Nova industrijska zona (foto: Kolubarske.rs)
Nova industrijska zona (foto: Kolubarske.rs)
16.08.2018, 06:59

"Očekujući investitora" Grad kupuje još zemlje u Popučkama

č: | fb:

Nakon kupovine skoro 20 hektara zemljišta za 195 miliona dinara u Popučkama, koje je bilo u vlasništvu Vidoja Vujića, a koje nije infrastrukturno opremljeno, gradsko rukovodstvo je odlučilo da za 39,3 miliona dinara kupi još oko 4 hektara zemljišta koje je u privatnom vlasništvu, a nalazi se pored već kupljenih parcela. Zemljište je kupljeno za potrebe buduće industrijske zone.

 

Kako je obrazloženo u Odluci o kupovini zemljišta, koju je usvojilo Gradsko veće na sednici održanoj u utorak, Grad je namerio da "dokupi" još parcela zbog toga što "te parcele fizičkih lica različitih veličina i nepravilnog oblika onemogućavaju formiranje prostornog jedinstvenog kompleksa privredne namene u vlasništvu Grada".

 

O čemu se zapravo radi? Zbog čega Grad kupuje još parcela u Popučkama a da ni skoro godinu dana nakon kupovine, 20 hektara još uvek nije uređeno, nije izgrađena industrijska zona, niti je bilo interesovanja investitora za tu zemlju?

 

Grad je krajem septembra prošle godine kupio od Vidoja Vujića zemlju u Popučkama, ukupne površine od oko 20 hektara, koja se sastoji iz više međusobno povezanih parcela, međutim između njih se nalazi i nekoliko privatnih koje onemogućavaju formiranje jedinstvene parcele pravilnog oblika.

 

Kada je Grad prošle godine raspisao oglas za kupovinu zemljišta za potrebe industrijske zone, a već unapred je izabrao zemljište ili livade Vidoja Vujića u Popučkama, u oglasu je precizirano da "ukupna površina zemljišta ne može biti manja od 13 niti veća od 20 hektara i da treba da predstavlja celinu koja se sastoji od više međusobno povezanih parcela". 

 

Međutim, sada se ispostavilo da kupljeno zemljište baš i ne "predstavlja celinu" i da cena tog iznenadnog "otkrića" iznosi blizu 40 miliona dinara, tako da će zemljište za novoformiranu industrijsku zonu koštati ukupno 234 miliona dinara. I to nije konačna cifra s obzirom na to da tek predstoji infrastrukturno opremanje parcela.

 

Grad je kupio samo livade pored kojih prolazi makadamski put, tako je u 2018. godini, prema Planu javnih nabavki, planirano dodatnih 50 miliona dinara za izgradnju saobraćajnice. Međutim te javne nabavke još uvek nisu raspisane.

 

Nova industrijska zona

Nova industrijska zona (Foto: Kolubarske.rs)

Odluka da se dokupi još zemljišta kako bi bile "objedinjene sve parcele", doneta je zbog "investitora koji je državni projekat".

 

Naime, kako saznaju Kolubarske.rs, na sednici Gradskog veća, obrazlažući razloge za kupovinu još zemljišta uz već kupljenih 20 hektara u Popučkama, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je rekao da je neophodno da Grad ima jedinstvenu parcelu koju će ponuditi investitoru koga će "obezbediti država".  

 

Gvozdenović, prema rečima našeg sagovornika, nije saopštio više detalja o tom "državnom projektu" niti o tom "budućem investitoru".

 

Kako Kolubarske.rs saznaju, sutra bi trebalo da "predstavnici države" posete Valjevo i zajedno sa gradskim rukovodstvom obiđu zemljište - buduću industrijsku zonu, kako bi procenili da li je odgovarajuće za investitora koga će Valjevu obezbediti država.

 

Podsećanja radi, kada je prošle godine "pod hitno zbog investitora" kupljena zemlja Vidoja Vujića u Popučkama, gradsko rukovodstvo je, odgovarajući na pitanje zbog čega se kupuju livade kada već postoje placevi u industrijskoj zoni "Stefil", koja je infrastrukturno opremljena, tvrdilo da postoji "strani investitor" kome paše parcela baš od 20 hektara. Danas postoji "strani investitor" kome paše parcela baš od 24 hektara i to u jednom komadu...

 

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara