Grad Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Grad Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
03.10.2018, 07:02

U gradskoj kasi, za sada, manje 191 milion dinara u odnosu na plan

č: | fb:

Gradsko veće je usvojilo prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta Grada, po kome su planirana sredstva smanjena za 191 milion dinara, tako da će u gradskoj kasi biti 3.434.804. 556 dinara.

 

Prvim rebalansom budžeta je potvrđeno da je gradska vlast nerealno ili loše planirala prihode, naročito one od prodaje imovine Grada.

 

U Odluci o budžetu za 2018. godinu planirano je 511,5 miliona dinara prihoda od prodaje imovine, međutim rebalansom je ta planirana cifra smanjena na 283,9 miliona dinara. Takođe, smanjena su i preneta sredstva za 132,5  miliona, dok su donacije i transferi manji za 27,2 miliona dinara.

 

Prvim rebalansom budžeta povećani su prihodi od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke za 158 miliona dinara, porez na dobra i usluge povećan je za 19,5 miliona, dok su drugi prihodi povećani za 24,8 miliona dinara.

 

U obrazloženju predloga Odluke o prvom rebalansu ovogodišnjeg budžeta Grada, navodi se da su sredstva, koja su planirana za uređenje industrijske zone, smanjena za 73,5 miliona dinara, planirana sredstva za izgradnju i održavanje ulica i puteva smanjena su za 80,8 miliona, za poljoprivredu je manje 15,5 miliona dinara, dok su za projekat TIC planirana sredstva smanjena za 26,8  miliona dinara.

 

Nejasno je kako su sredstva za TIC smanjena za 26,8 miliona dinara, kako je to navedeno u predlogu Odluke o prvom rebalansu, kada je već u toku godine, pre rebalansa budžeta, aproprijacijama sa pozicije TIC-a u tekući budžetsku rezervu prebačeno 29,2 milona dinara, potrošenih za različite namene.

 

U predlogu Odluke o prvom rebalansu budžeta navedeno je da je do sada iz tekuće budžetske rezerve potrošeno 96,1 milion dinara, a prvobitno je planirano samo 10 miliona dinara, urađeno je 55 aproprijacija. Zanimljiva je aproprijacija kojom je pola miliona dinara iz budžeta dato za Bulevar ženskih tajni, koje su u Valjevu u martu ove godine organizovale Vesne Dedić i Sanje Marinković.

 

Istovremeno rebalansom budžeta su povećana sredstva za pojedine programe. Za održavanje čistoće na javnim površinama opredeljeno je 26,7 miliona dinara više u odnosu na prvobitno planirana sredstva, od čega se 21,2 miliona odnosi na subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama, i 5,5 miliona dinara za deratizaciju, dezinfekciju i čišćenje ulica.

Za sektor kultura rebalansom su sredstva povećana za 15,3 miliona dinara, uglavnom za funkcionisanje ustanova kulture, dok je za funkcionisanje ustanova primarne zdravstvene zaštite iznos povećan za 1,9 miliona dinara.

 

Sudeći prema izveštaju sa sednice Gradskog veća, koji je objavljen na sajtu Grada, predlog Odluke o prvom rebalansu budžeta je usvojen jednoglasno bez diskusije. Niko od članova Gradskog veća na sednici koja je održana u ponedeljak, a sa koje medijima izveštaj i dnevni red nije dostavljen, nije imao niti mišljenje, niti primedbe.

 

O predlogu Odluke o prvom rebalansu budžeta Valjeva za 2018. godinu izjašnjavaće se odbornici Skupštine grada na sednici koja će, prema nezvaničnim najavama, biti održana 10. oktobra.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara