Parking Gradske uprave (foto: Kolubarske.rs)
Parking Gradske uprave (foto: Kolubarske.rs)
29.01.2019, 08:01

Gradonačelniče, da li je bušan rezervoar ili kradete gorivo?

č: | fb:

Za sedam meseci, od maja do novembra prošle godine, Gradska uprava Valjeva je za gorivo potrošila oko 4,4 miliona dinara, dok je ugovor sa Knez Petrolom 2. aprila 2018. sklopljen na 4,8 miliona dinara i to za godinu dana.

 

Kada je gradska vlast u oktobru prošle godine uvidela da im nabavljene količine goriva neće izdržati do aprila sledeće godine, potpisan je aneks ugovora po kome je prvobitna vrednost javne nabavke goriva povećana na pet miliona dinara. Ali i to je bilo malo, pa je u decembru prošle godine raspisana nova javnu nabavka za nabavku goriva vredna 5,2 miliona dinara.

 

Grad ima 27 vozila, među njima dva minibusa i dva automobila koja koristi gradonačelnik

 

Za sedam meseci, od maja do novembra prošle godine, dva automobila "škoda superb" i "dacia duster", koja koristi gradonačelnik Slobodan Gvozdenović i za koja je potpisivao putne naloge kao korisnik, prešla su 32.470 kilometara, što je koštalo oko 620.000 dinara goriva. Od tog iznosa "škoda superb" je potrošila 462 hiljade, dok je "dacia daster" potrošila 152 hiljade dinara goriva.

 

Gradonačelnik se najviše vozio u "lokalu", a najčešće je putovao u Beograd. Pored odlaska u glavni grad, Gvozdenović je bar jednom mesečno putovao u Novi Sad i Vrnjačku Banju, a među gradovima su još Niš, Čačak, Šabac, Loznica i Zvornik. 

 

Za razliku od "škode superb", koju je ređe koristio za lokalnu vožnju, drugi automobil  "daciu daster" Gvozdenović je pretežno vozio u "lokalu" kako je naznačeno u putnom nalogu u kome osim vremena i kilometraže ne piše destinacija lokalne vožnje, što navodi na zaključak da je to vožnja po gradu.

 

Sudeći prema putnim nalozima, koje je popunjavao vozač, dešavalo se da se gradonačelnik istog dana i u isto vreme vozi u oba automobila po gradu, ali se dešavalo, kao što je to bilo 4. jula da Gvozdenović bude istovremeno i u Beogradu i u Valjevu, ili 26. jula i u Brogradu i selu Suvodanje, ili 27. jula i u Beogradu i u Kamenici. Možda je jedan od dva automobila koristio neko drugi, ali se u tom slučaju gradonačelnik Slobodan Gvozdenović pogrešno potpisao kao korisnik automobila.

 

Osim što je gradonačelnik bio u dva automobila u isto vreme na različitim mestima, dešavalo se da Slobodan Gvozdenović obilazi, recimo, radove na Poparskom putu do kojih se dovezao "daciom daster", a putnog naloga za upotrebu tog automobila za taj dan nema!

 

Zanimljivo je da u putnim nalozima upotrebe službenih automobila u maju nema nijednog putnog naloga za "daciu daster" registracije VA081SS, koju vozi gradonačelnik, ali je u rezervoar tog vozila u maju sipano gorivo i to četiri puta u ukupnom iznosu 26.773 dinara.

 

Ipak od svega je najproblematičnija i najčudnija potrošnja goriva i pređena kilometraža vozila "dacia daster" VA081SS i to konkretno za mesec jun.

 

Sudeći prema putnim nalozima, gradonačelnik se 22. juna vratio sa službenog puta iz Čanja. Sutradan je u skoro prazan rezervoar sipao 46 litara goriva, zatim 24. juna još 40,30 i 26. juna je sipao 56,54, što ukupno iznosi 142,84 litara goriva. Na kraju meseca je, prema kartici, u rezervoaru ostalo 57,5 litara goriva, tako da ispada da je gradonačelnik od 23. do 30. juna potrošio 85,79 litara goriva i to za 32 kilometra koliko piše u putnim nalozima da je prešao u tom periodu. To je neverovatna potrošnja od 265 litara na sto kilometara!

 

Neverovatno zvuči i to da je u rezervoar "dacie daster", fabrički deklarisane zapremine od 50 litara, Slobodan Gvozdenović uspevao da natoči 56,8 litara, 57, zatim 58, pa čak i 61,07 litara goriva!?

 

Takođe je neverovatan i normativ utroška goriva od 13,3 litara koliko se priznaje gradonačelniku za "daciu daster" na sto pređenih kilometara, uprkos činjenici da je fabrički deklarisana prosečna potrošnja tog vozila 5,2 litra goriva na sto kilometara.

 

Potrošnja "dacie daster", prema nezavisnim testovima više auto časopisa, kreće se između 6,4 i 7 litara, te se postavlja ozbiljno pitanje gde završava razlika od najmanje šest litara na pređenih sto kilometara ili za konkretan period maj-novembar razlika od najmanje 420 litara goriva?

 

 

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 4 sati 56 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 52 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 11 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara