Tužilaštvo i Prekršajni sud (foto: Đorđe Đoković)
Tužilaštvo i Prekršajni sud (foto: Đorđe Đoković)
18.05.2018, 08:17

Korupcijom u Valjevu se isključivo bavi Beograd

č: | fb:

Više javno tužilaštvo u Valjevu nema ovlašćenje da radi predmete vezane za korupciju. Svi predmeti i prijave o korupciji, a vezana je za Gradsku upravu, javna preduzeća, sve one institucije gde su državni službenici upleteni u sticanje koristi koristeći svoju službenu dužnost, završavaju u Beogradu u Posebnom odeljenju.

 

Od 1. marta, kada je stupio na snagu Zakon o organizaciji nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, za postupanje u predmetima korupcije nadležna su viša javna tužilaštva u Beogradu, Kraljevu, Nišu i Novom Sadu u kojima su formirana posebna odeljenja za borbu protiv korupcije.

 

Viši javni tužilac u Valjevu Dragana Marković objašnjava da je za postupanje u predmetima korupcije u Valjevu, nadležno Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije pri Višem tužilaštvu u Beogradu.

 

"Mi smo bili dužni da sve predmete koje smo započeli u Višem tužilaštvu, a u kojima nije sprovedena istraga, dostavimo u Posebno odeljenje i mi smo to uradili. Mi više nemamo nikakve ingerencije nad tim predmetima, niti znamo šta se sa njima dešava, niti možemo da utičemo na njihov tok i to javnost treba da zna", kaže Marković.

 

Dodaje da je u Višem tužilaštvu u Valjevu jedino ostao predmet iz juna prošle godine, a vezan je za hapšenje osumnjičenih za primanje i davanje mita, zloupotrebe službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama, a među njima je načelnik i službenik Gradske uprave.  

 

"Taj predmet završiće naše tužilaštvo s obzirom na to da je istraga pri kraju i sledeća faza je podizanje optužnice. To je jedini predmet koji je ostao kod nas, svi ostali su otišli u Posebno odeljenje", navodi Dragana Marković.

 

Pored započetih predmeta u kojima nije sprovedena istraga, u Beograd se šalju i sve nove prijave koje se odnose na korupciju.

 

"Nove prijave, poput ovih koje su podneli aktivisti Lokalnog fronta Va, dolaze u naše Tužilaštvo, ali mi nismo ovlašćeni da ih radimo i proveravamo, nego moramo odmah, istog dana kada ih primimo, da ih pošaljemo u Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije pri Višem tužilaštvu u Beogradu. Dakle, sve prijave koje podnose građani, udruženja, anonimne..., a odnose se na korupciju, šaljemo u Beograd", navodi naša sagovornica.

 

Objašnjava da valjevska policija više ne sarađuje sa Tužilaštvom u Valjevu nego sa Posebnim odeljenjem u Beogradu od koga dobija zahtev za prikupljanje obaveštenja. "Policija ima samo jednog inspektora koji je kontakt osoba sa Posebnim odeljenjem, dok mi u Tužilaštvu nemamo čak ni kontakt osobu", kaže viši javni tužilac Dragana Marković.

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 9 sati 42 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 dan 2 sati

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 9 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...