Registracija Prijava preko FB
Gradonačelnik sa saradnicima na sednici Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
Gradonačelnik sa saradnicima na sednici Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
28.12.2018, 08:07

Gvozdenović: "Sa puno optimizma gledam u 2019. godinu"

č: | fb:

Odbornici Skupštine Valjeva usvojili su predlog Odluke o budžetu za 2019. godinu, prema kojoj palnirana raspoloživa sredstva u gradskoj kasi iznose 3.375.000.000 dinara.

 

Takođe, prema Odluci o budžetu, planirana su i sredstva iz ostalih izvora u iznosu od 106.059.180 miliona dinara, tako da ukupna javna sredstva planirana za sledeću godinu iznose 3.481.059.180 dinara.

 

Odbornici opozicije smatraju da je budžet grada za 2019. godinu nerealan, predstavlja spisak lepih želja, biće ostvaren sa oko 75 posto, mnogo para za zabavu malo za investicije, da je "kopi pejs" budžeta prethodne dve godine...

 

Istovremeno odbornici vladajuće koalicije poručuju da je budžet razvojni i podsticajni sa jakom socijalnom komponentom, uravnotežen, izbalansiran, stabilan, vešto upakovan da sve funkcioniše..., jednom rečju, tvrdi vlast, "budžet Valjeva za 2019. godinu je među pet najboljih u Srbiji!".

Skupština grada

Skupština grada (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odbornici vladajuće koalicije istakli su činjenicu da će sledeće godine najviše novca biti utrošeno u opremanje privredne zone, što je "uslov za dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mesta", a u tim poslovima "značajno će pomoći i država".

 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović naglasio je da je opremanje privredne zone, koja je kupljena sredstvima Grada a ne iz kredita, najvažniji cilj u sledećoj godini. On je najavio da će već po isteku novogodišnjih praznika otići u Beograd da razgovara "o sredstvima koje će nam dati Republika".

 

- Prvo, mora se završiti ultra moderna saobraćajnica u privrednoj zoni za koju je po projektu predviđeno oko 350 miliona dinara. Potom, treba završiti ono što je već dogovoreno u Beogradu, a to je jedna trafostanica i jedna fabrika za prečišćavanje otpadnih voda. Nemački investitor dolazi sigurno sledeće godine, stojimo iza toga, neću o njemu dok ne bude sve dogovoreno, ali mogu vam reći da će zaposliti par stotina ljudi, odmah. I to nije ništa novo, što već nisam rekao. Koliko god to nekome izgledalo smešno, a smejati se je uvek zdravo, a ko se poslednji smeje najslađe se smeje... – rekao je gradonačelnik.

 

Drugi važan pravac u sledećoj godini je brana "Stubo-Rovni", izjavio je Gvozdenović uz podsećanje da je država samo u ovoj godini za projektnu dokumentaciju za cevovode ka pet opština izdvojila preko 80 milona dinara. Najavio je da će i o projektnoj dokumentaciji za cevovod prema Koceljevi biti reči u Beogradu nakon novogodišnjih praznika.

 

Mi nismo pobegli iz cirkusa, nego smo došli ovde da ozbiljno vršimo vlast

 

"Nije tačno da nas ne vide ovi Beograda", rekao je Gvozdenović uz podsećanje da je put Petnica-Bogdanovića brdo finansirala Republika,  kao i rekonstrukciju puta Stave-Pecka i puta u Zabrdici. Takođe Valjevo je iz stalne budžetske rezerve Republike Srbije dobilo deset miliona dinara, "da nam se nađe", a sledeće godine iz državne kase, najavljuje  Gvozdenović, "sigurno ćemo dobiti par stotina miliona dinara".

 

Gradonačelnik je obavestio odbornike i građane da će početi razgovore oko "Srbijanke", koja će takođe biti tema u Beogradu, ali nije precizirao da li će se i o tome razgovarati odmah posle novogodišnjih praznika.

 

Slobodan Gvozdenović je s ponosom rekao da Valjevo nema problem sa budžetom kao što to imaju neki gradovi poput Šapca i još nekih opština na jugu Srbije.

 

Odgovarajući na primedbu odbornika opozicije da građani nisu bili dovoljno uključeni u pravljenje budžeta, gradonačelnik Valjeva je rekao da "ne može da se otme utisku da kada bi glupost bila neizlečiva bolest, neki bi odmah otišli u invalidsku penziju".

 

- Ne znam da li sam bio dovoljno jasan, ali, verujte, ovaj budžet je sve ono što su rekli moji prethodnici, a ja bih još dodao i najbolji u zadnje tri godine. I sa puno optimizma gledam u 2019. godinu, sa dobrim zaleđem, dobrom potporom i dobrim pokrićem - zaključio je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović na kraju diskusije o predlogu Odluke o budžetu grada za 2019. godinu.

Aktuelno

Sajam zapošljavanja u Grand hotelu (foto: Đorđe Đoković)
Na sajmu zapošljavanja 350 slobodnih radnih mesta 14.06.2019

Nedostatak adekvatne radne snage na tržištu

Na Sajmu zapošljavanja, koji je održan u Grand hotelu, 43 poslodavca ponudilo je 350 slobodnih radnih mesta. Traženi su radnici različitih struka, a ono što je uočeno kao problem jeste nedostatak...  · 5 komentara

Dragan Todorović (foto: Đorđe Đoković)
Trupni portret 14.06.2019

"Mi stalno idemo napred, a često odemo i dalje"

Naslov je citat aforizma Aleksandra Baljka, koji najbolje ilustruje tragediju i komendiju koja nam se događa, i tek će se, braćo i gospođe, događati. Definitivno, satira, i druge stradije, su naša...

Sedište Školske uprave Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Završni ispit i upis u srednju školu 14.06.2019

Više mesta u srednjim školama nego što ima osmaka

Sledeće nedelje osmaci polažu prijemni ispit za upis u srednje škole. U Kolubarskom okrugu u ovoj školskoj godini osmi razred je završio 1571 učenik, dok u srednjim školama ima 1670 slobodnih...