David Koprivica (foto: Đorđe Đoković)
David Koprivica (foto: Đorđe Đoković)
30.07.2014, 10:18

Bronza za Davida Koprivicu

č: | fb:

Maturant Valjevske gimnazije David Koprivica osvojio je bronzanu medelju na 46. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi koja je održana u Hanoju. Koprivica je bio u ekipi sa još trojicom srednjoškolaca koji su predstavljali Srbiju na Olimpijadi. Srebro je osvojio Aleksa Milosavljević, srednjoškolac iz Svilajnca, a bronzane medalje Marko Nešić iz Krupnja, Miloš Selaković iz Užica i David Koprivica iz Valjeva. Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sleteli su kasno sinoć, a novinari su mogli da ih prepoznaju po tradicionalnim vijetnamskim slamnatim šeširima. 

Ovim rezultatom na takmičenju u Vijetnamu David Koprivica je ponovio uspeh ostvaren na prošlogodišnjoj Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi koja je održana u Moskvi.

Početkom juna, nakon osvajanja srebrne medalje na Olimpijadi hemičara Srbije najavljujući odlazak u Vijetnam, maturant Valjevske gimnazije je rekao da veruje da će, bar, ponoviti rezultat sa prošlogodišnje Olimpijade u Moskvi gde je osvojio bronzanu medalju.

Tokom četiri godine školovanja, takmičio se i ostvarivao najbolje rezultate iz matematike, fizike i hemije. Proglašen je za učenika generacije, kao i za najboljeg učenika škole, smera, razreda i odeljenja.

David Koprivica će od oktobra biti brucoš Hemijskog fakulteta u Beogradu. Školovanje, barem osnovne studije, namerava da nastavi u Srbiji, a kasnije zavisiće od toga kakve će šanse Srbija pružiti.

"U inostransvo možda odem na master ili doktorske studije, ali ima još dosta do toga. U budućnosti bih voleo bih da se bavim istraživanjima koja bi mogla da spoje više prirodnih nauka, pre svih fiziku i hemiju", kazao je David Koprivica po povratku iz Vijetnama.

Aktuelno

Film Sunce mamino  (foto: )
Kultura Pre 20 sati 28 minuta

"Sunce mamino" ovog vikenda u valjevskom bioskopu

Igrani film "Sunce mamino", u režiji Koste Đorđevića, na repertoaru valjevskog bioskopa "85" ovog i narednog vikenda od 20 časova. Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog šesnaestogodinjeg...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 20 sati 27 minuta

Osumnjičeni za krađe

Policija je uhapsila muškarce iz Šapca i Rume jer su, kako se sumnja, tokom januara i februara, više puta provalili u krug kamenoloma u mestu Kozličić. Vrednost ukradene robe procenjuje se na 2,8...