 17. septembra prošle godine na sastanku sa gradonačelnicima i predsednicima nekoliko opština, na kome je bio i Gvozdenović. Poznato je i to da je u budžetu Srbije opredljen novac za JP "Kolubara", koje upravlja akumulacijom "Stubo-Rovni".

 

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

Treća izjava za novinare, ovaj put mogu pitanja, usledila je nakon sastanka sa rukovodstvom Valjeva, predsednicima susednih opština i načelnikom Kolubarskog okruga.

 

Ispred novinara stali ministarka Zorana Mihajlović, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović i načelnik Kolubarskog okruga Goran Milivojević. Očekivala sam da ću konačno čuti nešto novo i tako saznati zbog čega je ministarka sa dvadesetak saradnika, u osam automobila, bila u Valjevu. Očekivala sam da će javnost informisati o tome šta su razgovarali "iza zatvorenih vrata".

 

Prvi se obratio gradonačelnik. Za 30 sekundi nije rekao ništa konkretno o "konkretnim i sadržajnim razgovorima".

"Imali smo sadržajne i konkretne razgovore gde smo definisali sve probleme i jasne rokove i ciljeve kada će ti problemi biti otklonjeni. Pored Valjeva, tu su bili predstavnici drugih opština Kolubarskog okruga, tako da je globalno na jednom nivou sagledano ono što je bilo moguće za ova dva sata. Dobijeni su zadaci i od ponedljka krećemo u realizaciju onoga što smo se dogovorili", reče Slobodan Gvozdenović.

 

Sledeći mikrofonu priđe načelnik Kolubarskog okruga. Pomislih, možda će on saopštiti o čemu su "sadržajno i konkretno razovarali".

"Ono za Okrug što je važno da smo insistirali i dobili potvrdu da će to tako i biti od potpredsednice Vlade i ostatka Vlade je uravnotežen razvoj Kolubarskog okruga. Imamo dve kapitalne investicije, to je put, i imamo pojedinačno za svaku opštinu jasno o njihovim prioritetima potvrdu od Vlade Srbije da će to u periodu do kraja godine sledeće godine biti i urađeno", reče za 39 sekundi Goran Milivojević.

Ministarka, načelnik i gradonačelnik

Ministarka, načelnik i gradonačelnik (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na kraju, kao što je i red, novinarima se obratila ministarka Zorana Mihajlović. Ponadala sam se; ministarka će nam sigurno saopštiti o čemu su "sadržajno i konkretno razovarali", koji su "zadaci dobijeni i šta je to što je dogovoreno u čiju realizaciju će krenuti od ponedljka".

 

Ministarka je ponovila, doduša nešto kraće, sve ono što je rekla na putu i na brani, i još je dodala: "Naravno da smo razgovarali i o drugim stvarima, te druge stvari jesu putna i železnička infrastruktura. Nastavićemo da to radimo u narednom periodu. Ima tu dosta nekih sitnijih, da tako kažem, infrastrukturnih projekata, ja ne bih sada o tome pričala. Ono što je takođe važno, razgovarali smo i o vozu Beograd-Valjevo, u ponedljak ćemo imati sastanak sa Železnicama Srbije i dogovorićemo se kako i na koji način će to izgledati u narednom periodu. Ono što mislim da je poruka na kraju to je da ćemo zaista učiniti sve da infrastruktura, i putnička i železnička budu dostojne ovog kraja i nekih budućih investicija koje mi ovde očekujemo", poručila je Zorana Mihajlović za 3.48 minuta.

 

Zorana Mihajlović i Slobodan Gvozdenović

Zorana Mihajlović i Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

Na moje pitanje šta nam je danas novo rekla s obzirom na to da je ono što smo danas čuli već svima poznato, ministarka Zorana Mihajlović odgovori:

 

"Ono što je novo za branu, a vi verovatno niste čuli pa ću ja ponoviti, jeste da će Ministarstvo izdvojiti 50 miliona dinara iz svog budžeta i da završi projektno-tehničku dokumentaciju. Kancelarija je obezbedila 6,5 milona evra za dva cevovoda i treća nova stvar, koja je jako važna, jeste da će biti priključen i Ljig. Za tri godine ćemo završiti branu, to je novo. Što se tiče puta, znate, da bi se napravio jedan put to nije presvući put i presvući asfalt, to znaju svi ovde ljudi. To znači od planske dokumentacije, od toga kako ćemo isfinansirati projektno-tehničku dokumentaciju koja košta 250 miliona dinara, plus kako obezbediti 60 miliona evra da se to napravi", pojasnila je ministarka.

 

Ona je rekla da novca za projekat ima, ne precizirajući gde ga ima, i dodala da će "u toku ove godine videti na koji način će finansirati izgradnju saobraćajnice".  

 

Da sve ovo o čemu je govorila potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović nije novo, možete se uveriti ukoliko pročitate vest koju su objavile Kolubarske.rs 17. januara ove godine, pod naslovom - U republičkom budžetu pare za "Kolubaru", ali ne i za put M-4. https://www.kolubarske.rs/sr/vesti/valjevo/7052/

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 23 sati 14 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara