Dom Vojske (foto: Đorđe Đoković)
Dom Vojske (foto: Đorđe Đoković)
10.09.2018, 11:46

Koju imovinu će Grad prodati, kada i za koliko para?

č: | fb:

Gradska vlast je u budžetu za ovu godinu planirala 510 miliona dinara prihod od prodaje imovine, što je 15 posto ukupnih prihoda ali, sudeći po listi nepokretnosti u vlasništvu Grada, vrednost imovine koja je na prodaju je oko 476 miliona dinara. Pritom na spisku za prodaju je i  Dom vojske čija je vrednost, sa zemljištem, oko 182 miliona dinara, a to zdanje je planirano za biblioteku.

 

Ove podatke, kao i spisak imovine koju je gradsko rukovodstvo planiralo da proda i sa tim novcem napuni gradsku kasu, su saopštili aktivisti Lokalnog fronta Va.

 

"Ovakvo planiranje prihoda pokazuje svu nemoć i neposobnost eksperata koji su kreirali budžet grada, ali i neodgovornosti sa kojom je pripreman nacrt budžeta sa kojom je vođena lakrdija od javne rasprave i, najzad, sa načinom trošenja para koje pripadaju svim građanima Valjeva, a ne samo jednom uskom krugu povlašćenih i njihovih poslovnih partnera", rečeno je na konferenciji za novinare.

 

Predrag Savić je naveo da je Lokalni front Va 4. septembra, uz pomoć poverenika za informacije od javnog značaja, konačno došao do liste nepokretnosti koje su, kako se navodi, "planirane za prodaju u periodu pripreme Odluke o budžetu grada za 2018. godinu".

 

- Već sama oprezna formulacija "u periodu pripreme" veoma je jasno priznanje da ove prihode nije moguće ostvariti do kraja kalendarske godine. Gradski oci i očevi odluke od koje ovaj grad treba da živi i radi punih 365 dana više ne mogu skrivati istinu od građana od kojih su poreze uredno naplatili. Nije im uspeo pokušaj da praznine na gradskim računima prikriju odlaganjem izveštaja o šestomesečnom izvršenju budžeta, što je direktno, otvoreno i drsko kršenje Zakona o budžetskom sistemu. Sa liste, nazvali smo je lista za rasprodaju, izdvojili smo pojedinačno najveću stavku, prihod očekivan od prodaje Doma vojske, jer ona najbolje i prikazuje svu zbrku u glavama koje su ovakav budžet kreirale i time se još i hvale. Predomislili su se samo šest meseci pošto su Dom vojske predvideli za prodaju. Setite se odluke Gradskog veća usvojene početkom maja kojom je svečano proglašeno da će zgrada Doma vojske biti iskorišćena za potrebe biblioteke. Dakle, čak i ako slučajno dođe do brzometne rasprodaje gradskih nepokretnosti, ne može se više za njih naplatiti željenih 510 miliona dinara - rekao je Savić.

 

On dodaje da se zgrada na Desankinom vencu, zamišljena kao reprezentativni objekt sa podovima u mozaiku, a potom nepogrešivim zahvatima gradskih planera pretvorena u ruglo koga se Valjevci sada stide, ne nalazi na spisku za rasprodaju, mada je i takvu mogućnost nedavno najavio predsednik Skupštine grada.

 

Predrag Savić i Đorđe Petković

Predrag Savić i Đorđe Petković (Foto: Kolubarske.rs)

Sudeći prema listi nepokretnsoti koja je dostavljena Lokalnom frontu na njihov zahtev, Đorđe Petković zaključuje da "eksperti koji su kreirali budžet grada, uz sve napore, nisu uspeli da za mesec dana dokumentuju kako se došlo do toliko željene cifre od 510 miliona dinara.

 

- Zbir procena vrednosti za nepokretnosti, gde su cene iskazane u evrima preračunate po kursu od 4. septembra, iznosi 476 miliona 621 hiljadu 251 dinar. Naši specijalci pokazuju zavidan nivo kreativne matematike, jer ovo nije prvi put da tvrde da je ništa u stvari nešto - rekao je Petković.

 

Lista nepokretnosti "planirane za prodaju u periodu pripreme Odluke o budžetu grada za 2018. godinu"

 

  • Zgrada železničkog saobraćaja br.5 - 64.473 dinara
  • Zgrada železničkog saobraćaja br.3 - 40.279.750 dinara
  • Zgrada železnčkog saobraćaja br. 4 - 7.463.565 dinara
  • Zgrada Doma vojske - 175.056.944 dinara
  • Zemljište Doma vojske - 7.308.579 dinara
  • Zgrada Kneza Miloša 10 - 5.173.868 dinara
  • Parcele u industrijskoj zoni Stefil - 11.803.442 dinara
  • Neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište - 194.179.160 dinara
  • Poslovni prostor Prešernova bb - 6.612.879 dinara
  • Neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište - 4.666.137 dinara
  • Objekat i zemljište parcela 6672/3- 24.012.454 dinara.

 

Ukupno: 476.621.251 dinara

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 16 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...