Prelet MiG- 29  (foto: Đorđe Đoković)
Prelet MiG- 29 (foto: Đorđe Đoković)
04.05.2018, 12:57

Milenko Pavlović je heroj naše generacije

č: | fb:

Tačno u 12.04 časova, u vreme kada je pre 19 godina pilot pukovnik Milenko Pavlović herojski poginuo braneći svoju zemlju od NATO agresora, iznad Valjeva je preleteo MiG-29, kojim je upravljao potpukovnik Milovan Đorđević i na taj način odao počast heroju.

 

"Na današnji dan, pre 19 godina, Milenko Pavlović je iz svoje Podgorine odleteo pravo u legendu. Sećanje na hrabrost, nesebičnost, patriotizam i junaštvo, pilota pukovnika Milenka Pavlovića ni danas ne bledi", rekao je pukovnik Željko Bilić, komandanta 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije.

Željko Bilić.

Željko Bilić. (Foto: Đorđe Đoković)


"Milenkov let je trajao oko 12 minuta. Bio je to njegov poslednji let, ali i poslednji let do kraja NATO agresije. Poginuo je braneći svoju otadžbinu, izvršavajući najsvetliji i najsvetiji čin, žrtvujući sebe za odbranu svoga naroda. Istinski rodoljub i patriota svrstao se u red besmrtnih. Tim činom, hrabro i odvažno upisao se u red legendarnih srpskih junaka, komandanata i pilota, a njegov podvig će trajno predstavljati svetli primer za pokoljenja koja dolaze. Voleo je svoju porodicu, pilotski poziv, svoj rodni kraj i svoju zemlju. Najmanje što svi zajedno možemo da uradimo jeste da pamtimo, da se sećamo i da učimo na onome što je Milenko uradio. Milenko Pavlović je bio, jeste i večno će biti sa nama. Znamo da su njegova herojska krila i danas raširena i da nas štite", rekao je pukovnik Željko Bilić.

Milorad Ilić

Milorad Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Svaka generacija srpskog naroda, na žalost imala je svoj rat. Mi, rođeni posle 1945. godine verovali smo da nećemo imati nikakav rat i da je u Evropi nemoguć rat. Nažalost u proleće 1999. godine i nas je zahvatio rat. Narod i vojska su se branili svim sredstvima. Taj rat je dao i svoje heroje, svoje junake. Milenko Pavlović je heroj naše generacije i on će ostati uvek heroj generacije rođene posle Drugog svetskog rata", rekao je predsednik Skupštine grada Milorad Ilić uz poruku da buduće generacije treba da uče o tadašnjoj odbrani zemlje i o herojstvu Milenka Pavlovića.

Parastos

Parastos (Foto: Đorđe Đoković)

Parastos pilotu Milenku Pavloviću služilo je eparhijsko sveštenstvo blagoslovom episkopa valjevskog Milutina. Vence na spomenik pukovniku Milenku Pavloviću položili su članovi njegove porodice, majka, sinovi i supruga, kolege piloti, predstavnici Vojske Srbije, Policije, grada Valjeva, Osečine, Srpske pravoslavne crkve, Udruženja boraca.

Majka Milenka Pavlovića

Majka Milenka Pavlovića (Foto: Đorđe Đoković)

Supruga i sinovi Milenka Pavlovića

Supruga i sinovi Milenka Pavlovića (Foto: Đorđe Đoković)

Predstavnici Vojske

Predstavnici Vojske (Foto: Đorđe Đoković)

Delegacija Valjeva

Delegacija Valjeva (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik Osečine

Predsednik Osečine (Foto: Đorđe Đoković)

Pukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ. Pukovnik Pavlović rođen je u Gornjem Crniljevu kod Osečine.

 

Dobitnik je brojnih priznanja i odlikovanja. Odlikovan je medaljom za vojničke vrline, ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačem, ordenom za zasluge u odbrani i bezbednosti, ordenom hrabrosti i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije.

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 1 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...