Registracija Prijava preko FB
Slobodan Gvozdenović (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
09.05.2018, 08:09

Gradonačelniče, ko je patologija i šta je primitivna misterija?

č: | fb:

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je na sednici Skupštine grada pokušao, iznoseći neistine i vređajući, da demantuje pisanje Kolubarskih.rs o tome da je Dom zdravlja u prošloj godini za usluge komunikacija potrošio blizu 5,6 miliona dinara.

 

U tekstu od 3. maja je navedeno i da su troškovi za mobilne telefone u Domu zdravlja za šest meseci prošle godine iznosili 990.000 dinara i da su mnogi računi preko 1.500 dinara.

 

Slobodan Gvozdenović je takvo pisanje nazvao "patološkim" uz tvrdnju da ti navodi nisu tačni.

 

- Hajde da krenemo od ovih telefona, pošto je to neka tema koja pobuđuje neku pažnju, rekao bih da se lansira kao jedna primitivna misterija i koristi se u neke svrhe koje nisu dnevne, ni političke, pre bih nazvao patološkim. Jasno je da telefoni u Domu zdravlja, odnosno korisnici usluga imaju određeni limit, i to od svojih sredstava plaća RFZO. Sve ono što se prekorači plaćaju korisnici, odnosno plaćaju zaposleni u Domu zdravlja i ne vidim u čemu je problem. Njima se to odbija od plata i ne ulazi u ovu famoznu cifru koja se stalno prikazuje, a niko to neće da objasni i da raščlani. Tačno se zna ko koliki ima limit i tu nema nikakvih dilema - rekao je Gvozdenović.

 

 

Međutim sve ovo što je gradonačelnik rekao za skupštinskom govornicom je neistina. A, istina je da Dom zdravlja, ili Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO), plaća račune i preko određenog limita.

 

Kolubarske.rs su, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, 18. oktobra 2017. uputile dopis Domu zdravlja tražeći pojedinačne račune za mobilne telefone koje koriste zaposleni i to za prvih šest meseci 2017. godine. 

 

Više od pola godine rukovodstvo je odbijalo da nam dostavi traženu informaciju, i tek nakon naše upornosti i nekoliko intervencija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, dobili smo, kako je naveo u dopisu direktor dr Zaven Der Hazarjan "duplikate računa uz listu pretplatničkih, odnosno korisničkih brojeva koje plaća Dom zdravlja, i to račune za januar, februar, mart, april, maj i jun".

Odgovor Doma zdravlja o plaćanju telefonskih računa

Odgovor Doma zdravlja o plaćanju telefonskih računa

Januarski račun za telefone u Domu zdravlja

Januarski račun za telefone u Domu zdravlja

Aprilski račun za telefone u Domu zdravlja

Aprilski račun za telefone u Domu zdravlja

Lista brojeva na kojoj su i oni preko limita

Lista brojeva na kojoj su i oni preko limita

 

Iz tih duplikata računa i liste pretplatnika se vidi da je Dom zdravlja plaćao i iznose preko određenog limita i da mesečni trošak za mobilne telefone u prvih šest meseci iznosi 990.000 dinara.

 

Gradonačelnik je ustvrdio da se "iznos preko limita odbija od plata i da ne ulazi u ovu famoznu cifru koja se stalno prikazuje, a niko to neće da objasni i da raščlani".

 

Zanimljivo je to da ni gradonačelnik nije hteo da "raščlani" niti je odboricima i građanima objasnio na koje usluge komunikacije je Dom zdravlja potrošio u prošloj godini blizu 5,6 miliona dinara, kako je navedeno u izveštaju o radu Doma zdravlja koji je juče usvojila Skupština grada.

 

Trošak za usluge komunikacije od preko 5,6 miliona dinara pokušala je da objasni i odbornica Gorica Božić, zaposlena u Domu zdravlja. Ona je rekla da je preko milion dinara potrošeno na poštanske markice i koverte, ali nije objasnila gde je potrošeno još 4,6 miliona dinara.

 

 - Što se tiče računa, telefona, portala, ja bih volela da kažem da postoje institucije koje se bave sa tim stavrima. Ako ste uveli hronično nezarazne bolesti kao plan i program u Dom zdravlja, i da bi se preventiva sporovela, vi samo na godišnjem nivou na koverte i na markice trošite preko milon dinara. Znate, građani se moraju pozivati. Ako postoji neki problem sa telefonima ili sa bilo čim, pa neka dođe inspekcija, neka dođe privredni kriminal, kao što celih godinu dana te institucije posećuju Dom zdravlja. Svako neka snosi svoj deo odgovornosti. Mnogo je ružno koristiti Dom zdravlja u takve svrhe. A svako može napisati sve što hoće - rekla je odbornica Gorica Božić.

 

 

 

Upravo je u tome razlika. Kolubarske.rs ne pišu šta hoće, nego pišu pozivajući se i iznoseći dokumente i izveštaje, za razliku od gradonačelnika i odbornice zaposlene u Domu zdravlja koji pričaju šta hoće zloupotrebljavajući skupštinsku govornicu, pritom vređajući one koji pišu i govore istinu. 

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je još objasnio da svaki trošak Doma zdravlja, kontroliše Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) i time pokušao da odagna svaku sumnju u ispravnost i zakonitost poslovanja Doma zdravlja.

 

- Dom zdravlja je na skeneru kao da je to Fort Noks ili američke federalne rezerve pa neko tamo radi sa parama šta hoće. To je već patologija, znate. Dom zdravlja je budžetska ustanova, videli ste koliko sredstava izdvaja RFZO, koliko izdvaja Grad, koji je tu odnos. Pa ljudi, shvatate li da RFZO kontroliše svaki svoj dinar, da oni imaju svoja odeljenja za kontrolu trošenja budžetskih sredstava, da oni apsolutno u svakom momentu znaju koliko imaju radnika, koliko su potrošili - rekao je Gvozdenović.

 

 

Međutim nije rekao da je upravo RFZO, kontrolišući poslovanje Doma zdravlja i trošenje para, utvrdio da je valjevski Dom zdravlja u prvih šest meseci 2017. godine nenamenski potrošio preko 1,1 milion dinara i naložio toj zdravstvenoj ustanovi da novac vrati.

 

U zapisniku o izvršenoj kontroli Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) navedeno je da su računi za telefone u prvih šest meseci u Domu zdravlja iznosili preko 2,7 miliona dinara, a od te cifre troškovi za mobilne telefone su bili 931.000 dinara, o čemu su Kolubarske.rs pisale 17. oktobra prošle godine.

 

I na kraju da ponovim pitanje iz naslova i da dodam još jedno: Gradonačelniče, ko je patologija i šta je primitivna misterija i da li za laži i vređanje postoje institucije?

Aktuelno

Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Demokratske stranke Pre 1 dan 2 sati

Laza ili Đole – lažna dilema valjevskih izbora

Dve bratske i još uvek vladajuće stranke građanima nude lažnu dilemu da biraju između dvojice kandidata njihovih stranaka, a sve glumeći tobožnji sukob ideja, koncepata..., kažu demokrate i...  · 10 komentara

Željko Trifunović (foto: Lokakni front Va)
Oglasna poruka Pre 1 dan 3 sati

Mali i veliki problemi meštana Petnice

Meštani Petnice obratili su se medijima jer, kako kažu, jedino im je to preostalo da skrenu pažnju javnosti na brojne probleme sa kojima se suočavaju godinama unazad, ali i da lokalnu vlast podsete...  · 3 komentara

Grad Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Zbog epidemije i vanrednog stanja 3.06.2020

Naplaćeno manje poreza na imovinu

Za prvih pet meseci ove godine naplaćeno je 28 miliona dinara manje izvornih prihoda Grada. Od toga, porez na imovinu građana manji je za blizu šest miliona, a od pravnih lica za oko 10,7 miliona...