Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
21.08.2018, 07:01

Gradonačelnik najavio dolazak investitora iz Nemačke

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada su usvojili Odluku o kupovini oko četiri hektara zemljišta, koje je u privatnom vlasništvu, a nalzi se u Popučkama pored već kupljenih parcela za privrednu zonu.

 

Odluka da, nakon kupovine skoro 20 hektara zemljišta za 195 miliona dinara u Popučkama, Grad dokupi još četiri hektara zemljišta koje će biti plaćeno 39,3 miliona dinara usvojena je sa samo jednim uzdržanim glasom.

 

Grad je krajem septembra prošle godine kupio od Vidoja Vujića zemlju u Popučkama ukupne površine od oko 20 hektara, koja se sastoji iz više međusobno povezanih parcela, međutim između njih se nalazi i nekoliko privatnih koje onemogućavaju formiranje jedinstvene parcele pravilnog oblika. Zbog toga je Grad odlučio da kupi i preostale parcele kako bi "zemljište u komadu" ponudio investirotima, a prema tvrdnji gragskih vlasti, "država je za Valjevo već obezbedila jednog".

 

Međutim, ni na jučerašnjoj sednici Skupštine grada, kao ni na sednici Gradskog veća, nije saopšteno o kom investitoru se radi, niti koliko će radnika zaposliti. Takođe nije bilo reči ni o ekonomskim efektima. Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je jedino obelodanio da se radi o nemačkom investitoru, "očekuje se više stotina radnih mesta, koliko tačno, videćemo". 

 

Uz odbornike vladajuće većine, okupljene oko SNS i SPS, za odluku su glasali i odbornici DS-a, kao i dvoje samostalnih odbornika koji su napustili Pokret "Dosta je bilo".

 

Jedino je uzdržan bio Ljubomir Radović, koji u lokalnom parlamentu deluje kao samostalni opozicioni odbornik, koji je i aktivista Lokalnog fronta Va. On je izneo primedbe da se "odluke donose na brzinu bez preciznih informacija o razlozima donošenja odluke, kao i da se ne znaju finansijski efekti, a pritom se ne poštuje zakon".

 

Odbornci DS-a su gradskoj vlasti jedino zamerili to što do sada nije infrastrukturno opremljeno zemljište koje je prošle godine kupljeno od Vidoja Vujića i to što Grad nema "sistemski plan pravljenja privredne zone i privrednih aktivnosti".

Duško Rakić

Duško Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odbornik DS-a Duško Rakić je saglasan da grad treba da ima industrijsku zonu jer je to važno i neophodno, ali mora da "postoji sistemski plan pravljenja industrijske zone, a ne da se to radi na zahtev gradonačelnika ili države". On je podsetio da se na "planu industrijske zone", koji su započele demokrate, ništa nije radilo šest godina, otuda smatra da je dobra odluka da se nastave aktivnosti, jer se "najzad shavtilo da je to dobar pravac u kome treba ići jer bez industrijske zone nema razvoja grada, ni investitora".

 

Takođe je podsetio da su demokrate bile i za to da se odmah nakon kupovine zemlje Vidoja Vujića u Popučkama kupe i susedne parcele.

 

- Kako nam je danas saopšteno, odluku o kupovini zemljišta donosimo po preporuci i zahtevu Vlade Srbije. Mislim da nije trebalo da čekamo taj zahtev nego je trebalo da parcele već otkupimo, industrijsku zonu pripremimo i ponudimo je investitoru. Izgubili smo, bez ikakve potrebe, godinu dana i izgubićemo još dok opremimo industrijsku zonu - zaključio je Rakić.

 

Odbornik DS-a Slobodan Pavlović kaže da je lepo čuti vest da dolazi strani investitor, ali "obećanja da dolaze investitori slušamo još od 2012. godine kada je formirana koalicija naprednjaka i socijalista".

 

Pavlović kaže da nema niko ništa protiv nove investicije, koju sada najavljuje i aktuelna vlast, ali zamera to što odmah nakon kupovine Vujićeve zemlje nije počelo infrastrukturna izgradnja i opremanje buduće privredne zone.

 

- Nije trebalo da čekamo da se neko iz Beograda javi i kaže nam imate investitora. Trebalo je da budemo spremni. Zato, ako ima još zemljišta i parcela za industrijsku zonu treba ih odmah kupiti i pripremiti, da ne uđemo opet u problem. Moramo biti brži i efikasniji i, naravno, nadam se da će investitor biti ozbiljan i veći od firmi Valy i Gorenje, bar nam je tako obećano - rekao je Pavlović.  

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ljubomir Radović, samostalni opozicioni odbornik, je uz pitanje koji su razlozi za hitno zakazivanje sednice, zamerio gradskoj vlasti to što odbornici i građani nemaju dovoljno informacija, čak su šture i u materijalu koji je dostavljen odbornicima uoči zasedanja.

 

- Iz materijala se ne vidi šta je cilj odluke, šta se želi postići, kada i kako će se to desiti i koliko će te odluke i svaka zamisao gradonačelnika, Gradskog veća i administracije koštati građane Valjeva. Sve to je predlagač dužan da nam obrazloži navodeći što više proverljivih činjenica i informacija kako bi odbornici i javnost imali osnov da poveruju da su sve odluke koje usvoji Skupština opravdane i u interesu građana. Naročito ako se radi o odlukama koje su, kao što tvrdite, važne, dugoročne ili skupe za koje treba iz budžeta obezbediti milionska sredstva. Važno je i da donete odluke budu i u skladu sa zakonom - naglasio je Radović.

 

Govoreći o odluci da Grad kupi još četiri hektara zemljišta u Popučkama, odbornik navodi da predlagači nisu ispunili zakonske obaveze. Posebno je bitno pitanje finansijskog efekta o kome u materijalu nema ni slovo. Jedino što je poznato, kaže Radovič, jeste da će iz gradske kase vlasnicima zemlje biti plaćeno skoro 40 miliona dinara.

 

- Našem gradu je potrebna industrijska ili privredna zona, investitori i investicije. Neophodna su nova radna mesta. Možda je to namere gradonačelnika, Gradskog veća i administracije, ali se iz materijala to ne vidi. Odbornici i građani ne znaju šta je do sada urađeno sa tim parcelama u Popučkama koje su prošle godine kupljene za blizu 200 miliona dinara, koliko je ukupno novca potrošeno i kakvi su efekti, koliko ima investitora, koliki je iznos investicija i koliko ima novih radnih mesta, koliki je efekat na budžet grada?" - naveo je za skupštinskom govornicom opozicioni odbornik Ljubomir Radović.

Ilić, Milutinović, Radović

Ilić, Milutinović, Radović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odbornika Radovića je nakon 5 minuta i 39 sekundi, koliko je govorio za skupštinskom govornicom, prekinuo predsednik Skupštine grada Milorad Ilić. "Molim te da vodiš računa o vremenu. Nije ovo prilika da se čitaju referati", prekorio je Ilić odbornika koji je govorio 39 sekundi duže nego što je precizirano Poslovnikom.

 

Diskusiju o odluci da se kupi još četiri hektara zemlje za privrednu zonu, u kojoj je učestvovalo i nekoliko odbornika vladajuće koalicije, je zaključio gradonačelnik Slobodan Gvozdneović.

 

- Ja bih najpre odgovorio onom ozbiljnom delu opozicije i izneo neke argumente za koje oni imaju, odnosno za neke stavove koje oni imaju drugačije viđenje, šta nas je motivisalo da uradimo to baš ovako. Naravno, možete gospodine Pavloviću i gospodine Rakiću to da prihvatite ili ne prihvatite. Ono što je bitno i gde se slažemo da treba infrastrukturno opremati industrijsku zonu jeste stvar tačno dinamike i nekih ovako radova koji bi trebalo da budu intenzivniji u samoj pripremi pre dolaženja investitora. Ali isto tako iz objektivnih razloga, nemojte da se lažemo, to ni mnogo sposobnije lokalne smouprave i kompetentnije nisu baš u stanju da izvedu.

Ali, s druge strane kada imamo najavu tačnu, znači investitora koji tu dolazi i kada on baš ubode prstom u Valjevo i kaže - "da ovo je geografski najpovoljniji položaj", što sam i ja stalno naglašavao i podvlačim da je Valjevo srce zapadne Srbije da ima odličan geostrateški položaj, da ovim putem M-4 ima prolaz i na sever i na jug, onda ste u mogućnosti da zbog značaja investitora dobijete sredstva i od srpske Vlade. Znači ne samo da potrošite svoja sredstva, koja priznaćete, uostalom ljudi iz Demokratske stranke su vodili grad i znaju da ta sredstva baš i nisu beskonačna i da ne možete sve učiniti sa lokalnim sredstvima. Ali kada dobijete jednu ovakvu finansijsku injekciju i jedan dobar stimulans od srpske Vlade to je jedna zaista radosna vest i onda možete finansijski da zaokružite tu konstrukciju - rekao je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Naglasio je da, kada postoje ovakve najave da će doći investitor, "sve one stvari koje bi radili nekoliko godina na infrastrukturnom opremnaju privredne zone, uključujući priključke i dozvole, možemo uraditi za nekoliko nedelja".

 

Ovo je, kako je rekao gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, bio odgovor "ozbiljnom delu opozicije, gospodinu Rakiću i Pavloviću iz Demokratske stranke". On se zahvalio DS na "korektnom izlaganju i na primedbama koje može da komentariše".

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 4 sati 57 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 22 sati 2 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara