Zagađeno Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Zagađeno Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
30.11.2018, 08:59

Za zaštitu životne sredine utrošena tek polovina planirane sume

č: | fb:

Odbornik u Skupštini grada Ljubomir Radović, aktivista Lokalnog fronta, govoreći o zaštiti životne sredine, kako reče, "gorućem pitanju za građane koji se guše i trpe posledice veoma zagađenog vazduha", analizirao je zvršenje budžeta za 2018. godinu i to upravo na pozicijama opredeljenim za zaštitu životne sredine.

 

Naveo je da poreski prihodi od ekološke takse iznose blizu 25,5 miliona dinara, međutim "cifre opredeljene u planu i programu se sramotno izvršavaju, nema nikakvih konkretnih rezultata vidljivih građanima Valjeva, a to pokazuje svu neozbiljnost i nesposobnost gradskih službenika".

 

U ovogdišnjem budžetu Valjeva je za zaštitu životne sredine opredeljeno 123,7 miliona dinara, a do poslednjeg kvartala je utrošeno oko 54,4 miliona. 

 

- Za upravljanje otpadom planirano je 92,2 miliona dinara, a potrošeno je oko 39,7 miliona dinara. Ima li ovde negde vazduha da Valjevo prodiše? Nema. Za istraživanje i razvoj zaštite životne sredine opredeljeno je 27,1 milion dinara. Potrošeno je za devet meseci oko 14,6 miliona dinara. Na još jednoj poziciji vezanoj za zaštitu životne sredine opredeljeno je budžetom 3,4 miliona dinara. Izvršenje? Nula! Pod programom 6, zaštita životne sredine, u ovogodišnjem budžetu je planirano 48,6 miliona dinara, a potrošeno je oko 4,3 miliona dinara! U ovo spada unapređenja zaštite prirode, kvaliteta elemenata životne sredine, unapređenja upravljanja otpadnim vodama i komunalnim otpadom – naveo je Radović.

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odbornik Ljubomir Radović je podsetio da je u martu ove godine od Skupštine grada tražio da organizuje javnu raspravu o izvršavanju obaveza gradskih službi iz Zakona o zaštiti životne sredine, zatim iz Plana kvaliteta vazduha 2015-2021, i Plana zaštite životne sredine Valjeva 2016-2025. Međutim većina odbornika vladajuće koalicije SNS i SPS je bila protiv tog predloga, čime su pokazali svoj odnos prema zaštiti životne sredine.

 

Radović je naglasio da su Plan kvaliteta vazduha i Plan zaštite životne sredine, zvanični akti Grada Valjeva, kojima su jasno određene aktivnosti koje, između ostalog, treba da preduzmu gradske i druge službe. Međutim, navodi Radović, službenici grada, nažalost svih građana Valjeva, za skoro tri godine, nisu ozbiljno ni načeli obaveze preuzete Planom kvaliteta vazduha i Planom zaštite životne sredine.

 

- Aerozagađenje je problem svih nas, šta god voleli, šta god mislili. Moramo shvatiti da, sem nas, ovaj problem neće rešiti niko drugi.  Moramo pokazati da nam je stalo, da shvatamo problem, da tražimo  rešenje – poručio je odbornik u Skupštini grada Ljubomir Radović, aktivista Lokalnog fronta Va, udruženja koje se priključilo dana sorganzovanoj akciji prikupljanja potpisa za pokretanje javne rasprave o planu kvaliteta vazduha.

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 41 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 23 sati 10 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...