Registracija Prijava preko FB
Žene valjevskog SNS - konferencija za  novinare (foto: skrinšot)
Žene valjevskog SNS - konferencija za novinare (foto: skrinšot)
24.01.2019, 07:57

Zaštitimo žene, ali stvarno

č: | fb:

Žene iz valjevskog SNS održale su juče konferenciju za novinare sa porukom "zaštitimo žene". Povod za obraćanje javnosti bile su, kako su istakle, "uvrede i nepristojne izjave koje su neki pripadnici Saveza za Srbiju usmerili ka novinarkama i ženama koje obavljaju javne funkciije".

 

Na ovu konferenciju za novinare Kolubarske.rs nisu pozvane. Pozvana su samo tri medija, ali bez obzira na segregaciju, ja se pridružujem apelu za zaštitu dostojanstva žena u javnom govoru i osuđujem svako vređanje, nepristojne izjave, bahato ponašanje, omalovažavanje, etiketiranje, ponižavanje..., ne samo žena, nego i muškaraca, dece, svakog ljudskog bića!

 

Istovremeno se pitam da li je zaštita žena partijsko pitanje ili je građansko pravno pitanje? Sudeći po onome o čemu su govorile žene valjevskog SNS, a prenele lokalne televizije, nameće mi se zaključak da su one kritikovale rad Vlade Republike Srbije koja se kao izvršna vlast stara o sprovođenju zakona. Jer, ukoliko bi funkcionisala pravna država svaki napad na žene bio bi pravno sankcionisan i ne bi bile potrebne partijske konferencije za novinare. Ne mislim da žene bilo koje partije, pa makar to bila i partija na vlasti, mogu tako efikasno ili delotvorno da zaštite bilo čija prava kao što to može država.

 

Nijedna od tri žene valjevskog SNS, načelnica komunalne policije Milica Petković, direktorka JKP Vidrak Jelena Kalat i direktorka Doma zdravlja Branka Antić, na konferenciji za novinare nije pozvala na poštovanje zakona i suda, što bi trebalo da bude prva stvar u pravno uređenoj državi u kojoj svakog pojedinca, ne samo žene, treba da štiti sistem, a ne partija.

 

Pitanje žena, položaja žena u našem društvu i nasilje kome su počesto izložene je mnogo krupnije pitanje od dnevno-političkog prepucavanja i sigurno se ne rešava na konferencijama za novinare!

 

 

Žene valjevskog SNS, koje su juče "došle na konferenciju za novinare da osude bahato ponašanje, nepoštovanje i vređanje žena", propustile su da reaguju, mnogo ranije, kada je predsednik valjevskih naprednjaka Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva, vređao žene i novinarke. Juče se nisu setile da pomenu i nas valjevske novinarke uz Maju, Barbaru i Ivanu. Upravo zbog toga sumnjam u iskrenost i poštene namere da "zaštite žene", a verujem da je u pitanju dnevno-politički obračun.

 

Da je jučerašnja konferencija za novinare žena valjevskog SNS dnevno-politički obračun i orkestrirana kampanja, a ne stvarana briga i zaštita žena, potvrđuje i to što je održana skoro u isto vreme kada i u više gradova Srbije i to sa jednim ciljem i zadatkom da se blate i etiketiraju politički neistomišljenici.

 

Kako prenose Južne vesti, Srpska napredna stranka juče je imala sinhronizovanu seriju konferencija za medije na kojoj su tema bili Sergej Trifunović i Savez za Srbiju i njihovo, kako kažu, nasilje nad ženama. Po mejlovima do kojih su došle Južne vesti, u toj akciji naloženo je da učestvuju i mnogi lokalni mediji bliski režimu. "Đilas, Hitler i Sergej – to su tri teme koje treba da nam zauzmu prostor u informativi", piše u uputstvu za lokalne TV stanice.

 

I na kraju nameću mi se dva pitanja:

 

Da li su žene zloupotrebljene kao instrument političke borbe vladajuće partije? Da li je predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić u političkoj borbi, koja se dešava u Srbiji, ovaj put poturio žene da ga brane od političkih "protivnika" i neistomišljenika?

Aktuelno

Autobusi na miting SNS u Beograd (foto: Đorđe Đoković)
Dvadesetak autobusa krenulo ka Beogradu 19.04.2019

Valjevski naprednjaci otputovali na miting

Na miting Srpske napredne stranke, u okviru kampanje "Budućnost Srbije", danas je iz Valjeva ka Beogradu krenulo dvadesetak autobusa. Jutros su u parku, koji se nalazi pored parkinga, ispisani...  · 16 komentara