Toplana  (foto: Đorđe Đoković)
Toplana (foto: Đorđe Đoković)
01.10.2018, 10:26

Počele tople probe, cena grejanja ista, Toplana će koristiti i gas

č: | fb:

Tople ili funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja, pred početak grejne sezone koja zvanično počinje 15. oktobra, počele su danas i trajaće do 10. oktobra, rečeno je Kolubarskim.rs u JKP Toplana Valjevo uz napomenu da tople probe ne znače i tople stanove i poslovne prostore.

 

"Međutim, ukoliko srednja dnevna temperatura dva uzastopna dana bude ispod 12 stepeni, mi ćemo startovati grejanje", kaže direktor Toplane Zoran Stepanović. On dodaje da prema najavi meteorolga do kraja nedelje neće biti ispod 12 stepeni, hladnije vreme se očekuje tek sledeće nedelje. Podseća da je prethodnih godina grejanje počelo ranije, prošle godine stanovi su bili topli 9. oktobra, a pre dve godine i još ranije već 5. oktobra.

 

Inače, tople ili funkcionalne probe podrazumevaju proveru rada energetskih objekata–toplana i kotlarnica, čime se uporedo proverava i funkcionalnost toplovodne mreže, toplotnih predajnih stanica, a prema potrebi i pojedinih kućnih grejnih instalacija.

Zoran Stepanović

Zoran Stepanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ono što potrošače najviše interesuje jeste cena i kvalitet grejanja. Direktor Toplane kaže da grejanje neće isključivati ni tokom noći ukoliko budu veliki minusi ove zime, a cena grejanja neće biti menjana i pored toga što je mazut prošle godine koštao 38 dinara, a ove je oko 55 dinara.

 

Direktor Toplane naglašava da je neophodno smanjiti potrošnju mazuta kako bi cena grejanja ostala ista, a to će učiniti promenom energenata.

 

"Naš plan je da početkom iduće godine uvedemo komprimovani prirodni gas, kao alternativu mazutu. Ukoliko bi celu grejnu sezonu koristili mazut, koji je skup a da pritom cena grejanja ostane ista, Toplana bi bila u velikom minusu", kaže Zoran Stepanović.

 

Investicija, kojom će biti moguće grejanje i na komprimovani prirodni gas, je vredna 55 miliona dinara. Radovi na instalaciji, obezbeđenju dovoza i skladištenja gasa i konverziji postojećeg mazutnog gorionika u kombinovani gorionik na kotlu od 30 megavata počeli su 13. septembra, a prema ugovoru trebalo bi da budu završeni 31. decembra.

 

"Nadamo se da će radovi biti okončani i pre tog roka, očekujemo da će grejanje na gas početi već u novembru", kaže direktor JKP Toplana Valjevo Zoran Stepanović. 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 21 sati 18 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 21 sati 19 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara