Materijal za Skupštinu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Materijal za Skupštinu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
31.01.2019, 07:53

Subvencije Toplani, zgrada na Desankinom vencu Modernoj galeriji...

č: | fb:

Na prvoj sednici Skupštine grada u 2019. godini, koja će biti održana danas, pred odbornicima će se naći osam tačaka dnevnog reda, među kojima su tri informacije, a jedna od njih je informacija sa javne rasprave vezane za aerozagađenje sa predlogom aktivnosti za prevazilaženje postojećeg stanja.

 

"Nedvosmislen je zaključak da se u Valjevu teško diše tokom grejne sezone i da je Valjevo jedan od najugroženijih gradova, ali ne i jedini", piše u informaciji, koja pored 17 predloženih aktivnosti za smanjenje aerozagađenja, sadrži i izveštaje o ispitivanju kvaliteta vazduha Zavoda za javno zdravlje u 2018. godini.

 

Pored informacije sa javne rasprave vezane za aerozagađenje, odbornici će biti informisani i o "aktivnostima na realizaciji projekta Regionalnog centra za upravljanje otpadom sa deponijom Kalenić", čija je izgradnja počela pre više od deset godina.

 

JKP Vidrak je pripremilo informaciju o stanju deponije komunalnog otpada u Valjevu, u kojoj piše da će "sa početkom rada regionalne deponije prestati upotreba gradske deponije u Valjevu".

 

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine grada je i Program poslovanja JKP Toplana za 2019. godinu, po kome će dobit tog javnog preduzeća u ovoj godini iznositi 10,4 miliona dinara.

 

Odbornici bi trebalo i da se izjasne o Programu korišćenja subvencija JKP Toplana iz budžeta Valjeva u iznosu od 60 miliona dinara. Prema tom Programu, kako je napisano u obrazloženju, 15 miliona dinara biće utrošeno za vraćanje dela duga za mazut Republičkoj direkciji za robne rezerve iz prethodnih godina i po potrebi za nabavku mazuta u toku grejne sezone kako bi se obezbedila likvidnost preduzeća.

 

U cilju smanjenja emisije štetnih gasova u atmosferu i smanjenja aerozagađenja u Valjevu, preostalih 45 miliona dinara subvencija biće utrošeno za završetak instalacije komprimovanog prirodnog gasa za potrebe gasifikacije i to 34 miliona dinara, dok je za nabavku toplotnih podstanica za priključenje novih korisnika planirano 11 miliona dinara.

 

Skupština grada bi danas trebalo da donese Odluku o prenosu Modernoj galeriji na upravljanje i korišćenje objekta na Desankinom vencu, čija je površina 172 kvadrata. U obrazloženju je navedeno da bi "Moderna galerija prostor koristila za zbirku fantastike gde bi bile izložene slike iz postojeće zbirke Galerije, kao i druga sakupljena umetnička dela koja imaju status nacionalnog umetnčkog blaga".

 

Usvajanjem ove Odluke biće stavljena van snage Odluka koju su odbornici usvojili u julu 2016. godine kojom je zdanje na Desankinom vencu bilo određeno kao službena zgrada za potrebe organa grada ili gradska kuća.

 

"Kako je prestala potreba da se navedeni objekat koristi kao gradska kuća to se navedena Odluka stavlja van snage", piše u obrazloženju Odluke o prenosu Modernoj galeriji na upravljanje i korišćenje objekta na Desankinom vencu.

 

Osma tačka dnevnog reda današnje sednice Skupštine grada su kadrovska pitanja za koju će, kao i obično, materijal biti dostavljen naknadno na sednici.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 5 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 15 sati 54 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.