Lokalni front Va (foto: Đorđe Đoković)
Lokalni front Va (foto: Đorđe Đoković)
01.11.2018, 11:20

Nekome je bila potrebna nekakva pobeda na nekakvim izborima

č: | fb:

U "estradnoj manifestaciji Gradske uprave" ili na izborima za članove skupština mesnih zajednica, koji su održani krajem septembra i krajem oktobra, neko je pobedio, neko je izgubio, a najveći broj Valjevaca ili nije ni znao da se održavaju ili jednostavno nije želeo da učestvuje na njima, kažu aktivisti Lokalnog fronta Va.

 

Oni su, kao što to red nalaže, prvo pogledali šta o "estradnoj manifestaciji" kažu zvanični organi grada. Pretpostavljaju da je jedan od organa "radno telo za sprovođenje izbora za članove skupština mesnih zajednica", jer se saopštenja "tela" uredno pojavljuje na zvaničnoj internet stranici Grada.

 

- Prvo saopštenje opisalo je izbore u seoskim mesnim zajednicama održane 30. septembra. Ono daje podatke o izlaznosti, pominje nekakve prigovore na ponašanje kandidata, pominje članove izborne komisije koji su "odmah rešavali probleme". Nije, na kraju, bilo prigovora u biračkim odborima, nije bilo prigovora na zapisnike sa biračkih mesta, pa je izborna komisija proglasila rezultate. Doznajemo zatim da će "radno telo" sazvati konstitutivne sednice novih skupština, ukoliko to već ne urade dosadašnji predsednici, i da će, opet to univerzalno radno telo, "ispratiti formiranje skupština mesnih zajednica". Pred kraj saopštenja jedna zanimljivost: najava izbora u gradskim mesnim zajednicama za 21. oktobar, a uz nju objašnjenje da je radno telo u stalnom zasedanju do kraja izbora u mesnim zajednicama. Zainteresovani za proces ovih izbora, kaže dalje radno telo, sva pitanja i prigovore mogu podneti u pisanom obliku na pisarnicu Gradske uprave. Sve u svemu, ovo saopštenje se uglavnom drži činjenica i u njemu se ne vide partijske boje članova radnog tela – navodi aktivista Lokalnog fronta Ivan Milovanović.

 

Ivan Milovanović

Ivan Milovanović (Foto: Đorđe Đoković)

Novo saopštenje "radnog tela", opet na zvaničnoj stranici Grada, pojavilo se nakon izbora u mesnim zajednicama, pretežno gradskim, održanim 21. oktobra.

 

- Prvi utisak radnog tela je da je "zadovoljno izlaznošću". Stručni organ, kakav bi radno telo trebalo da bude, ne bavi se, čini nam se, jednim ozbiljnim poslom radi sopstvenog zadovoljstva. To zadovoljstvo radnog tela verovatno su malo pokvarili "problemi" zbog kojih je čak i policija morala da interveniše. U ovom delu saopštenja saznajemo da predsednik radnog tela ima ovlašćenja da udalji sa biračkog mesta člana biračkog odbora i da je to, u bar jednom slučaju, i učinio. Pominje se još samo jedan usmeni prigovor, te je, shodno tome, izborna komisija proglasila rezultate izbora. Na samom kraju ovog saopštenja, iznad potpisa predsednika radnog tela, smeši se slika koja, kako kažu, bolje od hiljada reči, otkriva stvarnu prirodu radnog tela i stvarnu nameru kreatora ovakvih i sličnih radnih tela. Nekome je, iz samo njemu znanih razloga, bila potrebna nekakva pobeda na nekakvim izborima – smatra Milovanović.

 

Dodaje da to nije bilo kakva pobeda, već trijumf izražen brojem mandata. Milovanović kaže da je radno telo pošteno priznalo da su neke političke stranke otvoreno učestvovale u izborima za članove skupština mesnih zajednica.

 

- Jedna od tih stranaka pobedila je drugu rezultatom 41 prema 1. Lovorike pobednicima, suze poraženima. Onih 88 odsto građana Valjeva koji u ovoj predstavi nisu učestvovali jednostavno ne postoje - zaključuje Ivan Milovanović.

  

Aktivista Lokalnog fronta Đorđe Petković je podsetio da Lokalni front nije kao organizacija učestvovao na izborima za skupštine mesnih zajednica. On smatra da Udruženje građana koje iskazuje ambicije da učestvuje u političkom životu grada dužno je da poštuje zakonske i moralne okvire ponašanja političkih subjekata.

 

- Ovaj principijelni stav daje nam za pravo da pohvalimo hrabrost pojedinaca i grupa građana koji su 30. septembra i 21.oktobra izašli na liste u mesnim zajednicama i dobili nipošto zanemarljiv broj glasova. Mi jesmo svesni da je delovanje mesnih zajednica skoro obesmišljeno, ali prvi korak u oporavku jeste aktiviranje građana u svojim zajednicama. Kako strankama u vlasti to nije nikako u interesu oni su upotrebili pozamašnu mašineriju kako bi njihovi predstavnici prevagnuli – kaže Petković.

 

Dodaje da je Lokalni fronta sumnjao u ispravnost procedure po kojoj su vođeni izbori za članove skupština mesnih zajednica. Zbog svega što se dešavalo 30. septembra i 21. oktobra, Lokalni front se ozbiljno i analitički pozabavio pravnim okvirom i postupkom sprovođenja izbora, kao i onome što se pomenutih dana događalo na biračkim mestima.

 

Đorđe Petković

Đorđe Petković (Foto: Đorđe Đoković)

Petković je postavio nekoliko pitanja na koja Lokalni front traži odgovor:

Kakva je uloga radnog tela u ovim izborima? U čemu je razlika u obavezama i poslovima radnog tela i izborne komisije koja se takođe pominje u saopštenjima? Ko je, kada i na koji način osnovao radno telo, ko je imenovao izbornu komisiju i odredio njihov sastav? Da li ti organi imaju poslovnike o svom radu, koja su sve njihova ovlašćenja? Ko imenuje biračke odbore i kako se određuje njihov sastav? Kakvu ulogu ima policija u izbornom procesu? Ako već ovi izbori ne smeju da budu stranački, s kojim pravom radno telo objavljuje koliko je mesta u skupštinama osvojila koja stranka? Da li su i koliko ove  izbori iz budžeta plaćali i oni koji u njima nisu učestvovali?

 

- Kada dobijemo odgovore na ova pitanja, bićemo u prilici da objavimo preciznu analizu onoga što je građanima Valjeva potureno pod naslovom "izbori za članove skupština mesnih zajednica". Želeli bismo da nam u ovoj analizi i prikupljanju materijala pomognu i ljudi koji su, uprkos svim teškoćama, učestvovali u izborima kao kandidati i članovi biračkih odbora građana – navodi Đorđe Petković.

 

Prema njegovim rečima Lokalni front neće se zadovoljiti time što će utvrditi kakve sve nedostatke i promašaje ima sadašnji postupak izbora u mesnim zajednicama. Pre svega zbog toga što mesne zajednice, kao najneposredniji oblik demokratije za građane jednog grada ili opštine, moraju imati mnogo veću važnost, mnogo veća ovlašćenja i da budu potpuno otrgnuta iz kandži stranaka, nezavisno da li su one pozicija ili opozicija.

 

- Mesne zajednice upravo služe da bi se problemi u određenom delu grada rešavali brzo i efikasno, da građani mogu zajedno da odluče o nekim novim investiranjima kao što su petevi, kanalizacije i tome slično. I samim tim, da nikada više ne budemo taoci obećanja političara, i da takva obećanja više ne mogu da utiču kome će se ukazati poverenje na lokalnim izborima – zaključuje Petković.

 

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare Lokalni front ima nameru da otvori i pitanje dopuna, ispravki i usavršavanja ovog postupka i njegovo približavanje građanima.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 10 sati 3 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 3 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara