Policijska uprava Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Policijska uprava Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
04.08.2018, 07:02

"Zbog učestalog legitimisanja i zadržavanja građana"

č: | fb:

Saopštenjem za javnost oglasio se Odbor advokata Valjeva koji "nalazi da je u toku protivzakonita i protivustavna akcija Policijiske uprave u Valjevu prema više stotina građana kojom se na najgrublji način krše njihova osnovna građanska i ljudska prava, uzastopnim višesatnim nezakonitim policijskim zadržavanjem na javnim mestima, u prisusutvu javnosti, njihovih porodica i prijatelja".

 

Kako piše u saopštenju "navedene radnje, izričito suprotne zakonu, imaju karakter masovnog  protivpravnog lišavanja slobode ljudi kojima se na taj način uskraćuju osnovna ljudska prava i slobode zajamčene Ustavom RS i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao što su  pravo na jednakost pred zakonom, pravo na ljudsko dostojanstvo, zabranu ponižavanja i pravo na ličnu slobodu i bezbednost".

 

Advokati Valjeva izražavaju zabrinutost da "ova aktivnost Policijske uprave u Valjevu nije nasumična, već da je uperena protiv tačno određenih lica s obzirom na njihova lična svojstva, opredeljenja, društveni status, iskazano pravo na slobodu misli i sl, a radi njihovog izlaganja sramoti, preziru okoline i ponižavanja, kao i radi izazivanja opšteg stanja nesigurnosti i zastrašenosti građana Valjeva".

 

Odbor advokata Valjeva "zahteva od MUP-a Republike Srbije i Policijske uprave u Valjevu da odmah obustavi akciju protivpravnog lišavanja slobode građana Valjeva".

 

"Nalazeći da su na teritoriji Valjeva ugrožena ljudska prava i slobode građana, Odbor advokata Valjeva će svim građanima koji su tokom jula 2018. godine bili izloženi višestrukom protivpravnom lišavanju slobode obezbediti besplatnu pravnu pomoć i zastupanje u postupcima zaštite njihovih zakonom i Ustavom zagarantovanih prava i sloboda", navodi se u saopštenju za javnost Odbora advokata Valjeva, koje je potpisao predsednik Izvršnog odbora Branko Ivković.

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 4 sati 33 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 1 komentar

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu Pre 11 sati 49 minuta

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 3 komentara