Lokalni front Va (foto: Đorđe Đoković)
Lokalni front Va (foto: Đorđe Đoković)
28.06.2018, 14:28

"TIC je šansa koju grad ne sme ispustiti"

č: | fb:

Lokalni front Va smatra da nesposobnost, nemar i nedostatak komunikacije gradske vlasti se najbolje može videti na primeru Tehničko inovacionog centra (TIC), kako su ga na kraju krstili. I dok je vlast neusaglašena i bez jasnog stava, aktivisti Lokalnog fronta Va poručuju da je TIC šansa koju Grad ne sme ispustiti.

 

Oni su na konferenciji za novinare podsetili na sve ono što je prethodilo osnivanju TIC-a, na sve izjave gradskog rukovodstva, kao i na skupštinske i ostale odluke vezane za formiranje inovacionog centra.

 

Kažu da saga o ovom poduhvatu traje još od 2016-e godine, i da je "od samog starta slutilo na nevolju". Đorđe Petković kaže da su prve naznake da tu nešto nije kako treba uočene u julu 2017. godine.

 

- Tada je Dragan Jeremić u svojstvu zamenika gradonačelnika govorio o planovima grada, gde između ostalog pominje kako bi nova Šesta škola trebalo da otpočne sa radom od 1. septembra bez ikakvih problema, kako bi u okviru stare Šeste škole počela adaptacija prostora za kako je Jeremić nazvao, "razvojnu šansu". Posle nekoliko izleta, što u lokalnim, što u nacionalnim medijima, saznali smo da Republika Slovenija učestvuje sa čak 39 posto u finansiranju ovog centra, da je vlada Srbije donela odluku i Valjevu opredelilo 500.000 evra za ove namene, a čuli smo i još da će u 2018-oj godini početi obuka nastavnika i trenera i pilot provera - podseća Petković.

Đorđe Petković

Đorđe Petković (Foto: Đorđe Đoković)

 

On dalje navodi da u novembru prošle godine dolazi do neslaganja između naprednjaka i socijalista u smislu načina na koji ovaj projekat treba uraditi, o čemu svedoči i rasprava koja je vođena na sednici Skupštine grada 30. novembra, na kojoj su se mogli čuti "disonantni tonovi odbornika SNS-a i SPS-a po pitanju budućnosti, sada već TIC-a".

 

Petković je novinarima preneo da je Lokalni front Va imao uvid u izveštaj Centra za razvoj projekata SEE PROJECT koji se bavi strateškim planiranjem formiranja Međuregionalnog informacionog Centra(MIC).

 

- Tu piše da je u julu 2017. godine Ministarstvo prosvete Slovenije odlučilo da privremeno povuče svoju ponudu za donacijom i koinvestiranjem. Grad Valjevo se, piše u izveštaju, ipak opredelio na samostalnu "izgradnju priče", pa je konsultant pomogao u procesu uobličavanja ideje, savetima i "konkretnim tehničkim rešenjima u inžinjeringu pravno-administrativnog poslovanja" - prenosi delove izveštaja Petković.

 

I pored takve odluke Ministarstva prosvete, zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić i gradonačelnik Slobodan Gvozdenović su i dalje najavljivali osnivanje TIC-a, kao da se ništa nije desilo, i tako svesno obmanjivali javnost, smatraju aktivisti Lokalnog fronta Va.

 

- Skupština Grada usvojila je odluku o osnivanju Centra za stručno usavršavanje "Tehnički inovacioni centar Valjevo", što je zvanični naziv. Usvojila je i njegov Statut, imenovala v. d. direktora, upravni i nadzorni odbor. Nije nam poznato da li je ispoštovan član 3 Statuta da Centar svojstvo pravnog lica stiče upisom u sudski registar kod nadležnog suda, podataka o tome za sada nema. U samom osnivačkom aktu se navodi delatnost dualnog obrazovanja koja uopšte ne postoji u registru delatnosti Republike Srbije. Pa koliko nesposobni morate biti, pa da za osnovnu funkciju "razvojne šanse" Valjeva stavite delatnost koja nije zakonom regulisana? – upitao je Đorđe Petković.

Ivan Milovanović

Ivan Milovanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ivan Milovanović, aktivista Lokalnog fronta Va podseća da ideja za osnivanje inovacionog centra u Valjevu nije potekla od bilo kog čelnika grada Valjeva, nego je saradnja između Tehničke škole Valjevo i Školskog Centra Velenje uspostavljena još 2008. godine. Ostvaruje se kao mogućnost školovanja naših najboljih đaka u Sloveniji i uspešno traje i dan danas. U Sloveniji postoji MIC koji su oni stvarali i razvijali gotovo deset godina. Centar je opremljen najsavremenijom opremom iz mašinske struke, tako da učenici imaju priliku da uče i da se obučavaju na jednom vrlo visokom tehnološkom nivou.

 

- Iz saradnje dve škole rodila se ideja, entuzijazmom nekolicine ljudi, da se i u Valjevu uz pomoć država Srbije i Slovenije napravi jedan ovakav centar. Novac postoji, iskustvo u pravljenju takvog centra postoji, čini se svi preduslovi su ispunjeni. Prvobitna procena je bila da je za osnivanje centra potrebno 1,7 miliona eura, novac bi obezbedili grad Valjevo, Republika Srbija i Republika Slovenija sa udelom od oko pola miliona evra - kaže Milovanović.

 

Objašnjava da je ideja bila da TIC ima tri osnovna pravca delovanja; obuka naših učenika, prekvalifikacija radnika i pružanje usluga trećim licima.

 

- Od trenutka kada je trebalo reči pretočiti u dela tj. kada su se sa ovom idejom upoznali gradski čelnici, konkretno zamenik gradonačelnika i gradonačelnik, gde su oni morali biti uključeni, počinju problemi da mi ni danas i dalje ne znamo da li će ovaj projekat biti realizovan, kada i gde? Prošle godine su u budžetu Republike Slovenije opredeljena sredstva za ovu namenu ali nisu uplaćena i sve to neodgovornošću čelnika grada, ministarstva i države. Mi naš domaći zadatak nismo uradili, i kao kazna za lošeg đaka dolazi informacija da sredstava u ovoj godini namenjenih TIC-u od strane Slovenaca nema- tvrdi aktivista.

 

Ono što je takođe neshvatljivo, po mišljenju aktivista Lokalnog fronta Va, jeste da je gradsko rukovodstvo odlučilo da TIC bude smešten u objektu stare šeste škole, urađen je i projekat, a onda se "ničim izazvano", od toga sada odustaje.

 

- Projekat je urađen, biće plaćen 2,5 miliona dinara bez PDV-a , a onda i bačen! Naime, prilikom nedavne posete Valjevu ministra prosvete Mladena Šarčevića saznajemo da TIC neće biti u prostorijama Šeste škole već u prostorijama Tehničke škole. To nije ideja ministra Šarčevića već Mihaila Milutinovića i naravno grada Valjeva. Odakle sada ideja za premeštanje? Koji su razlozi i zašto bacamo 2,5 miliona dinara? Kako i na osnovu čega gospodin Milutinović zna da se TIC može smestiti u prostorije Tehničke? Pitamo gospodina Milutinovića da li će izrađeni projekat platiti on ili Grad našim novcem? Pitamo gospodina Jeremića zašto je sve izvrnuto naopačke otkako se on uključio u realizaciju ovog projekta? Tražimo odgovore - izričit je aktivista Loklanog fronta Va.

 

Naglašava da javnost treba da zna da je ovaj projekat zaista velika šansa za naš grad. To bi bio jedinstven i savremen mašinski centar u našoj državi i u našem gradu.

 

- Nešto što je neko stvarao gotovo deceniju mi dobijemo priliku da imamo preko noći. Grad Valjevo ne sme ovu šansu ispustiti, šansa još uvek postoji, ali se plašimo da ćemo ovakvim jednoumljem tu šansu ispustiti. Struka je naravno zaobiđena. Pozivamo sve uključene u realizaciju ovog projekta na razum, saradnju i odgovornost - poručili su aktivisti Lokalnog fronta Va.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 5 sati 19 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 5 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara