Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
22.11.2018, 13:40

Neznatno povećanje poreza na imovinu

č: | fb:

Gradsko veće je prihvatilo predlog Odluke o prosečnoj ceni kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2019. godinu na teritoriji grada Valjeva.

 

Prema toj Odluci, sledeće godine biće neznatno povećan porez na imovinu u prvoj i drugoj zoni, dok porez na kuće u prvoj zoni neće biti povećan.

 

Prosečna cena kvadratnog metra stana u prvoj zoniiznosi 88,11 dinara, u drugoj zoni 82,65 i u trećoj zoni 68,96 dinara. Prosečna cena kvadrata kuće u prvoj zoni nije utvrđena s obzirom na to da u toj zoni od 1. januara do 30. septembra nije bilo prometaovih nepokretnosti, tako da će porez na kuće u prvoj zoni ostati isti kao u ovoj godini. Prosečna cena kvadrata kuće u drugoj zoni je 50,3 dinaram u trećoj 35,9, u četvrtoj 19,5 i u petoj zoni 14,5 dinara.

 

Za poslovne zgrade  i druge građevinske objekte u prvoj zoni utvrđena cena kvadratnog metra iznosi 116,5 dinara.

 

Ukoliko Odluku o prosečnoj ceni kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2019. godinu, usvoje odbornici Skupštine grada, ukupno povećanje poreza na imovinu za stan od 60 kvadrata u prvoj zoni biće od 56,52 dinara do 101,85 dinara, za stan u drugoj zoni biće 95 dinara, a u trećoj zoni do 104 dinara. Porez na kuće u drugoj zoni biće veći za 34 dinara, a u trećoj do150 dinara na godišnjem novou.

 

Zakonom o porezima na imovinu propisano je da prosečnu cenu odgovarajućih nepokretnosti po zonama na teritoriji jedinice lokalne samouprave utvrđuje svaka jedinica lokalne samouprave na osnovu cena ostvarenih u prometu odgovarajućih nepokretnosti po zonama u periodu od 1. januara do 30. septembra godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez na imovinu. Visina poreza za 2019. godinu je određena na osnovu prosečne cene ostvarene u prometu tri nepokretnosti u tekućoj godini.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 2 sati 17 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 4 sati 54 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar