Osnovci u Petnici (foto: IS Petnica)
Osnovci u Petnici (foto: IS Petnica)
26.09.2018, 09:45

U Petnici preko 200 osnovaca napravilo prve korake u nauci

č: | fb:

U Istraživačkoj stanici Petnica septembar je posvećen programima za osnovce. Ove godine u tri grupe kroz seminare letnje naučne škole prolazi preko 200 učenika osmih razreda iz svih delova Srbije.

 

Letnja naučna škola je program koji u Istraživačkoj stanici postoji od samog njenog početka, od ranih osamdesetih godina. I ove godine je broj prijavljenih bio nekoliko puta veći od broja mesta, pa je mnogo dobrih đaka ostalo uskraćeno za učešće. Zbog svog naziva ovaj program produžava trajanje leta u Petnici do početka oktobra.

 

- Koncept letnje naučne škole je postavljen tako da učenici na početku, bez obzira na svoja interesovanja, imaju priliku da slušaju interesantna predavanja iz različitih nauka, da se upoznaju sa osnovnim naučnim metodama i principima, i steknu utisak o kompleksnosti nauke i vezi među različitim oblastima. Nakon toga sledi blok od nekoliko dana rada u petničkim laboratorijama, kada svi učesnici realizuju vežbe u laboratorijama za fiziku, elektroniku, biologiju, hemiju, geologiju i arheologiju. U poslednjem segmentu Škole učesnici mogu da biraju na koje će od paralelnih predavanja da idu, i da tako program prilagode svojim interesovanjima – kaže Nikola Božić, programski direktor u Petnici.

Osnovci u Petnici

Osnovci u Petnici (Foto: IS Petnica)

 

Program letnje škole za osnovce je osmišljen tako da kroz zanimljive i aktuelne teme budu prikazane pojedinačne nauke – od astronomije, fizike, matematike, elektronike i računarstva, preko biologije, hemije i geologije, pa do arheologije, istorije, psihologije, lingvistike i antropologije. Tako će osmaci imati priliku da slušaju predavanja o gladijatorima, planetama oko drugih zvezda, zanimljivim insektima, nastanku planete Zemlje i kontinenata, ekologiji, korišćenju vode i menzura kao analognih računara, tome kako da dobro predstave svoj rad i rezultate, o DNK čoveka, o istraživanjima starih tvđava, o tome kako radi berza, o nerešenim problemima u matematici, o školstvu u staroj Vizantiji...

 

- Posbno je važno da učesnici letnje naučne škole dobiju priliku da se samostalno oprobaju u radu u laboratoriji. Zbog toga smo osmislili setove vežbi tako da svako od njih ima dovoljno vremena da sam realizuje svaku vežbu. Sa druge strane da svi učesnici će imati vremena da prođu sve oblasti – dodaje Božić.

 

Osnovci u Petnici

Osnovci u Petnici (Foto: IS Petnica)

Vredno pažnje je i to da u radu sa najmlađim petničarima pomažu srednjoškolci, polaznici redovnih petničkih programa, kao i studenti. Na ovaj način se smanjuje barijera u godinama, a uz pomoć vršnjačkih edukatora, mnogo je lakše objasniti naučne fenomene na prijemčiv način.

 

U realizaciji letnje naučne škole angažovano je 70 srednjoškolaca i studenata osnovnih studija, uz nadzor 10 stručnih radnika Istraživačke stanice Petnica. Svi oni su angažovani tokom celog ovog meseca na realizaciji programa za sve tri grupe, u kojima će biti preko 200 učenika osmih razreda iz cele naše zemlje, koji su načinili svoje prve prave korake u nauci u Istraživačkoj stanici Petnica.

 

 

Aktuelno

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U Domu zdravlja Pre 36 minuta

Počela vakcinacija protiv gripa

U Domu zdravlja Valjevo je počela imunizacija protiv sezonskog gripa, koja se sprovoditi radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza.

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 19 sati 45 minuta

Možda i jesmo "narod najstariji", a da li smo "odrasli"?

Ne mora biti štetno ali korisno nije, ne obraćati pažnju na mišljenje nauke. Pogotovu ako se bavi društvom, i do nekog mišljenja je došla konstatujući mišljenje značajnih ljudi ili (i) značajnog...