Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
26.07.2018, 07:00

Obračun sa nepodobnim novinarima

č: | fb:

Da li iz očaja i nemoći, neznanja i nikakvih rezultata dvogodišnje vladavine, tek valjevska vlast se još jednom obrušila na novinare, ovaj put tražeći da "prestanu sa pisanjem!".  

 

Na poslednjoj sednici Skupštine grada, u već viđenom maniru pucača i pljuvača sa skupštinske govornice, odbirnik SNS-a Aleksandar Ranković je zatražio da novinar "prestane sa kucanjem na tastaturi jer se ista čuje". Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić se sa tim složio i zatražio da se "prestane sa pisanjem".

 

Nakon toga, novinar Vamedie Slavica Savić Vujanac je napustila skupštinsku salu, jer joj je, kako je rekla, zabranjen rad.

 

"Ranković nije naveo o kom novinaru se radi, ali s obzirom na to da sam jedina ja radila live izveštavanje i kucala na kompjuteru, bilo je jasno da se ta zabrana odnosi na mene i najlogičnije je bilo da napustim sednicu", kaže Savić Vujanac.

 

Ona dodaje da je Ranković čak dao i uputstvo kako novinari treba da prate sednicu Skupštine grada, rekavši da "treba da sede i slušaju, a potom da odu u redakciju i o tome pišu", dok je predsednik Skupštine Milorad Ilić rekao da "nema potrebe za live izveštavanjem jer postoji televizijski prenos!".

 

Slavica Savić Vujanac kaže da odborniku Rankoviću na toj sednici nije smetala samo tastatura po kojoj je "udarala", nego mu je zasmetalo i to što je novinar Napreda Ognjanka Banović prokomentarisala da je nekulturno i sramota to što se predsednik Skupštine Milorad Ilić smeje dok odbornik SNS-a Milan Gajić sa skupštinske govornice vređa Ljubomira Radovića odbornika opozicije.

Aleksandar Ranković (arhiva)

Aleksandar Ranković (arhiva) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ovo nije prvi put da odbornik SNS-a Aleksandar Ranković, koji novinarsku karijeru gradi u informativnom listu Železnica Srbije, ocenjuje, komentariše i vređa valjevske novinare, i to čini hrabro iz utočišta skupštinske govornice.

 

Za sve izgovoreno na račun pojedinih novinra i zloupotrebu skupštinske govornice Rankovića nikada nije opomenuo predsednik Skupštine grada Milorad Ilić, koji treba da štiti red i dostojanstvo Skupštine.

 

Ranković je svojevremeno vređao pojedine novinare i medije, posebno one koji rade za portale, nazivajući ih "medijskim kancerom i medijskom prostitucijom" i poručio im da sledeće godine "neće dobiti pare, ukoliko ne dožive katarzu!"

 

Navodio je primere pravog novinarstva i pravih novinara, "koji su bili gospoda, kao što je Miro Radojčić", dok su "ovi današnji novinari edukovani iz plebsa (naroda), a ne iz roda patricija (gospoda-elita)".

 

Aleksandar Ranković je svojevremeno tražio, a skupštinska većina prihvatila, da se fotoreporterima dozvoli fotografisanje samo na početku sednice do usvajanja dnevnog reda, a nakon toga da napuste salu, jer "ometaju rad odbornika", a naročito "fotoreporteri pojedinih portala koji puze po sali i ponašaju sr kao snajperisti". Radilo se o fotoreporteru Kolubarskih.rs Đorđu Đokoviću.

 

Ko su "snajperisti", a ko mete?

 

Vladajućoj većini pojedini novinari i mediji su postali smetnja i pretnja na samom startu njihove vladavine.

 

Naprednjaci i socijalisti su ubrzo nakon dolaska na vlast pre dve godine zabranili novinarima da prisustvuju sednicama Gradskog veća, navodeći da će građani biti "bolje i potpunije informisani" ako novinari ne prisustvuju sednicama. Ulogu izveštača preuzeo je Kabinet gradonačelnika koji medijima šalje izveštaje sa sednica Gradskog veća.

 

Nezadovoljni kako pojedini mediji izveštavaju sa događaja u organizaciji vlasti, a naročito nezadovoljni pitanjima koja pojedini novinari postavljaju, gradska vlast je oldučila da na većinu događaja poziva samo "svoje novinare" koji ne postavljaju "nezgodna pitanja".

 

Tako je valjevska vlast valjevske novinare podelila na podobne i nepodobne. Od samog početka u nepodobne medije su svrstane Kolubarske.rs, koje su izložene već dve godine najrazličitijim vrstama pritisaka i progona, koji često prelaze i na teren ličnog i porodičnog.

 

Danas se lista nepodobnih medija i novinara proširuje, meta postaju svi oni koji se drznu da kritikuju aktuelnu vlast, koji pišu nenaručene tekstove, koji ne prenose redovno izveštaje i saopštenja Kabineta gradonačelnika...

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 2 sati 18 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...