Registracija Prijava preko FB
Gradsko veće (foto: www.valjevo.rs)
Gradsko veće (foto: www.valjevo.rs)
14.09.2018, 06:52

Vlast je trošila više na sebe nego na građane!

č: | fb:

Budžet grada Valjeva za prvih šest meseci ove godine umesto 50 posto realizovan je samo 31,7 posto, dok su prihodi ostvareni sa 35,4 posto, navodi se u Izveštaju o izvršenju budžeta za prvih šest meseci 2018. godine, koji su razmatrali članovi Gradskog veća.

 

Budžet grada Valjeva za 2018. godinu prema Odluci usvojenoj u decembru prošle godine iznosi 3,6 milijardi dinara. U izveštaju piše da je za šest meseci ostvaren prihod od 1,23 milijarde dinara, dok je potrošeno 1,10 milijardi dinara.

 

Od 370 miliona dinara, koliko je planiran prihod za celu godinu od poreza na dobra i usluge, naplaćeno je 144 miliona dinara (38,9 posto), a razlog tome može biti smanjena privredna aktivnost na teritoriji grada i loša platežena moć građana.

 

Donacije i transferna sredstva ostvarena su sa 154 miliona od planiranih 404 miliona dinara (38,28 posto). Interesantno je da su privreda i građani urednije izvršavali svoje obaveze od Republike koja je u gradsku kasu Valjeva uplatila tek 33,3 posto planiranih transfernih sredstava, odnosno 129 od 388 miliona dinara.

 

Prihodi od prodaje nekretnina su u potpunosti izostali s obzirom na to da je od planiranih 510 miliona dinara ostvareno tek 0,14 posto, odnosno od prodaje imovine u gradski kasu se slilo samo 722 hiljade dinara. Da su ti prihodi nerealno planirani, ukazivali su odbornici opozicije prilikom usvajanja budžeta, ali njihove primedbe vladajuća koalicija nije htela da prihvati.

 

Gradonačelnik domaćinski trošio

 

Kada je reč o rashodima, iz gradske kase za prvih šest meseci najviše novca 1,06 milijardi ili oko 41 posto od planiranih je potrošeno na tekuće izdatke, a to su: rashodi za zaposlene, robe i usluge, donacije i transferi, subvencije...

 

Kapitalnih izdataka odnosno investicija u prvih šest meseci gotovo da nije bilo, jer od planiranih 958 miliona realizivano je tek 43 miliona dinara ili samo 4,5 posto. Izostali su veliki projekti koji podižu kvalitet života i obezbeđuju bolji standard građana.

 

I dok su izostale kapitalne investicije nije izostalo trošenje preko plana gradonačelnika i Skupštine grada. Za prvih šest meseci na poziciji gradonačelnik potrošeno je 21,79 miliona od 28,05 miliona dinara koliko je planirano za celu godinu, što je ujedno i najveće izvršenje budžeta od 77,7 posto.

 

Na poziciji Skupština grada za prvih šest meseci je potrošeno 14,69 miliona od 25,58 miliona dinara planiranih za celu 2018. godinu, što je 57,4 posto.

 

Najbliži ostvarenju plana sa 49,7 posto je Gradsko veće koje je od planiranih 8,04 miliona za celu godinu, potrošilo 3,99 miliona dinara u prvih šest meseci.

 

Tekuća budžetska rezerva rekorder

 

I u prvih šest meseci ove godine nastavljena je praksa trošenja tekuće budžetske rezerve u iznosima koji daleko premašuju planirane.

 

U članu 6. Odluke o budžetu Valjeva za 2018. godinu sredstva tekuće budžetske rezerve planirana su u iznosu od 10 miliona dinara.  Međutim za prvih šest meseci je potrošeno 47, 8 milona dinara, što je 4,78 puta više ili 478 posto više nego što je planirano novca tekuće budžetske rezerve za celu godinu.

 

Izveštaj usvojen sa tri meseca kašnjenja

 

Gradska vlast verovatno svesna poraznih rezultata u realizaciji budžeta Valjeva za prvih šest meseci, nije žurila sa usvajanjem izveštaja već je to Gradsko veće učinilo sa tri meseca zakašnjenja u odnosu na odredbe Zakona o budžetskom sistemu Republike Srbije.

 

S obzirom na to da sednicama Gradskog veća, odlukom vlasti, ne prisustvuju novinari nije poznato da li su članovi Gradskog veća raspravljali o Izveštaju o izvršenju budžeta za prvih šest meseci 2018. godine i kakav je njihov stav o tome da je realizacija budžeta značajno ispod 50 posto.

 

U izveštaju sa sednice Gradskog veća, koji je pripremio Kabinet gradonačelnika i dostavio medijima, ne pominje se ni jedna brojka o izvršenju budžeta grada Valjeva za prvih šest meseci 2018. godine.

Aktuelno

Gradska parcela u Industrijskoj zoni (foto: Đorđe Đoković)
Grad prodao svoju parcelu u Grabovici Pre 11 sati 27 minuta

"Pao" prvi milion!

Od četiri parcele koje je Grad ponudio na prodaju, tri u "Stefilu" i jedna u Donjoj Grabovici kod škole, prodata je za milon dinara samo parcela u Grabovici. Vlast u budžetu od prodaje imovine...

Nagrađeni učenici (foto: Miroslava Kojić)
I ove godine u aprilu Pre 6 sati 42 minuta

Izbor najboljih recitatora

Opštinska smotra recitatora "Pesniče naroda mog" održana je u prepunoj ljiškoj biblioteci. Takmičilo se gotovo 50 učenika OŠ "Sava Kerković" Ljig, OŠ "Sestre Pavlović" Belanovica i SŠ "1300...

Novine (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 30 minuta

Ua tabloidno, a ne tabloidi!

Kukanje nad ovim i onim "u današnjici", staro je koliko i razlikovanje prošlog i vremena današnjeg. S tim što je prošlo dobro staro, uglavnom zato što je prošlo ili što se preguralo. Kukanje...

Svi kao jedan – 1 od 5 miliona - Beograd (foto: Lokalni fronta Va)
Solidarno grade novu političku snagu Pre 1 dan 6 sati

Lokalni front Va pristupio Građanskom frontu

Udruženje građana Lokalni front Va pristupilo je asocijaciji Građanski front, koju do sada čini 13 udruženja i pokreta, kako bi gradili novu političku snagu koja će životne probleme građana moći da...  · 8 komentara