Lokalni front Va (foto: Đorđe Đoković)
Lokalni front Va (foto: Đorđe Đoković)
26.06.2018, 13:16

Gradonačelnik sprečio pljačkašku eksproprijaciju! Koju?

č: | fb:

Lokalni front Va pita kada će javnost saznati koju pljačkašku privatizaciju od "nekoliko stotina hiljada evra" je sprečio gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, kao i ko su "ekskluzivci" u javnim nabavkama.

 

S obzirom na to da ne postoji nijedan pisani dokument o tome, nameće se pitanje da li je gradonačelnik uopšte "sprečio" pljačku ili je reč o hvalisanju bez pokrića Mihaila Milutinovića predsednika Radne grupe za javne nabavke?

 

Đorđe Petković, aktivista Lokalnog fronta Va, je podsetio da je Milutinović, gostujući pre više od dva meseca na "Vujić" televiziji govoreći o aktivnostima Radne grupe koju on naziva komisija, rekao da "komisija ne odlučuje, ali apsolutno je kompetentna i kao rezultat njenog delovanja je da nemamo nijednu žalbu za ovih šest meseci, da je 25 posto potpuno novih privrednih društava počelo da radi sa Gradom, koji nikada do sada nisu radili, jer su postojali ekskluzivci…"

 

Zatim je dodao da je pre tri meseca gradonačelnik sprečio jednu pljačkašku eksproprijaciju. "Ja sam inicirao, a on je sprečio… tu je bila nekoliko stotina hiljada evra kombinacija. Ta je sprečena", pohvalio se Milutinović, ali nije otkrio, ni tada a ni kasnije, o kojoj eksproprijaciji je reč.

 

- Prirodno da smo od Milutinovića, kao gradskog funkcionera, očekivali nove detalje o ovim slučajevima, posebno o sprečenim pljačkama koje bi, valjda, trebalo da imaju za posledicu i nekakve prijave organima nadležnim za prestupe u javnim nabavkama. Pošto novih detalja nije bilo, presavili smo tabak i 23. aprila dostavili nekoliko zahteva preko poverenika za informacije od javnog značaja. Tražili smo rešenje o osnivanju Radne grupeza praćenje javnih nabavki, kopije zapisnika ili službenih beleški sa sednica i kopije izveštaja koje je Radna grupa dostavljala gradonačelniku. Posebna objašnjenja zahtevali smo o "ekskluzivcima" u javnim nabavkama, kao i o "pljačkaškoj eksproprijaciji"- kaže Petković.

 

Đorđe Petković

Đorđe Petković (Foto: Đorđe Đoković)

Dodaje da se iz odgovora koji je Lokalni front dobio jasno vidi da Radna grupa nije podnosila, a verovatno nikada neće ni podnositi, nikakve pismene izveštaje onome ko ju je osnovao, a to je gradonačelnik. "Predsednik i članovi Radne grupe usmeno na sastancima obaveštavaju gradonačelnika o praćenju javnih nabavki", navodi se u odgovoru. 

 

- Priče o ponuđačima-ekskluzivcima ostale su samo priče. Nema pisanih tragova ni o pljačkaškoj eksproprijaciji vrednoj nekoliko stotina hiljada evra koju pominje uvaženi predsednik Radne grupe. Da li ovo znači da visoki službenici Grada nekoga štite? Ili se radi samo o praznom hvalisanju koje treba da opravda tri hiljade dinara naplaćenih za svaku sednicu Radne grupe?- pita aktivista Lokalnog fronta.

 

Zapisnici sa sednica Radne grupe za praćenje javnih nabavki postoje, ali se iz njih malo toga konkretnog može videti. Aktivisti su uočili jedan može biti lapsus iz zapisnika sa 11. sednice, od 25. decembra prošle godine. Navedeno je da je najbolji ponuđač bio "Autotransport", a još 22. decembra potpisana je odluka o dodeli ugovora preduzeću "Ingrap-Omni". Prema tekstu odluke najpovoljniji ponuđač bio je "Ingrap-Omni", a "Autotransport" najmanje povoljan.

"Toliko o nivou i kvalitetu informacija Radne grupe", poručuju aktiviti Lokalnog fronta Va.

 

Kolubarske.rs su pitale da li se, sudeći prema zapisnicima sa sednica, može zaključiti da je Radna grupa, naročito njen predsednik Mihailo Milutinović, sebi dala prevelika ovlašćenja da ona odlučuje o tome koju javnu nabavku treba i kada raspisati.

Naime u rešenju gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića o obrazovanju Radne grupe piše da je njen "zadatak da prati primenu Zakona o javnim nabavkama i da prati sprovođenje postupka javnih nabvaki".

 

Petković odgovara da iz zapisnika proizilazi to da Radna grupa odlučuje koju javnu nabavku treba pokrenuti. "To može biti utisak, ali mi ne želimo da prenosimo naše utiske. Mi se bavimo isključivo argumentima i dokumentima, i na tome ćemo ostati, bez tvrdnji na osnovu našeg utiska", rekao je Đorđe Petković.

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 2 sati 55 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 9 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...