Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
12.10.2018, 11:30

Gvozdenović: “Naš budžet je jedan od najboljih srpskih budžeta”

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada usvojili su prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta Grada, po kome su planirana sredstva smanjena za 191 milion dinara, tako da će u gradskoj kasi biti 3.434.804. 556 dinara.

 

Opozicija kaže da je prvim rebalansom budžeta potvrđeno da je gradska vlast nerealno ili loše planirala prihode, naročito one od prodaje imovine Grada, kao i da su izostala ulaganja u industrijsku zonu, u izgradnju ulica, ekologiju, poljoprivredu...

 

Odbornic vladajuće koalicije, naprednjaci i socijalisti, nisu diskutovali na temu prvog rebalansa budžeta, osim odbornika Milana Markovića (SNS), dok je diskusija gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića (SNS) podsetila na njegov govor krajem decembra prošle godine, prilikom usvajanja budžeta za 2018. godinu, kada je najavio brojne investicije.

  

U Odluci o budžetu za 2018. godinu planirano je 511,5 miliona dinara prihoda od prodaje imovine, međutim rebalansom je ta planirana cifra smanjena na 283,9 miliona dinara. Takođe, smanjena su i preneta sredstva za 132,5  miliona, dok su donacije i transferi manji za 27,2 miliona dinara.

 

Prvim rebalansom budžeta povećani su prihodi od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke za 158 miliona dinara, porez na dobra i usluge povećan je za 19,5 miliona, dok su drugi prihodi povećani za 24,8 miliona dinara.

 

U obrazloženju predloga Odluke o prvom rebalansu ovogodišnjeg budžeta Grada, navodi se da su sredstva, koja su planirana za uređenje industrijske zone, smanjena za 73,5 miliona dinara, planirana sredstva za izgradnju i održavanje ulica i puteva smanjena su za 80,8 miliona, za poljoprivredu je manje 15,5 miliona dinara, dok su za projekat TIC planirana sredstva smanjena za 26,8  miliona dinara.

Snežana Đekić Spajić

Snežana Đekić Spajić (Foto: Đorđe Đoković)

  

Nezavisna odbornica Snežana Đekić Spajić kaže da je ovaj rebalans potvrdio ono na šta je ukazivala kod usvajanja budžeta za 2018. godinu, a to je, pre svega, da je neralno planiran prihod od prodaje imovine. Očiglendo je, kaže odbornica, da Grad nije uspeo da proda planirano, a pitanje je da li će do kraja godine prihodovati planiranih 284 miliona dinara.

 

- Ono što je meni zanimljivo jeste to da je povećana naknada za životnu sredinu sa 50 na 55 miliona dinara, dok su rashodi planirani od 39 miliona dinara, od kojih je 18 namenjeno Fondu za zaštitu životne sredine, a 20,5 miliona na projektovanje i izgradnju kanalizacione mreže. To znači da će se 16 miliona dinara razlike "prošetati" po drugim pozicijama i aproprijcijama, kao što je to bilo i prethodne godine – rekla je Snežana Đekić Spajić.

 

Navodi da su za 73 miliona dinara smanjena sredstva za industrijsku zonu, što znači da se odustalo od izgradnje saobraćajnice i kolektora otpadnih voda u industrijskoj zoni.

 

- Nije mi jasno zbog čega smo mi po hitnom postupku dokupljivali parcele do Vujićevog zemljišta, koje je Grad ranije kupio, a odustaje se od planiranih infrastrukturnih radova. Da li to znači da je investitor, koji je trebalo "ubrzo da dođe", odložio svoj dolazak ili odustao – upitala je odbornica.

Duško Rakić

Duško Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odbornik DS Duško Rakić kaže da je smanjenje budžeta za 191 milion dinara, potvrda da budžet u startu nije bio dobro planiran, dok drastično smanjenje prihoda od prodaje imovine potvrđuje da je neko loše procenio da će uspeti da proda imovinu Grada. I on smata da nije trebalo umanjiti za 73 miliona planirana sredstva za industrijsku zonu, jer "tu treba što više dodavati, da bi se što bolje i brže sredila za investitore".

 

On je kritikovao i odluku da se smanji iznos za 80 miliona koji je namenjen za izgradnju ulica, koje "jako loše izgledaju". Takođe je kritikovao to što je iz tekuće budžetske rezerve već potrošeno 96 miliona, a u budžetu je opredeljeno4 deset miliona dinara, smatrajući da za "neke troškove ima smisla, ali više od polovine toga moglo je biti planirano u okviru redovnih aktivnosti budžeta, a ne iz tekuće budžetske rezerve".

Milan Marković

Milan Marković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Od odbornika vladajuće koalicije o predlogu prvog rebalansa budžeta niko nije imao stav koji bi izneo za skupštinskom govornicom, osim Milana Markovića (SNS), koji je rekao da ovaj rebalans pokazuje da postoje problemi u realizaciji budžeta, naglašavajući da je rebalans već urađen preko tekuće budžetske rezerve i aproprijacija.

Navodi da promene kroz aproprijaciju iznose preko 100 miliona dinara od početka godine.

 

- U Zakonu o budžetu član 61 piše da može promena aproprijacijama u toku godine i to do 10 posto ukoliko gradonačelnik to odobri. Ali ja moram da primetim da te aproprijacije idu preko tekuće budžetske rezerve i zbog toga je tako mnogo novca potrošeno kroz tekući budžetsku rezervu. Zašto smo dozvolili da lošom procenom tekuća budžetska rezerva bude veća deset puta od planirane u budžetu? – pita Marković.

 

Smatra da nije tačna tvrdnja vlasti da to što su planirali preko pola miliona dinara prihod od prodaje imovine, a nije realizovan, "ne znači ništa".

- Naravno da znači, jer je tih 500 miliona fiktivno opredeljeno za neke projekte. Ako nema tog prihoda onda nema ni projekata – kaže odbornik Milan Marković.

 

Poručio je da nije trbalo rebalansom smanjivati sredstva za one poslove koji su od velikog značaja za građane Valjeva, poput ulaganja u industrijsku zonu, u komunalnu infrastrukturu, poljoprivredu, zaštitu životne sredine, a prebacivati novac za funkcionisanje javnih preduzeća i ustanova.

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je rekao da ne može da se otme utisku da se "opozicija bavi ciframa i da na neki način posmatra stvari iz svog ugla, što je apsolutno pravo opozicije želeći da zatamni celu sliku". Dodao je da je "ovde bitna samo namera, a namera opozicije je da smeni vlast i zbog toga nema primedbe na takva izlaganja". 

 

Razlozi za rebalans i loše izvršenje budžeta za prvih šest meseci, kako je naveo gradonačelnik, leže u tome da je "od marta uveden centralni registar faktura i da su se stavri mnogo uozbiljile u odnosu na neko prošlo vreme".

 

- Imate pozicije koje su, uslovno rečeno tragikomične, a veoma ozbiljne, pa tako zbog nekog neplaćenog računa od 2000 dinara za struju neke mesne zajednice, budu blokirana sredstva Grada od 100 miliona dinara. Jednostavno to je tako... Država je rešila da uozbilji stvari, da uvede red i predak, i u ovim mesecima od marta pa do danas naravno da je bilo nekih nesnalaženja i nepredvidivih stvari – objasnio je Gvozdenović.

 

Govoreći o predlogu rebalansa budžeta, gradonačelnik je ponovo, kao što je i na početku godine prilikom usvajanja budžeta za 2018. godinu, govorio o kapitalnim investicijama.

 

Ponovo je najavio jednog "krupnog nemačkog investitora", izgradnju puta M-4, izgradnju cevovodaod brane Rovni do fabrike na Pećini.

- Smatram da smo ušli u jednu vrlo ozbiljnu investiciju, u osporavanoj industrijskoj zoni, iduće godine, mogu već sa sigurnošću da kažem da očekujemo jednog krupnog nemačkog investitora i to je ona ideja vodilja koju ovo rukovodstvo sledi i mislim da je to odlična vest za građane Valjeva – rekao je gradonačelnik.

 

Dodao je ta se ta investicija "sprovodi temeljno u saradnji sa nadležnim institucijama iz Beograda", međutim gradonačelnik nije naveo razloge zbog čega se onda rebalansom budžeta za 73 miliona dinara smanjuju sredstva za industrijsku zonu, što je bila primedba odbornika opozicije.

 

Gradonačelnik Gvozdenović je i juče govorio o izgradnji puta M-4.

 

- Institut za puteve dobio je od Vlade Srbije zadatak da projektuje tu saobraćajnicu, a mi smo izneli naše zahteve da se u taj projekat uključi i, žargonski rečeno, ispust za industrijsku zonu koja će do kraja iduće godine biti skoro popunjena – naveo je Gvozdenović.

 

Činjenica je, prema rečima gradonačelnika, i to da je Grad "uspeo da izvrši eksproprijaciju parcela koje su nedostajale u industrijskoj zoni", a sa te pozici je su "obezbeđena sredstva i za saobraćajnicu u Ulici Mirka Obradovića i konkurs za projekat će biti vrlo brzo raspisan".

 

Gvozdenović je najavio da će od "stranih fondova dobiti još sredstava, oko 1,1 milion evra, za regulaciju sliva reke Kolubare".

 

Rekao je da se slaže sa pojedinim odbornicima da je bilo stvari koje su mogli da planiraju, ali je bio i onih koje nikako nisu mogli da predvide, popout obilnih kiša i poplava.

 

- Neću da komentarišem rupe u budžetu, ali napominjem da je budžet, i stojim iza toga, a na kraju krajeva uvek govorimo o izborima moćićete da proverite kada oni dođu, da je naš budžet jedan od najboljih srpskih budžeta; rekordno malo zadužen, izbegli smo zamke kada su u pitanju krediti za promenu energenata. Gledali smo da se što racionalnije ponašamo i da radimo sa ljudima koje imamo ovde na raspolaganju. Cenim primedbe opozicije, pre svega gospodina Rakića i Pavlovića, smatram da su delom dobronamerne i mislm da ovaj prvi rebalans, možda će biti i drugi, odražava težnju i vrhunski zadatak ove gradske vlade, a to je popunjavanje industrijske zone, put M-4 i izgradnja cevovoda od brane Rovni do fabrike vode – zaključio je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 14 sati 7 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 16 sati 44 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara