Zdanje na Desankinom vencu ( januar 2018.) (foto: Đorđe Đoković)
Zdanje na Desankinom vencu ( januar 2018.) (foto: Đorđe Đoković)
16.01.2019, 10:46

Muzej fantastike u zdanju na Desankinom vencu

č: | fb:

Zdanje na Desankinom vencu, čija je rekonstrukcja počela u maju 2017. godine pa ubrzo prekinuta tako da je zgrada sada napuštena ruina, biće Muzej fantastike.

 

U izjavi za "Vujić" televiziju gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je rekao da je gradsko rukovodstvo odustalo od ideje da se zgrada na Desankinom vencu renovira u gradsku kuću, odustalo se i od prodaje tog objekta. 

 

On je najavio da će tu biti "jedan kulturni kutak", ne precizirajući kakav, nagoveštavajući da će zgrada biti rekonstruisana za onu namenu za koju Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije, smatra da je najbolja.

 

- Na dobrom smo putu da bivšu zgradu Radio Valjeva i Napreda pretvorimo u jedan kulturni kutak i gde smo u dogovoru sa direktorom Moderne galerije gospodinom Vojislavom Jovanovićem napravili jedan plan gde bi i taj prostor bio pretvoren u ustanovu kulture. Već na sledećem Gradskom veću i na Skupštini donećemo jednu takvu odluku. Gospodin Jovanović je jedan vrlo vredan i ambiciozan čovek sa dobrim vezama u Ministarstvu kulture i očekujem da Ministarstvo kulture pomogne u rekonstrukciji te zgrade za onu namenu za koju gospodin Jovanović smatra da je najbolja, naravno u dogovoru sa Gradskom upravom. I to će biti jedna ovako prilično interesantna postvaka baš tu u centru grada – rekao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

 

Da li se možda radi o Muzeju fantastike, što je bila velika želja Ljube Popovića i svojevremeno plan rukovodstva Moderne galerije?

 

Direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović je za Kolubarske.rs potvrdio da je ideja, ali i plan čija je realizacija vrlo izvesna, da zdanje na Desankinom vencu bude Muzej fantastike.

Vojislav Jovanović

Vojislav Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

On nije želeo da govori o detaljima, rekavši da se na tome ozbiljno radi, ali odluku prvo treba da donesu odbornici Skupštine grada pa će tek nakon toga preduzimati konkretne korake.

 

Jovanović je rekao da se odustalo od ideje da Muzej fantastike bude u zgradi stare železničke stanice ili u objektu Doma Vojske, koji su takođe u vlasništvu Grada. "Zgrada stare železničke stanice je u lošem stanju i za njenu rekonstrukciju potrebno je mnogo para, a u Dom vojske Grad planira da preseli biblioteku", objasnio je Vojislav Jovanović.

 

Podsećam, u januaru 2017. godine Vojislav Jovanović je izjavio da je plan Moderne galerije osnivanje Muzeja fantastike, što je bila velika želja Ljube Popovića.

 

- Ljubina zadužbina i Dom slikara Mediale neće odustati od pokušaja da se jedna od želja slavnog slikara ostvari koliko ove 2017. godine. Reč je o osnivanju Muzeja fantastike, a kao potencijalni prostori nameću se trenutno dva prazna gradska prostora, oba zaštićena kao kulturna baština - zgrada stare železničke stanice i nekadašnji Dom vojske. Trenutni dogovor sa Gradom je takav da bi lokalna samouprava obezbedila prostor, a mi sredstva za uređenje. Ljubina je ideja bila da ta umetnost nastavi da živi u Valjevu - rekao je u januaru pre dve godine direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović.

 

Secesijsko zdanje prve Valjevske banke, kasnije Narodne štedionice, u kojoj su se do pre nekoliko godina nalazili Radio Valjevo i nedeljnik "Napred", a sada je ideja da tu bude Muzej fantastike, građeno je od 1903-1905 godine. 

 

U neposrednoj blizini nalazi se Narodni muzej, Muselimov konak i Moderna galerija. Prošle godine je pokrenuta inicijativa da se prostor poznat kao "oficirska menza", koji je godinama napušten a nalazi se takođe na Desankinom vencu, pretvori u galeriju valjevskih umetnika.

 

Inače, taj lokal je u vlasništvu Ministarstva odbrane, koji još uvek nije odgovorio na dopis koji je u novembru 2017. godine uputila Valjevska gimnazija da taj prostor Ministarstvo ustupi umetnicima i kreativnim učenicima Valjeva.

Napušten lokal u centru grada

Napušten lokal u centru grada (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 4 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara