Dom Vojske (foto: Đorđe Đoković)
Dom Vojske (foto: Đorđe Đoković)
07.05.2018, 09:11

Biblioteka u Domu vojske

č: | fb:

U zdanje Doma vojske, jedno od najlepših u Valjevu, biće smeštena Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović". Gradsko veće je u petak usvojilo Odluku da se objekat Doma vojske, ukupne površine oko 2000 kvadrata, opredeli za potrebe biblioteke.

 

Kako se navodi u obrazloženju, ovakva odluka je doneta iz dva razloga: da bi se sprečilo dalje propadanje objekta Doma Vojske i da bi biblioteka dobila adekvatan prostor.

 

"Biblioteka trenutno koristi prostor na dve lokacije u gradu koji nije adekvatan za obavljanje bibliotečko-informacione delatnosti. Prema stručnom mišljenju Narodne biblioteke Srbije objekat Doma vojske prema standardima i zakonskim normama adekvatan je za privođenje nameni za obavljanje poslova u okviru  bibliotečko-informacione delatnosti", navodi se u obrazloženju.

 

Takođe piše da je objekat Doma vojske zbog dugogodišnjeg nekorišćenja bio u lošem stanju, da su prethodnih godina uložena značajna sredstva u rekonstrukciju, ali da su za završetak kompletnih unutrašnjih radova potrebna dodatna sredstva.

 

"U zavisnosti od namene za koju će objekat biti opredeljen potrebno je izvršiti određene radove na adaptaciji zgrade Doma vojske, radi stavljanja objekta u funkciju", piše u obrazloženju. 

 

Sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave kaže da tek treba da se odrede radovi, njihova vrednost i izvori finansiranja. "Procena je da je potrebno još oko 100 miliona dinara da bi objekat bio u funkciji. Grad tih para nema, zato računamo na pomoć države", dodaje naš sagovornik.

Bašta Doma vojske

Bašta Doma vojske (Foto: Đorđe Đoković)

 

Posle sedam godina Grad zna šta mu valja činiti sa Domom vojske

 

U leto 2011. godine Grad je od Ministarstva odbrane kupio Dom Vojske po ceni od oko pola miliona evra, i to je, praktično, bio prvi korak ka zaustavljanju propadanja i daljeg ruiniranja jedne od najlepših i najstarijih građevina u Valjevu.

 

Urađen je projekat rekonstrukcije, za radove je bilo potrebno 130 miliona, a uloženo je 32 miliona dinara. Nakon nekoliko godina radovi su prekinuti s obzirom na to da Grad nije imao dovoljno novca, a pritom nije bila određena namena, te je u julu 2015. godine doneta odluka da se Dom vojske proda po ceni od 905.000 evra.

 

Tada je rečeno da će novac od prodaje objekta biti upotrebljen za nastavak radova na izgradnji nove hale sportova. "Novi vlasnik prostor može da koristi za obrazovne, kulturno-zabavne ili hotelsko-ugostiteljske sadržaje i dužan je da objekat od oko 2000 kvadrata privede nameni u roku od dve godine", rečeno je u Gradskoj upravi nakon donošenja odluke o prodaji Doma vojske.

 

Odluku da se zdanje koje ima status kulturnog dobra proda i koje je građeno u periodu od 1926. do 1930. godine isključivo od ličnih sredstava aktivnih, penzionisanih i rezervnih oficira Drinske divizije, kao i uz pomoć imućnih Valjevaca, mnogi su dočekali sa negodovanjem, pa čak i zahtevima da se odustane od prodaje.

 

Dom vojske nije prodat, ali ne zbog toga što je gradska vlast izašla u susret zahtevima sugrađana, nego zbog toga što nije bilo zainteresovanih kupaca. Tako je monumentalna građevina nastavila da tavori i propada. Prema nekim nezvaničnim informacijama u podrumu Doma Vojske je stvoreno malo jezero.

 

Proteklih godina bilo je mnogo predloga na temu šta uraditi sa tim prelepim prostorom. Evropski kulturni centar, Gradska kuća, Gradska biblioteka, profesionalno pozorište ili neki multimedijalni kulturni centar, banka, univerzitet..., samo su neki od predloga. Najviše glasova je dobila kultura. 

 

Bilo je priča, dakle priča ne predloga, da se u zgradu Doma vojske useli kineska robna kuća, restorani ili kladionice.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 7 sati 58 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 10 sati 48 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.